Urbanisme
L’Oficina d’Habitatge de l’Urgell i el Departament de Promoció Econòmica del Consell Comarcal de l’Urgell amb col·laboració amb Leader Ponent, van organitzar ahir a Belianes, una jornada tècnica de transferència tecnològica promocionada des del Departament d’Acció climàtica amb el títol “La bioconstrucció com a eina de rehabilitació en eficiència energètica”.
La presentació de la jornada va ser a càrrec de Sebastià Mata, Conseller d’Habitatge de l’Urgell i Ramón Cuadros, director de l’Escola Agrària de Tàrrega.
En un moment en que reduir la demanda energètica associada a l’habitatge és el repte que es planteja com a part de la solució per frenar la crisis climàtica, sumat a l’impuls que donaran els Fons Next Generation de la Unió Europes, des de l’Oficina d’Habitatge de l’Urgell volem posar a l’abast dels professionals del sector i als usuaris en general, eines per fer aquesta regeneració d’una manera més respectuosa amb el país, les persones i el planeta.
En l’entorn rural, aquesta rehabilitació s’ha de plantejar en consonància amb la tipologia edificatòria del territori, on la gran majoria d’habitatges van ser construïts amb tècniques antigues i no han estat substituïts per construccions modernes com passa en zones més urbanes.
Aquests habitatges, construïts amb materials de proximitat, naturals, perdurables i fàcilment reciclables, estaven pensats i adaptats a l’entorn i al clima on es construïen, i per tant, la seva petjada ecològica és la mínima possible, en contraposició a l’estandardització de la producció d’habitatges de les últimes dècades que ha portat a augmentar aquesta petjada associada fins als nivells actuals.
El modern concepte de bioconstrucció ens retorna a la manera de fer tradicional i ens permet rehabilitar edificis existents amb tècniques consonants amb les que es van construir, aconseguint millorar la seva eficiència energètica amb materials naturals i saludables.
A la jornada, que es va fer a la Fonoteca Daniel Gelabert, van participar com a ponents l’Arnau Bujons de Casetadepalla, arquitecte membre de AUS i expert en bioconstrucció que va fer una extensa repassada al concepte de bioconstrucció i els materials naturals, l’Andreas Leangren, constructor de Biork bioconstrucció, que va exposar dos exemples de les obres realitzades i finalment l’Albert Serra del CannabisHUB de la Universitat Politècnica de Catalunya que va presentar les aplicacions del cànem industrial en construcció.
La jornada es va retransmetre en directe per el canal de YouTube de l’Oficina d’Habitatge de l’Urgell, i hi resta penjat per poder-lo veure en diferit.