ACN Barcelona .- El conseller delegat del Grup Borges, Josep Pont, ha alertat de la necessitat d'un ''canvi generacional'' entre els agricultors per tal que el canal Segarra-Garrigues no acabi esdevenint un ''fracàs''. En un conferència al 3r Congrés d'Economia i Empresa a l'auditori Axa de Barcelona, Pont ha remarcat que el canal és avui una ''obra gegantesca, meravellosa, amb un valor increïble, però que va a mig ritme''. Ho ha dit en referència a les limitacions del regadiu per les Zones d'Especial Protecció de les Aus (ZEPA) que han rebaixat de 70.000 a 40.000 les hectàrees per regar. Això, a la vegada provoca que s'encareixi el cost de l'aigua i no sigui competitiva amb altres canals com el d'Urgell. Pont creu, malgrat tot, que es tirarà endavant en el futur i s'acabarà capgirant la situació de la mateixa manera que ha reafirmat l'aposta de Borges per continuar sent ''motor'' del Segarra-Garrigues.
En aquest sentit, Pont considera que al projecte del Segarra-Garrigues li falta ''encaix'' amb el territori. Recorda que és un canal que es va projectar a principis del segle XX però no es va començar a construir fins a principis del segle XXI; que és a segona obra pública més important després de la construcció de la línia 9 del metro, i que com totes les obres ''hi ha problemes''. Pont creu que ''hi ha voluntat per part de tothom'' per arreglar la situació que ara va marcada per la falta de competitivitat del preu de l'aigua amb altres canals com el d'Urgell. Un canal aquest, que Pont recorda que té més de 150 anys però fins que no van passar els primers 50 no es va començar a implantar.
El conseller delegat del Grup Borges creu que al Segarra-Garrigues li acabarà passant el mateix i que ara com ara cal un ''canvi generacional'' perquè els pagesos són grans als qui no els interessa fer inversions ni adaptar-se a les tecnologies del regadiu. En aquest sentit, ha garantit que Borges continuarà apostant pel Segarra-Garrigues, ja que actualment tenen 170 hectàrees de pistatxers en explotació amb l'objectiu d'arribar a les 1.000 en 10 anys.