Diversos experts han participat aquest dijous a la jornada “Programació del reg usant sensors d’humitat del sòl”, que ha tingut lloc a l’Escola Agrària de Tàrrega. Organitzada per l’IRTA i amb la col·laboració d’Aigües del Segarra Garrigues, entre d’altres entitats, a la trobada s’han compartit coneixements i experiències entre professionals que fan recerca i innoven per satisfer les necessitats hídriques dels cultius.

“El futur de l’agricultura de regadiu depèn, en gran part, de la implantació de sistemes de reg de precisió a les finques de cultiu”, ha assegurat Xavier Petit, responsable de Promoció de Regadius i de Relacions amb el Territori d’Aigües del Segarra Garrigues, en la seva intervenció.

La importància d’aquesta jornada tècnica radica en què l’agricultura consumeix, segons projeccions de la FAO, una mitjana del 70% dels recursos hídrics. Ja que l’aigua és un recurs imprescindible per a les explotacions agrícoles, és necessari optimitzar-ne el seu ús augmentant l’eficiència de reg, de forma que se n’augmenti el rendiment i es redueixin costos. En aquest escenari, els sensors d’humitat ajuden a conèixer quanta aigua hi ha al sòl i aplicar-ne amb el reg només aquella que sigui necessària, permetent-ne l’optimització. “Cal regar bé, i regar bé és posar a disposició dels cultius l’aigua que necessiten, ni més ni menys”, ha puntualitzat Petit.

Durant la jornada s’han presentat exemples de programació de reg basada en sensors, per a un ampli ventall de conreus, i també s’hi ha discutit la viabilitat d’usar sensors per tal d’ajustar la programació del reg de manera automatitzada.

Sobre ASG

El Sistema Segarra-Garrigues és el projecte hidràulic més important dut a terme a Catalunya que està convertint una gran part dels actuals cultius de secà de la província de Lleida en cultius de regadiu. La seva construcció permet regar 70.000 noves hectàrees de les comarques de l’Urgell, el Pla d’Urgell, la Segarra, la Noguera, les Garrigues i el Segrià, amb una llarga tradició agrícola, en molta part de secà, on habiten més de 350.000 persones, a partir de l’increment de la capacitat de regulació del riu Segre proporcionat per l’embassament de Rialb i pel futur embassament de l’Albagés.

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar l'experiència de navegació, i oferir continguts i publicitat d'interès. En continuar amb la navegació entenem que s'accepta la nostra política de cookies. Més informació
Configuració galetes