Tàrrega reuneix en una exposició les peces artístiques i arqueològiques més destacades que s’han incorporat recentment al fons del Museu Comarcal de l’Urgell. La mostra vol acostar al públic tot aquest patrimoni alhora que es difon la tasca de custòdia, salvaguarda i estudi que desenvolupa el museu de titularitat municipal com a servei públic. L’exposició Noves adquisicions del Museu, inaugurada avui i oberta fins al 30 de novembre, aplega tresors procedents de donacions, dipòsits, adquisicions i intervencions fetes els darrers anys. El llegat és molt extens i abraça principalment exponents de pintura si bé se n’inclouen també d’arqueologia, paleontologia i etnologia. La selecció suma una quarantena de peces i en la majoria dels casos no han estat exposades mai abans al públic. En aquest sentit, la mostra també constitueix un gest d’agraïment vers els conciutadans que, fent gala de sensibilitat i implicació en la preservació del patrimoni, han fet donació o han lliurat en dipòsit algunes de les joies exhibides.
El gruix de l’exposició el formen una trentena d’obres pictòriques de reconeguts artistes targarins com Francesc Marsà, Lluís Trepat, Jaume Minguell, Ramon Alsina, Ramon Muixí, Josep Balcells, Miquel Martí, Francesc Rufes i Anton Tartera “Antonioti”. També s’inclou una escultura d’Antoni Boleda. Per tant, es tracta d’exponents d’art contemporani del territori. D’aquesta selecció sobresurt una desena de llenços de Francesc Marsà, entre els quals destaca La peixatera, de principis dels anys 40 del segle passat. També excel·leix la pintura Lligadora de Lluís Trepat, de l’any 1962, inspirada en la maquinària que es fabricava a la factoria Cal Trepat de Tàrrega. Durant la presentació de la mostra, l’alcaldessa Rosa Maria Perelló ha avançat que part d’aquestes obres s’exhibirà més endavant i de forma permanent a la primera planta de la Casa Consistorial. Així mateix, el quadre Lligadora de Trepat s’exposarà a la recepció del Museu de la Mecanització Agrària Cal Trepat de la ciutat.
L’àmbit d’arqueologia és representat per troballes efectuades en enterraments de Solans de Recots, a la població urgellenca de Nalec (jaciment datat entre finals del Calcolític - Bronze antic) i al poblat ibèric dels Estinclells de Verdú. Es tracta de vasos i altres receptacles que a més han estat restaurats per l’equip del Museu Comarcal de l’Urgell. Pel que fa al material paleontològic, es presenten restes fòssils provinents del jaciment oligocè de les pedreres del Talladell, fruit de donacions de particulars i exhumades arran de les obres del canal Segarra-Garrigues. Quant a peces etnològiques s’inclou una sèrie de terrisses negres de Verdú del segle XIX i diverses eines d’adober utilitzades a principis del segle XX a les adoberies d’Igualada. Amb aquests estris es contextualitza al visitant del Molí del Codina de Tàrrega, antiga adoberia catalogada i museïtzada, com era l’ofici artesanal de manufacturar pells.