Unes prospeccions arqueològiques efectuades en el Castell de Maldà, a l’Urgell, han determinat l’existència en el perímetre exterior de la fortificació d’un fossar que correspondria a la primera època del castell, entre ens segles XII i XIII.
Durant les prospeccions, es van descobrir també les restes soterrades d’unes espitlleres que determinaven l’existència amagada d’unes torres de guaita que confirmaven els orígens defensius de la fortificació.
Segons ha explicat a Ràdio Tàrrega el president del Consell Comarcal de l’Urgell Salvador Bonjoch, s’ha determinat efectuar una recerca arqueològica més a fons “per determinar exactament quin espai ocupa el fossar i per valorar quina recuperació podem fer de l’espai per adequar tot aquest entorn en el mateix monument del castell”.
En aquest sentit ahir dilluns 8 de febrer,el President del Consell Comarcal de l’Urgell, va efectuar una visita al Castell de Maldà amb l’alcalde de la localitat i tècnics del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, per tal d’avaluar aquesta proposta d’adequació de l’àmbit exterior del Castell.
Salvador Bonjoch ha recordat que es sospitava l’existència del fossar descobert degut a que el castell va ser concebut en els seus orígens com una fortificació defensiva. “Va ser entre els segles XV i XVI que el castell es va reconvertir en Castell Palau i es va fer una ampliació construint unes arcades a la zona de l’entrada que van tapar l’estructura original que va ser coberta amb terra i pedres”.
El president del Consell ha dit que aquesta possible recuperació de l’entorn del Castell de Maldà “està en la línia marcada pel Consell Comarcal de l’Urgell de potenciar la recuperació de patrimoni que obri vies al turisme potencial que s’interessi per la nostra comarca”.
Foto: Wikipèdia