Ràdio Tàrrega en directe

Actualitat

Agramunt dona el tret de sortida a una multitudinària 36a Fira del Torró i la Xocolata a la Pedra
La Fira del Torró i la Xocolata a la Pedra conjuga tradició, creativitat i innovació 

La 36a edició de la Fira del Torró i la Xocolata a la Pedra d’Agramunt està en marxa. Fins aquest vespre, els visitants poden descobrir, tastar i comprar una àmplia varietat de torrons, productes agroalimentaris i artesania. A més, poden viure en directe la cuita tradicional del torró d’Agramunt i  gaudir d’un extens programa d’activitats pensat per a tots els públics. Un certamen que cada any atrau milers de  visitants i que és tota una referència en el calendari gastronòmic i firal de Catalunya. 

L’Acadèmia del Torró va encetar el programa d'activitats divendres al matí. La segona edició d'aquesta  activitat formativa adreçada a estudiants d’hostaleria va reunir més de 80 participants procedents d’escoles  d'hostaleria de Lleida i del Pallars i també els alumnes de forneria i pastisseria del grau de l’institut d’Agramunt.

Sergi Aritzeta, xef del restaurant El Truc d’Agramunt; Àngel Lluch, mestre torronaire; Jordi Farrés, xocolater,  formador, assessor i director de pastisseria del Culinary Institute Barcelona; i Sònia Solé Puiggené, tècnica de la  IGP Torró d'Agramunt i doctoranda en DOP i IGP a la UdL van mostrar el món torronaire als estudiants. Dissabte i diumenge l’activitat de la fira es reparteix entre el Pavelló Firal i tot el centre d’Agramunt. Aquest dissabte, Miquel Sàmper, conseller d’Empresa i Treball, ha estat l’encarregat d'inaugurar la 36a edició de la  fira. Tamara Lombardo, directora de la fira, ha destacat les novetats d’enguany, com la segona edició de  l’Acadèmia del Torró ‘per la que continuarem treballant per fer-la més gran’, o l’aposta per ‘l’ampliació d’espais  familiars’. També ha fet un repàs a les activitats d'aquesta edició i un prec a les administracions supramunicipals  perquè ‘continuïn apostant per fer possible aquesta fira que transforma el poble durant dos dies i el converteix  en un aparador de referència’.

L’alcaldessa d’Agramunt, Sílvia Fernàndez, ha recordat els inicis de la fira, ‘que va  néixer amb un primer mercat del torró el 1988 i que ha esdevingut un gran aparador tant per Agramunt com pel  sector agroalimentari del dolç del nostre país’, i que ‘això ha estat possible gràcies a moltes persones que han  treballat incansablement en cada edició’. Miquel Sàmper, conseller d’Empresa i Treball, ha felicitat ‘l'Ajuntament  i tots els treballadors i persones que fan possible la fira’. I també ha recordat que Catalunya és, enguany, Regió  Mundial de la Gastronomia, i que cal donar les gràcies a ‘l’aposta que va fer la família Adrià de combinar innovació  i tradició’, que ha fet que ‘Catalunya tingui la millor cuina del món’ com també productes, ja que ‘Catalunya té  amb molt poc tros, i ho tenim tot bo’. També ha destacat la capacitat d'Agramunt de crear un torró que s’ha  convertit en referent i en un producte que es consumeix tot l’any. 

El recinte firal i els carrers d’Agramunt s’han omplert de visitants durant tot el dia amb ganes de conèixer totes  les propostes torronaires i les activitats han exhaurit les places disponibles. Per l’Aula del Gust hi han passat diversos professionals de la pastisseria. Aquest dissabte ha sigut el torn d’Elisa Franza, cap de pastisseria del restaurant Enigma d’Albert Adrià amb Torrons Vicens; Zoe Valero de Torrons Fèlix i Manel Vehí del Boia Nit de Cadaqués  amb torrons i còctels; i la cuinera i divulgadora Maria Nicolau.

Aquest dissabte també s’ha celebrat la final del Segon Campionat Nacional "Torró Creatiu Mestre Àngel Velasco". El guanyador ha estat Èric Ortuño (L'Atelier  Barcelona) amb el torró Brandy Smoke.

A l’Aula del Tast s’han donat a conèixer, a través de presentacions i tastos guiats, els productes de proximitat més  destacats que s’exposen al Pavelló Agroalimentari. Aquest dissabte hi ha hagut activitats amb Davantal Net de  Gluten; Formatges Monber i vins Maset; catànies Marlona; Menjamiques i Celler Matallonga; i Cal Senzill amb  Formatges Camps.

L’Espai Guinovart acull de nou l’Aula de la Xocolata i el Vi amb demostracions i tastos acompanyats dels vins premiats de la DO Costers del Segre, guiats pel sommelier Jordi Martínez, i xocolates d'Agramunt. Aquest dissabte  ha comptat amb Ivan Pascual (Bean to Bar Lleida); un tast de xocolates amb vins de la DO Costers del Segre i  Torrons Vicens; un tast a cegues amb Mar Ibañez de Icrunch amb vins de la DO Costers del Segre; i dolços  d'Agramunt i vins premiats amb Torrons Roig i DO Costers del Segre.

Un any més, entre el pavelló firal i el nucli antic, hi ha més de 130 parades d'artesania que uneixen tots els espais  de la fira. Entre les activitats també destaca l’Espai de la Cuita, on es viu en directe l’elaboració del torró  d’Agramunt; i activitats pels més petits a l’Espai Cuinetes amb tallers gastronòmics pedagògics, enguany amb  activitats sense gluten i sense lactosa. I també les habituals foodtrucks i els concerts a l’espai de Les Foodgonetes,  que aquest any celebren el 10è aniversari. Al llarg de tot el cap de setmana hi ha diversos concerts i una àmplia  oferta gastronòmica a la Plaça Fondandana. I a la Plaça del Mercat, com a novetat, enguany s’amplia l’oferta  familiar. A més dels jocs hi ha activitats musicals i espectacles infantils. 
 
Diumenge, moltes més activitats 

El diumenge, a l’Aula del Gust els protagonistes seran el xocolater Lluc Crusellas (Eukarya); Àngel Esteve del restaurant Sisè de Lleida parlarà de la cuina de la tradició i l’herència del torró en una sessió amb la col·laboració  la IGP Torró d’Agramunt; Ingrid Serra, de Torrons Vicens, farà un viatge de la tradició a la innovació; els xefs Arnau  París i Rais Esteve tornaran la gastronomia a l'origen; i Ivan Pascual (Bean to Bar Lleida) ens portarà al món de les  cremes untables. No hi faltarà l’acte de proclamació del Torronaire d’Honor, enguany, la Fira de l'Ametlla de Vilagrassa

A l’Aula del Tast, diumenge serà el torn dels olis amb Arnau París i Rais Esteve del Molí la Vansa; la presentació del pa Piri-Ponent amb degustació de Torró d'Agramunt i productes de les Terres de Lleida; Torrons Fèlix i Caves  Ferret; i cerveses i embotits artesans amb La Vella Caravana i Embotits Fart d’Olla. I a l’Aula de la Xocolata i el Vi,  a l’Espai Guinovart, serà el torn de xocolates d'autor i vins de DO Costers del Segre i Torrons Fèlix; un tast radical  amb les xocolates Bean to Bar d'Ivan Pascual i el Celler Matallonga; xocolates d’origen únic amb els vins de DO Costers del Segre i Xocolates Jolonch; i un tast de postres amb xocolata by Mirela i vins de Celler Costers del Sió.

 


 
Facebook Twitter LinkedIn WhatsApp


L'ÚLTIM INFORMATIU
Utilitzem cookies pròpies i de tercers per a millorar els nostres serveis i raons tècniques, per a millorar la teva experiència de navegació, per a emmagatzemar les teves preferències i, opcionalment, per a mostrar-te publicitat relacionada amb les teves preferències mitjançant l'anàlisi dels teus hàbits de navegació. Hem inclòs algunes opcions de configuració que et permeten dir-nos exactament les cookies que prefereixes i les que no. Prem ACCEPTAR per a consentir totes les cookies. Prem CONFIGURACIÓ per a decidir les opcions que prefereixes. Per a obtenir més informació sobre les nostres cookies accedeix a la nostra Política de cookies aquí: Més informació
Acceptar Rebutjar Gestionar Galetes