Segons ha pogut saber Ràdio Tàrrega el cos d’Agents Rurals de la comarca de l’ Urgell van ser alertats a finals de la setmana passada per una veïna de la capital de l’ Urgell, que tot passejant per la partida del camí de Balaguer, dins el terme municipal de Tàrrega, va detectar que en una de les finques que tradicionalment són de secà hi havien instaurats entre 30 i 40 parelles d’ocells de l’espècie 'Camallargues' "Himantopus himantopus", que són de regadiu. La finca en qüestió estava parcialment anegada d’aigua i els ocells havien iniciat el procés de nidificació, amb el perill que suposava que al eixugar-se completament l’aigua, les cries quedessin exposades als predadors.
Els Agents Rurals van posar-se en contacte immediatament amb el president de la Comunitat de Regants de Tàrrega del riu Ondara, Alejandro Domingo, per mirar d’intentar desviar part de l’aigua del canal cap a la finca on es trobaven els ocells, per mirar de restablir el seu habitat natural i protegir així les aus.
Alejandro Domingo en declaracions a Ràdio Tàrrega ha explicat que la persona que en el seu dia va aplicar aigua per regar la finca en qüestió durant la campanya de reg del cereal, ho va fer de manera desmesurada, ja que les característiques de la terra de conreu del nostre municipi té moltes dificultats de drenatge. Segons relata Domingo “les aus que són migratòries, van detectar aquest espai anegat d’aigua i van establir els seus nius”.
Amb el vent de les darreres setmanes i l’acció del sol, l’aigua de la finca anava minvant de manera progressiva i ha estat en aquest moment quan els Agents Rurals van demanar aplicar aquesta mesura especial d’inundar novament el camp per protegir les aus i deixar seguir el procés de nidificació, a l’espera que les cries es facin grans i es puguin defensar per si soles o puguin continuar el seu procés de migració cap a d’altres zones.
Segons ha explicat Domingo, “el propietari de la finca no hi ha posat cap impediment, ja que la collita de cereal en la mateixa ja estava perduda per la gran quantitat d’aigua que s’havia aplicat inicialment durant la campanya de reg a manta de fa dos mesos”.
Aquest, segons el president de la Comunitat de Regants de Tàrrega és un exemple “de la cada cop més creixent sensibilització de la gent envers el medi natural i la necessitat de la seva preservació”.
Una sensibilització confirmada pel cap de l’àrea bàsica dels Agents Rurals de l’Urgell, Lluis Tomàs, que ha explicat a la nostra emissora que cada cop més ciutadans utilitzen el servei de telèfon 112 per posar en coneixement de situacions relacionades amb la protecció del medi natural.
Foto: 'Camallargs' de la finca de secà de Tàrrega