Actualitat
Amb una inversió de més de cinc milions d'euros, el Grup ha rehabilitat i transformat Mas de Colom en la seva seu institucional i en un espai divulgatiu. És l’única finca d’explotació demostrativa a tot Catalunya que forma part del Projecte Observatori de la Biodiversitat Agrària (OBA) · L'empresa ha certificat el 95% del total d'hectàrees plantades amb Global GAP
Borges, el grup agroalimentari global d'origen familiar i mediterrani, presenta la seva projecció de futur basada en la sostenibilitat com a eix estratègic i de creixement, en el marc de la celebració del seu 125è aniversari i de la inauguració oficial de la seva nova seu institucional i espai divulgatiu a Mas de Colom - Casa Borges (Tàrrega).
La sostenibilitat del Grup es basa en tres pilars fonamentals: agricultura responsable, productes sans i sostenibles i gent compromesa, sota l'estratègia paraigües ‘Compromesos per naturalesa’. “La sostenibilitat és inherent a la nostra marca, forma part del nostre ADN i de la nostra raó de ser. És el motor que ens fa moure cap al futur”, assenyala David Prats, President Executiu i Conseller Delegat de Borges.
La companyia va formalitzar el 2020 un préstec verd per un import de 15,7 milions d'euros, les condicions del qual estan vinculades als èxits en termes d'impacte mediambiental i gestió de residus de la producció industrial d'olis de llavors. Amb aquest finançament, Borges va incorporar per primera vegada al Grup una estructura financera basada en criteris de sostenibilitat ESG (Environmental, Social and Governance).
Referent en agricultura responsable
Borges treballa fermament per garantir una agricultura sostenible i responsable mitjançant l'optimització de la fertiirrigació, la implementació de cobertes vegetals i el reaprofitament de restes de poda per mantenir l'equilibri de la matèria orgànica a terra i la retenció de CO2.
Actualment, la companyia té certificades, a través de Global GAP, certificació que garanteix unes bones pràctiques agrícoles, 1.529 hectàrees que corresponen al 95% del total de la superfície plantada, amb la previsió d'aconseguir el 100% el proper any. Així mateix, Borges està impulsant un projecte per tenir certificats en termes de responsabilitat social, incloent-hi l'agricultura responsable per a tots els proveïdors de matèries primeres vinculats amb la seva activitat.
Referent a la gestió de l'aigua, clau en la seva activitat de negoci i com a membres actius de la plataforma EsAgua, la companyia ha iniciat el càlcul de la petjada hídrica reduint-ne un 30% el consum, ha implementat proves de reg deficitari, així com un sistema de polvorització electrostàtica.
En la gestió del sòl, compten amb més de 1.200 hectàrees de cobertes vegetals que contribueixen a evitar la pèrdua de sòl fèrtil i actuen com a corredors naturals per a les espècies. L'empresa també està en procés d'instal·lació de quatre parcs solars fotovoltaics per cobrir les necessitats de reg i reduir la petjada de carboni associada.
En els propers tres anys, Borges té prevista la instal·lació massiva de plaques solars a tots els seus centres, així com la inversió de 30 milions d'euros en millores d'eficiència energètica als diferents centres productius, com infraestructures fotovoltaiques i instal·lacions que fomentin l'economia circular.
Borges treballa per a la conservació de la natura i la protecció de la biodiversitat en les seves més de 2.000 hectàrees i les dels seus proveïdors, un exemple és el Pla d'Acció de Biodiversitat (PAB) que s'implementa a Mas de Colom, i la seva participació com membre de l'Observatori de la Biodiversitat Agrària.
Salut i sostenibilitat, claus en la innovació de productes
Borges ofereix un estil de vida saludable, a través dels beneficis nutricionals i la producció sostenible de nous ingredients que aportin a la indústria la reducció o eliminació de greixos saturats o no sostenibles, en menor contingut de sals i sucres, així com proteïnes i fibres animals d'origen sostenible.
A través d'H&GSO, Borges ha desenvolupat la primera solució funcional que permet reduir els greixos saturats en la “Puff Pastry” (croissants), millorant nutricionalment un rang més ampli de productes. A més, la companyia ha llançat al mercat francès la gamma “Residu zero pesticides” i, a Espanya, les seves noves barretes de fruits secs amb probiòtics i packaging compostable. Així com recentment ha llançat una solució a base de dàtils en substitució del sucre o altres edulcorants no saludables.
A nivell de sostenibilitat dels processos productius, les instal·lacions de la divisió d'olis del Grup, a Tàrrega (Lleida) i Cabra (Còrdova), han estat certificades “Residu Zero” amb el nivell més alt de compromís, amb un 95% i 99%, respectivament. En els propers mesos, la companyia tindrà certificades les plantes de la divisió de fruits secs a Reus.
La planta de Cabra també ha estat la primera companyia envasadora d'Espanya d'oli d'oliva certificada com Ecosense i Retray, garantint la incorporació de plàstics reciclats a la fabricació de les terrines monodosis i introduint el PET reciclat transparent com a primera matèria secundària en els seus processos productius, provinent d'altres processos de reciclatge del circuit tray-to-tray homologats. A més, Borges ha augmentat les referències que contenen material reciclat (rPET) a les seves estructures a les ampolles Borges d’1L, 2L i 5L assolint un estalvi de plàstic no introduït al mercat de 383 tones.
Així mateix, i amb l’objectiu de fer una revaloració dels productes, més de 123.000 tones de subproductes i productes secundaris s'han generat en el procés productiu que van destinats a biomassa i alimentació animal, a l’últim exercici. I durant el mateix període de temps, la companyia ha continuat amb la seva tasca contra el malbaratament alimentari amb la donació de 87 tones de productes al Banc d'Aliments a Espanya.
Amb el propòsit de continuar potenciant l’ús d'energies renovables, invertir en fonts energèticament més eficients i reduir l’impacte ambiental de la seva activitat, el 95% de l’energia elèctrica dels centres productius que té Borges a tot el món prové de fonts renovables, contribuint així a una reducció significativa de 8.800 tones de CO2.
Aposta pel benestar de les persones i de l’entorn local
Borges compta amb un equip de 1.199 treballadors i treballadores de 38 nacionalitats diferents distribuïts a 11 països i una xarxa comercial global formada per més de 6.000 professionals. Al tancament de 31 maig del 2022, el 94% de la plantilla ha disposat de contractes fixos o indefinits, 11 punts percentuals més que l’exercici anterior, i ha realitzat 11.990 hores de formació durant aquest període.
Com a resultat del seu compromís per impactar positivament a les comunitats on opera, promovent un estil de vida saludable i participant en activitats que fomenten la cultura, la companyia ha destinat, en l’exercici 21-22, més de mig milió d'euros en accions de col·laboració, patrocinis i donacions de producte i ha col·laborat amb un centenar d’entitats del territori.
També s’han dut a terme aliances per al desenvolupament econòmic, recolzant els agricultors locals, com el Projecte Pistatxo, en què Mas de Colom ha estat la finca pilot. Un programa de cooperació vertical que contribueix a la millora i el creixement de l'economia a la zona del Canal Segarra – Garrigues a través del cultiu de pistatxo, per tal de contribuir a la producció de proximitat i a la millora de la renda agrària. La iniciativa compta amb 73 agricultors adherits, 500 hectàrees plantades, amb un objectiu d'arribar a les 1.000 hectàrees els propers cinc anys.
Mas de Colom - Casa Borges, nova seu institucional del Grup i espai divulgatiu
Amb la celebració del 125è aniversari, Borges inaugura oficialment la nova seu institucional, Mas de Colom - Casa Borges, com a representació del rol clau de la sostenibilitat a la companyia. Amb una inversió amb fons propis de més de cinc milions d'euros, el Grup ha rehabilitat aquest enclavament històric amb la reconstrucció del monument de l'antic convent, el desenvolupament del museu i la plantació agrícola i la transformació de la finca a un centre de marca experiencial i divulgatiu.
Situada a la capital de la comarca de l'Urgell, a Tàrrega, Mas de Colom-Casa Borges és una finca rústica formada per gairebé 70 hectàrees de cultius llenyosos per a la producció de fruits secs, com les ametlles i els festucs, i oli d'oliva verge extra de primera qualitat. Gran part de la superfície s'integra dins l'espai natural protegit Anglesola-Vilagrassa (Xarxa Natura 2000), i és l’única finca d'explotació demostrativa a tot Catalunya que forma part del Projecte Observatori de la Biodiversitat Agrària (OBA).
A través del Pla d’Acció de Biodiversitat (PAB) que s'implementa a Mas de Colom, Borges aconsegueix preservar i augmentar la seva biodiversitat a través de pràctiques agronòmiques que contribueixen al segrest de carboni, a la reducció de l'erosió i a la mitigació del canvi climàtic . Així mateix, compta amb el certificat Biosphere per la seva contribució al compliment dels requisits i els principis de desenvolupament sostenible (ODS) juntament amb la millora contínua marcats a l’Agenda 2030. A més, s'ha procedit a la instal·lació de plaques solars per a la disminució del consum elèctric.
L'oferta de Mas de Colom – Casa Borges inclou una visita experiencial que incorpora tallers i activitats de temporada per a grups, col·legis i famílies. S’hi pot aprendre i gaudir de la història local, l’essència d’un paisatge fidel als seus orígens, la fundació de l’empresa familiar i les propietats més essencials de les matèries primeres principals. A més, es poden descobrir algunes de les innovacions més rellevants i la dimensió internacional de la companyia. Al final del recorregut es pot gaudir d'una degustació d’olis i fruits secs per descobrir-ne les qualitats més apreciades.
Líder internacional al sector agroalimentari
La sostenibilitat com a punta de llança del Grup, que té presència a 105 països i compta amb nou centres productius, garanteix l’equilibri entre la cura del medi ambient, el benestar social i el creixement econòmic. En aquest sentit, i al tancament del 31 de maig del 2022, el benefici net del Grup ha estat de 27,5 milions d’euros i un benefici abans d’impostos de 35,7 milions d'euros. La xifra de facturació ha estat de 701 milions d'euros, amb un increment del 25,6% respecte a l’exercici anterior, un EBITDA ajustat de 48 milions d'euros i un deute financer net de 74 milions d’euros.
Durant aquest any fiscal 2021-2022, el 65% del negoci prové del mercat internacional destacant França, Estats Units, Brasil i Índia. Pel que fa a la venda de productes, Borges ha comercialitzat un total de 363.123 tones, de les quals 152.000 tones són de farines i subproductes que la seva venda pràcticament no genera valor en euros. De les restants que generen valor, destaquen el 48% d'olis de llavor, el 31% d’oli d’oliva, el 12% de fruita seca i el 9% restant de vinagres, olives, pastes, salses i confitats, així com altres productes que comercialitza la companyia.
En aquest darrer exercici, el Grup ha comercialitzat els seus productes amb marca a més de 100 països, sent líders internacionals en el seu sector, amb una ferma aposta per la integració vertical del negoci agrícola i amb un clar compromís del seu projecte empresarial amb el desenvolupament responsable i sostenible.
Sobre les previsions de tancament de l’exercici fiscal 2022-2023, el president executiu i conseller delegat destaca “la complexitat del període a causa de l’alt impacte de costos no traslladats en gran part al consumidor, que impactaran inevitablement en els resultats d'aquest exercici en curs”. D’altra banda, la companyia està estudiant la possibilitat de continuar expandint la seva presència internacional, apostant pel negoci comercial a l’Àfrica els propers tres anys. A més, l’ambició del Grup, en el termini de cinc anys, és superar els 1.000 milions de facturació, doblegar resultats i sobrepassar la venda de 100.000 tones de productes amb marca pròpia, sense oblidar l’aposta per la proactivitat en el creixement inorgànic, i tot això amb una inversió prevista en actius industrials i en màrqueting per als propers tres anys de 108 milions d'euros.
Celebració del 125è aniversari
La celebració oficial dels 125 anys d’història de la companyia, fundada el 1896, així com de la inauguració oficial de Mas de Colom – Casa Borges com a seu institucional del Grup tindran lloc el proper 14 d'abril. La commemoració de l’aniversari, posposada durant gairebé dos anys a causa de la pandèmia, es realitzarà a la pròpia seu institucional de la companyia amb la presència de personalitats del sector empresarial i de José Andrés, el reconegut xef espanyol establert als Estats Units, que assistirà com convidat especial a la jornada, amb l’objectiu de compartir amb els assistents a l’esdeveniment els seus darrers projectes per “canviar el món a través de la gastronomia”.