Tàrrega acull fins al 17 de desembre al Museu Comarcal de l’Urgell una exposició sobre els ritus funeraris a la Catalunya prehistòrica. Es tracta d’una proposta itinerant de la Xarxa de Museus i Jaciments Arqueològics de Catalunya (ArqueoXarxa) aplegant 300 objectes recuperats en diversos jaciments. Al llarg de 8 àmbits temàtics, la mostra documenta 20.000 anys de pràctiques funeràries a la prehistòria catalana, vestigis que permeten interpretar els canvis culturals, la relació amb l'entorn, les creences i el món simbòlic. Els visitants poden veure quatre recreacions de diferents tipus d’enterraments característics de la prehistòria junt amb peces aportades per una vintena de museus catalans. Entre aquests figura el Museu Comarcal de l’Urgell – Tàrrega, que exhibeix aquí dos vasos recuperats en una balma funerària de Nalec (neolític final i calcolític antic). Aquestes restes mai no s’havien exposat abans al públic.
Altres peces provenen de troballes recents com les restes de la Sagrera a Barcelona, els enterraments de Can Sadurní a Begues o el sepulcre megalític de Seró. L’exposició du per nom “La fi és el principi – Pràctiques funeràries a la Catalunya prehistòrica” i és una producció del Museu de Gavà. Precisament, el director d’aquest centre i comissari de l’exposició, Josep Bosch, ha inaugurat la mostra a Tàrrega junt amb el director del Museu d’Arqueologia de Catalunya, Josep Manuel Rueda. A l’acte han estat acompanyats pel regidor de Cultura, Raül Palacios, i el director tècnic del Museu Comarcal de l’Urgell – Tàrrega, Oriol Saula (vegeu fotografia). En el decurs de la inauguració s’ha anunciat que l’estada de la mostra a Tàrrega es completarà amb un programa paral·lel de conferències i tallers a càrrec d’arqueòlegs i antropòlegs.
Exposició "LA FI ÉS EL PRINCIPI - PRÀCTIQUES FUNERÀRIES A LA CATALUNYA PREHISTÒRICA"
Museu Comarcal de l’Urgell – Tàrrega (Carrer Major, 11)
De dilluns a dimecres, de 10 a 14 h · De dijous a diumenge, de 10 a 14 h i de 19 a 21 h (també altres dies festius)
PROGRAMA D’ACTIVITATS PARAL·LELES
Dijous 16 de novembre
Conferència PRÀCTIQUES FUNERÀRIES A LA CATALUNYA PREHISTÒRICA amb Josep Bosch, director del Museu de Gavà
A 2/4 de 9 del vespre, al Museu Comarcal de l’Urgell – Tàrrega
Dijous 23 de novembre
Conferència COM CONÈIXER ELS NOSTRES AVANTPASSATS ABANS DE L’ESCRIPTURA A TRAVÉS DE LES SEVES RESTES ÒSSIES
Amb Eulàlia Subirà, doctora en Antropologia (UAB)
A 2/4 de 9 del vespre, al Museu Comarcal de l’Urgell – Tàrrega
Dijous 30 de novembre
Conferència LES NECRÒPOLIS TUMULÀRIES DE PONENT AL BRONZE FINAL I 1ER FERRO: ELS CASOS D’ALMENARA I ROQUES DE SANT FORMATGE
Amb Andreu Moya, Oscar Escala, Enric Tartera, Ares Vidal, Anna Gomez, Jorgina Prats i Gemma Piqué (arqueòlegs i restauradora del projecte Almenara)
A 2/4 de 9 del vespre, al Museu Comarcal de l’Urgell – Tàrrega
Dissabte 2 de desembre
Taller d’arqueologia de la mort
A les 11 del matí, al pati exterior del Museu Comarcal de l’Urgell - Tàrrega