Nou projecte més econòmic del Museu Comarcal de l'Urgell per fer visitable el jaciment

L’Ajuntament de Tàrrega ha posat fil a l'agulla a les tasques que serviran per fer visitables les restes del Molí del Codina, l'antiga adoberia de la població, datada entre els segles XV i XVII. Arqueòlegs del Museu Comarcal de l'Urgell, amb el suport de la Generalitat de Catalunya, treballen aquests dies en la neteja i la consolidació del jaciment per després aixecar un mur de contenció de terres que alhora atenuarà l'erosió causada per la climatologia. També s'habilitarà una zona de pas perquè els visitants puguin admirar de prop aquest conjunt dedicat antany a la fabricació de pells i cuirs. Uns plafons també orientaran el públic sobre com funcionava l'adoberia.

Finançament per part de la Generalitat de Catalunya
La intervenció es finança a través d'un fons de 57.000 euros que aporten plegats la Direcció General del Patrimoni Cultural (42.000 euros) i l'Ajuntament de Tàrrega (15.000 euros) dedicat a la salvaguarda de vestigis històrics al municipi. Els altres dos tresors que s'han beneficiat d'aquest fons són el mur sud del castell medieval i la necròpoli jueva de Les Roquetes. L'arqueòleg municipal Oriol Saula i el restaurador italià Adriano Casagrande capitanegen la primera fase d'actuació al Molí del Codina amb operaris de l'empresa Torres SCP. Mitjançant aquesta acció es vol dignificar una estructura que ha estat cinc anys a l'espera de fer-se realitat un altre projecte previ de museïtzació, de caràcter pioner i més ambiciós.

S'aparca el primer projecte de conservació
En aquest sentit, l'any 2007 l'Ajuntament de Tàrrega dissenyà la construcció d'un edifici d'habitatges damunt l'adoberia que serviria per finançar l'operació museística. Les restes quedarien a la vista a la planta baixa, envoltades per un vidre de protecció i acompanyades d'un centre d'interpretació. Malgrat això, la crisi del sector immobiliari va paralitzar la idea i la museïtzació del recinte s'ha ajornat any rere any. Ara, en aquest 2011, Tàrrega vol condicionar aquest recinte històric de 300 m2 mitjançant un projecte més modest. "Es tracta de ser realistes vers la conjuntura econòmica i adequar un patrimoni de singular valor segons l'actual disponibilitat pressupostària", apunta el regidor de Cultura, Jordi Ramon. No obstant això, "el projecte inicial sempre es podrà recuperar si el fa viable la millora del mercat immobiliari", afegeix Ramon.

Dins la Xarxa d'Adoberies Històriques de Catalunya
D'altra banda, l'Ajuntament de Tàrrega impulsa aquesta intervenció en el marc de la recentment constituïda Xarxa d'Adoberies Històriques de Catalunya, de la qual en forma part el Molí del Codina al costat dels vestigis de Granollers, Igualada, Lleida i Vic. L'ens aglutina els espais patrimonials d'aquest tipus amb l'objectiu d'emprendre accions conjuntes de promoció i cooperar en treballs de recerca. La suma de tots aquests jaciments propiciarà una lectura més àmplia de l’evolució del tractament de la pell i el cuir com a manufactura preindustrial.

Antecedents històrics
L'adoberia de Tàrrega fou excavada entre els anys 1997 i 2005, localitzada a la cantonada dels carrers Migdia i Sant Agustí, damunt dels fonaments de l’antiga sinagoga de la població. El bon estat de conservació, deixant a la vista totes les estructures vinculades al procés de l’adob de pells, motivà la seva adquisició per part de l’Ajuntament de Tàrrega amb el suport del Servei d’Arqueologia de la Generalitat de Catalunya. Els experts estimen que el desbordament del riu Ondara l'any 1644 posà fi a l'activitat de l'adoberia.
Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar l'experiència de navegació, i oferir continguts i publicitat d'interès. En continuar amb la navegació entenem que s'accepta la nostra política de cookies. Més informació
Configuració galetes