Vilafranca del Penedès (ACN).- El 25 de gener s'estrenarà al VINSEUM de Vilafranca del Penedès el documental 'Josep Guinovart, l'art en llibertat', dirigit pel realitzador Josep Puig, que mostrarà en 60 minuts la vida de l'artista barceloní explicada a través de la seva obra. Puig ha explicat, durant la presentació del documental, que la relació de Guinovart amb la capital de l'Alt Penedès va ser sobretot en els darrers mesos de la seva vida, l'any 2007, quan hi va fer dues exposicions. Des d'aleshores s'ha anat treballant aquest audiovisual que, a partir d'entrevistes "a persones que el van conèixer" explica "com era la seva manera de treballar i de veure el món". El documental està coproduït amb Televisió de Catalunya.

El llegat de l'artista Josep Guinovart es podrà veure en forma de documental a partir del 25 de gener. L'audiovisual és obra del realitzador Josep Puig i Pareta i està coproduït per Magnètic Films, Televisió de Catalunya i el VINSEUM, el Museu de les Cultures del vi de Vilafranca del Penedès que aquest dimarts l'ha presentat i que en projectarà l'estrena la setmana que ve.

Josep Puig ha explicat que "ha estat complicat" desenvolupar aquest treball, que ha suposat tres anys de feina interrompuda a causa del finançament del projecte, que al final ha tingut un cost de 50.000 euros. "Consideràvem que hi havia la possibilitat d'aprofundir en la figura de Josep Guinovart, que pel que hem après en aquests anys és un dels pintors més importants del panorama català durant la segona meitat del segle XX" equiparable, ha dit Puig, a noms com Antoni Tàpies o Hernández Pijoan.

Per fer aquest treball, els realitzadors han entrevistat a "persones que el van conèixer, com amics, familiars, crítics, artistes o galeristes". Josep Guinovart tenia una "voluntat reivindicativa per si mateix" i transformava en art tot allò que veia. "Era un artista amb una gran potència creativa i va treballar de manera ininterrompuda durant prop de 60 anys", ha assegurat Puig, que ha considerat que "l'obra de Guinovart continua viva".

Josep Guinovart "va ser un artista lliure, d'aquí el títol del documental, perquè va seguir la seva pròpia intuïció i el seu propi camí, tenint en compte molts altres artistes i tenint en compte la tradició", segons ha relatat Josep Puig. Del documental se n'editaran 2.000 còpies per donar-li continuïtat.

Un llegat entre el Penedès i l'Urgell

Una part del rodatge es transporta al poble d'Agramunt (Urgell), on hi ha l'Espai Guinovart i se li han fet alguns homenatges al qui va ser fill adoptiu predilecte d'aquest municipi. Tot i que l'artista va néixer a Barcelona, la seva família materna provenia d'aquest poble de Ponent. A més, el fet que el documental es presenti a la capital de l'Alt Penedès, es deu al fet que l'artista també va tenir lligams amb el Penedès.

El director del VINSEUM, Xavier Fornos, ha detallat que "des dels anys 80 Guinovart es va interessar per Vilafranca", la ciutat on, casualment, hi va fer les dues darreres exposicions l'any 2007, al mateix museu i a la galeria Palma XII. Per Fornos, l'obra de 'Guino' té detalls en què "intenta fer dialogar les cultures del vi amb altres manifestacions artístiques".

La ruta Guinovart

Una setmana després de la presentació del documental, el grup Amics del VINSEUM proposa una sortida a Agramunt per conèixer la Fundació Espai Guinovart, un centre d'art creat l'any 1994 per donar a conèixer el llegat d'aquest artista i per difondre l'obra d'altres representants catalans de l'art contemporani. La sortida s'acompanyarà de la visita al Celler Mas Blanch que també té una relació directa amb Josep Guinovart.

Foto: Imatge de Josep Guinovart a Mèxic utilitzada al documental
Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar l'experiència de navegació, i oferir continguts i publicitat d'interès. En continuar amb la navegació entenem que s'accepta la nostra política de cookies. Més informació
Configuració