Cervera, com a Capital de la Cultura Catalana 2019, serà l’escenari que acollirà els dies 3, 4 i 5 de maig la quinzena edició del Recercat. Jornada de cultura i recerca local dels territoris de parla catalana. Organitzada per l’Institut Ramon Muntaner (IRMU), la Generalitat de Catalunya, la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana (CCEPC), la Paeria de Cervera, el Centre d’Estudis Segarrencs i la Diputació de Lleida, la jornada pretén ser un aparador on mostrar a la ciutadania la feina d’investigació que realitzen els instituts i centres d’estudis al llarg de l’any sobre temes relacionats amb el seu entorn, així com un punt de trobada i d’intercanvi d’aquestes entitats vingudes d’arreu dels països catalans.
La Jornada oferirà activitats ben diverses i ja consolidades com la taula rodona “Patrimoni a debat: reflexions des de la societat civil” que enguany vol aprofundir en “L'arquitectura tradicional i la configuració del paisatge”; les taules de presentació «Mosaic Recercat» que en aquesta ocasió es dedicarà a les fires de llibres, a les Jornades Europees de Patrimoni i a diversos projectes duts a terme pels centres d’estudis. Una activitat destacada continua sent el lliurament dels Premis Recercat per reconèixer la trajectòria tant d’una entitat com d’un investigador del món local i comarcal. També trobem la Fira, una carpa de 250 metres on es poden trobar les novetats editorials de la recerca local i comarcal del conjunt dels territoris de parla catalana, així com una mostra dels projectes més destacats realitzats per les entitats locals i comarcals participants.
En l’apartat d’exposicions, se n’han previst quatre: Passat, present i futur de la maçoneria a Catalunya, de l’Associació ACULL; Memòria glaçada: la gelada de 1956, dels Centres d'Estudis de les Terres de Cruïlla; Aureli Capmany. La dansa i l'Esbart Català de Dansaires, de l’Esbart Català de Dansaires i Espai i Festa. La transformació festiva de l'espai públic a les viles i als barris de Barcelona, dels Grups de Recerca de Barcelona coordinats per la CCEPC i l'IRMU.
Com a activitats complementàries, hi haurà l’actuació d’un canta-autor menorquí, Guiem Soldevila, divendres a la nit, gràcies a la col·laboració de l’Institut d’Estudis Baleàrics; dissabte, s’han previst les visites a la Casa Duran i Sanpere, a l’Arxiu Comarcal de la Segarra i una visita nocturna guiada pel centre històric de la ciutat, i, ja diumenge, a la torre del campanar de l'església de Santa Maria. Un any més el públic familiar també tindrà el seu espai, Recerxic, en aquest cas dedicat a Els jocs de Tintín: jocs d'arreu del món a càrrec de la Cia. de Jocs L'Anònima.