Tàrrega ha acollit avui dissabte una trobada de Jutges de Pau de la comarca de l’Urgell, que recordem totalitzen 20, tants com municipis té la comarca.
L’objectiu de la cita segons ha explicat a Ràdio Tàrrega la Jutgessa de Pau de Tàrrega Margarita Pané, ha estat “per coneixer-nos tots personalment, posar-nos cares i compartir experiències i vivències de la nostra trajectòria com a mediadors del petits conflictes”.
La trobada també ha servit per donar a conèixer entre els jutges l’Associació Catalana en Pro de la Justícia que agrupa de forma voluntària a tots els jutges de pau catalans i els ofereix formació continua, resolució de dubtes i cobertura legal en casos de necessitat.
En el cas de Tàrrega, Margarita Pané ha explicat que es manté una estreta col·laboració amb el servei de mediació de l’Ajuntament que intervé en molts dels casos al tractar-se d’un servei més operatiu i que no precisa de tants tràmits burocràtics en un procés.
Els Jutges de Pau coincideixen en la disparitat de temàtiques a mediar a la comarca tenint en compte les diferents realitats de cada municipi.
Aquests darrers anys, en el cas de Tàrrega la majoria de casos en que ha intervingut la figura del Jutge de Pau ha estat per deutes de telefonia, i problemes domèstics entre veïns.
Als pobles del municipi la temàtica dels conflictes s’ha centrat més en problemes de fites, llindars de finques, etc.
Margarita Pané porta 8 anys exercint de Jutgessa de Pau a Tàrrega i assegura que “jo penso que una mica de vocació s’ha de tenir. Ser Jutge de Pau no és sempre dir si i fer el que et manen estrictament les lleis, sinó que has de tenir una opinió formada, ser una persona oberta i escoltar”.
A la trobada també hi ha estat presents el cap de la comissaria dels Mossos d’Esquadra de Tàrrega, sotsinspector Manel Sancho i l’alcaldessa de Tàrrega Rosa Mª Perelló.
Perelló ha destacat l’important servei que realitzen els Jutges de Pau arreu del territori “que fa impensable l’anunci que feia el govern central fa uns mesos de la llei prevista per la supressió dels jutjats de pau”. Per l’alcaldessa de Tàrrega “és imprescindible que cada poble disposi d’aquest servei perquè és molt proper a la ciutadania, i cal recordar que en la majoria de casos és gratuït, amb el conseqüent estalvi que suposa”.
Entre els Jutges de Pau de l’Urgell que s’han trobat avui a Tàrrega, destacava Joan Marqués Huguet de Vallbona de les Monges que porta 36 anys ininterromputs exercint, tot just com recordava ell mateix, des de la instauració de la democràcia a Espanya.