L'Institut Món Juïc ha recuperat l'obra literària Qüestions de vidade Moixé Natan, jueu destacat de la Tàrrega del segle XIV que sobresortí com a comerciant i escriptor. Aquest és el seu text més conegut, un conjunt de 300 proverbis que esdevé un singular exemple de prosa rimada medieval. Per primera vegada el volum ha estat traduït de l'hebreu al català, a càrrec de Josep Xavier Muntané, natural de Tàrrega i Doctor en Filologia Hebrea per la Universitat de Barcelona. A més de traçar una acurada descripció de la trajectòria de Moixé Natan, Muntané contextualitza els temps que li tocà viure. Qüestions de vida es presentarà aquest divendres 8 de juliol, a les 8 del vespre, al Museu Comarcal de l'Urgell. A l'acte intervindran tambéTessa Calders, presidenta de l'Institut Món Juïc, i Oriol Saula, director tècnic del museu.

Josep Xavier Muntané ha destacat per la seva tasca investigadora sobre la història dels jueus de Tàrrega. Ha col•laborat amb el museu i l'arxiu urgellencsa través de diferents articles a URTX. Revista d'Humanitats de l'Urgell. També ha estat membre de l'equip d'investigació del cementiri jueu de Les Roquetes de Tàrrega, excavat i document durant els últims anys. L'Institut Món Juïc, per la seva part,s'ha especialitzat en la investigació del llegat cultural dels jueus medievals catalans. En aquest cas, es vol rescatar de l’oblit una obra que va tenir gran ressó i un autor cabdal de la literatura escrita a Catalunya a l’Edat Mitjana com és Moixé Natan. El llibre constitueix alhora una oportunitatper descobriraspectes de la Tàrrega del segle XIV, una època clau de la seva història.
Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar l'experiència de navegació, i oferir continguts i publicitat d'interès. En continuar amb la navegació entenem que s'accepta la nostra política de cookies. Més informació
Configuració galetes