Actualitat

Un any més, el primer dissabte d’agost, a Belltall tindrà lloc la tradicional Festa de l’All. La setzena edició d’aquest esdeveniment en què l’all de Belltall és el màxim protagonista.
L'all de Belltall és un producte centenari amb unes característiques específiques que, en temps passat, va tenir una forta expansió. Durant les darreres dècades, i lligat al declivi de la pagesia, el conreu va minvar fins arribar a quotes de producció gairebé testimonials.
És per això que, des de fa uns anys, l'Agrupació de Productors d'All de Belltall, intenta recuperar i mantenir-ne el conreu. La celebració anual de la festa permet de donar a conèixer el producte, tradicionalment presentat en forcs de 50 cabeces, lligats amb sègol i, alhora, permet als consumidors d'alls de qualitat informar-se, conèixer els productors i comprar-ne.
Enguany, s'ha continuat desenvolupant el projecte de l’Espai Test (sota la governança d’ARCA, CONCA ACTIVA, L’ AJUNTAMENT de PASSANANT i BELLTALL i L’ AGRUPACIÓ DE PRODUCTORS D’ALL de BELLTALL) que s’està desenvolupant per mitjà de l’agricultor Sven Rock. En aquesta segona sembra, l’espai test ja ha duplicat la producció de l’apreciat all de Belltall. La implantació de l’espai test ha anat acompanyada de la cessió per part d’ARCA a l’ AGRUPACIÓ de maquinària que representa un gran salt en les tècniques de conreu i la producció de l’all que s’anirà consolidant a mitjà i llarg termini i també de la cessió de sòl agrari d’una propietària del terme.
El dia de la festa es programen diverses activitats per amenitzar la trobada i per divulgar i informar sobre aspectes rellevants que actualment incideixen en el món rural, en la pagesia i en els cultius ja sigui de l'all o de qualsevol altre conreu. En aquest sentit destaquen les tradicionals parades de venda de productes de les nostres contrades i la conferència “BioPonent, la pagesia familiar ecològica de les terres de Lleida” a càrrec de Natàlia Virgili Riera (Tècnica de projectes de BioPonent).
Al llarg del matí hi haurà la furgoteca Menjars i beures de proximitat i romandrà obert el Centre d’interpretació de l’all, que podran visitar per tots els que encara no el coneguin. A la tarda concert a l’església de Sant Pere de Belltall: “ Essències per a violoncel sol” del concertista Guilllaume Terrail.
A l'acabar el concert hi haurà cava i coca dolça per a tothom.
L'all de Belltall és un producte centenari amb unes característiques específiques que, en temps passat, va tenir una forta expansió. Durant les darreres dècades, i lligat al declivi de la pagesia, el conreu va minvar fins arribar a quotes de producció gairebé testimonials.
És per això que, des de fa uns anys, l'Agrupació de Productors d'All de Belltall, intenta recuperar i mantenir-ne el conreu. La celebració anual de la festa permet de donar a conèixer el producte, tradicionalment presentat en forcs de 50 cabeces, lligats amb sègol i, alhora, permet als consumidors d'alls de qualitat informar-se, conèixer els productors i comprar-ne.
Enguany, s'ha continuat desenvolupant el projecte de l’Espai Test (sota la governança d’ARCA, CONCA ACTIVA, L’ AJUNTAMENT de PASSANANT i BELLTALL i L’ AGRUPACIÓ DE PRODUCTORS D’ALL de BELLTALL) que s’està desenvolupant per mitjà de l’agricultor Sven Rock. En aquesta segona sembra, l’espai test ja ha duplicat la producció de l’apreciat all de Belltall. La implantació de l’espai test ha anat acompanyada de la cessió per part d’ARCA a l’ AGRUPACIÓ de maquinària que representa un gran salt en les tècniques de conreu i la producció de l’all que s’anirà consolidant a mitjà i llarg termini i també de la cessió de sòl agrari d’una propietària del terme.
El dia de la festa es programen diverses activitats per amenitzar la trobada i per divulgar i informar sobre aspectes rellevants que actualment incideixen en el món rural, en la pagesia i en els cultius ja sigui de l'all o de qualsevol altre conreu. En aquest sentit destaquen les tradicionals parades de venda de productes de les nostres contrades i la conferència “BioPonent, la pagesia familiar ecològica de les terres de Lleida” a càrrec de Natàlia Virgili Riera (Tècnica de projectes de BioPonent).
Al llarg del matí hi haurà la furgoteca Menjars i beures de proximitat i romandrà obert el Centre d’interpretació de l’all, que podran visitar per tots els que encara no el coneguin. A la tarda concert a l’església de Sant Pere de Belltall: “ Essències per a violoncel sol” del concertista Guilllaume Terrail.
A l'acabar el concert hi haurà cava i coca dolça per a tothom.