Tàrrega ha distingit una vegada més el món de la cultura i l’associacionisme atorgant els Premis Culturàlia, guardons que commemoren el seu 20è aniversari. Organitzat pel Centre Cultural de Tàrrega i la Regidoria de Cultura, l’acte de lliurament se celebrà el dissabte 25 de novembre al Teatre Ateneu, sala que s’omplí amb mig miler de persones. El moment més emotiu de la vetllada fou la distinció concedida a títol pòstum al filòleg, sociòleg i historiador Joaquim Capdevila, que morí el passat setembre a l’edat de 50 anys. Fill de la població urgellenca de Maldà, Capdevila ha deixat una profunda empremta en el territori per la seva implicació intel·lectual i social. El guardó fou recollit per la seva vídua, Sònia Rubió, i el rector de la Universitat de Lleida, Roberto Fernández, on Capdevila exercí de professor.
Els Culturàlia 2017 també homenatjaren el músic targarí Ramon Andreu, el qual destaca internacionalment com a intèrpret de piano, compositor i professor. Ha editat un treball discogràfic amb el cantautor Xavier Ribalta i prepara una peça per commemorar els 40 anys de l’Escola Municipal de Música de Tàrrega, centre on va fer els seus primers passos artístics. La periodista Carme Clèries fou un altre dels noms protagonistes de la nit en la categoria de targarina fora vila, tot reconeixent la seva trajectòria professional. Actualment Clèries informa des de la secció de política de Catalunya Ràdio. Pel que fa a entitats es distingí la tasca social i solidària de Creu Roja Tàrrega. El premi fou recollit pel seu president, Miquel Àngel Mingote. D’altra banda, el Museu de Guimerà – Vallsanta va rebre el premi comarcal per la seva contribució a la difusió del patrimoni històric de la Vall del Corb. El seu director, Pasqual Prous, recollí el guardó.
“Catalunya se’n sortirà”, diu Forcadell
La 20a edició dels Premis Culturàlia tingué com a convidada d’honor la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell. En la seva al·locució lloà el paper de la cultura com a revulsiu en els temps de crisi i, en referència a la situació política actual, afirmà que se sent “esperançada” ja que “Catalunya tirarà endavant i se’n sortirà”. Forcadell, que en tot moment va rebre el caliu del públic de la sala, també dedicà unes paraules a les víctimes de la violència masclista. A la platea, unes butaques buides amb llaços grocs reivindicaren la llibertat per als consellers del Govern i els dos presidents de les entitats sobiranistes empresonats.
Més passió per la cultura
Per la seva part, el director dels Premis Culturàlia, Antoni Palou, va reivindicar “més passió per la cultura” mentre que Pep Vall, director del Centre Cultural de Tàrrega, apel·là als valors de “solidaritat i cooperació”. En nom del consistori intervingué Carles Pascual, 1r tinent d’alcalde, que va felicitar el Centre Cultural de Tàrrega per dues dècades de treball al capdavant dels Culturàlia, esforços que s’han traduït en el reconeixement a un centenar de persones i entitats. L’escenografia, obra de Llorenç Corbella, simbolitzà enguany un arbre de la cultura. El grup targarí Diga'ls-Hi Inquiets amenitzà la gala. La figura del guardó també té accent targarí i és realitzada en bronze per l'artista Josep Castellana. El jurat dels Culturàlia el formen representants del Centre Cultural de Tàrrega, l'Ajuntament de Tàrrega, el Consell Comarcal de l'Urgell i la Cambra de Comerç i Indústria de Tàrrega.