Actualitat

El Festival Internacional de Cinema de Tàrrega i Ponent tindrà lloc del 14 al 20 de juliol als Cinemes Majèstic i a les places i carrers de la capital de l’Urgell
Més de seixanta professionals del sector audiovisual visitaran Tàrrega durant el certamen
El Festival s’ha presentat avui als Cinemes Majèstic amb l’estrena a Ponent del documental ‘Grup Natural’
El Galacticat, el Festival Internacional de Cinema de Tàrrega i Ponent, celebrarà la seva edició XII entre els dies 14 i 20 de juliol de 2025 a la capital de l’Urgell. El festival s’ha presentat aquesta tarda en un acte als Cinemes Majèstic de Tàrrega, amb la presència dels organitzadors del certamen, els quals han aprofitat l’ocasió per presentar les novetats de la present edició i la nova imatge del Galacticat, així com anunciar que els abonaments ja han sortit a la venda. En aquest acte s’ha comptat amb la presència de Ramon Bochaca, director del Galacticat, Miquel Nadal, regidor de Cultura de l’Ajuntament de Tàrrega i Andreu Vázquez, director de l'Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI).
A més, també s’ha projectat el documental ‘Grup Natual’, de la directora Nina Solà, que formarà part de la recentment estrenada secció paral·lela FACTS, i que avui ha aplegat més d’una cinquantena d’espectadors. El llargmetratge va ser premiat al darrer Festival DocsBarcelona amb el premi a “Millor documental català” i s’endinsa en el món de l’Institut de secundària Súnion I.C.C. de Barcelona. La directora Nina Solà Carbonell hi retrata l’experiència dels adolescents en tres moments i tres edats clau al llarg d’un curs escolar en aquest pioner centre educatiu amb sistema pedagògic propi.
Presentació XII Galacticat
El Festival Internacional de Cinema de Tàrrega i Ponent projectarà un total de 50 curtmetratges i una trentena de llargmetratges al llarg de set dies de programació, la qual es repartirà entre els Cinemes Majèstic, l’Ateneu de Tàrrega, la plaça Sant Antoni i l’Avinguda Catalunya. El director del Galacticat, Ramon Bochaca, ha explicat que “es tracta de la programació més eclèctica i variada que hem tingut en les dotze edicions del Galacticat i volem que aquesta sigui l’edició que serveixi per consolidar el festival com a un referent del cinema generalista dins del circuit de festivals a casa nostra”. En total, es preveu que prop d’una seixantena de directors, guionistes, productors, distribuïdors i localitzadors d’arreu de Catalunya i de tot el món passaran per Tàrrega al llarg dels set dies de festival per presentar els seus projectes cinematogràfics i participar de les activitats orientades a la indústria.
Enguany, des de l’organització, també han destacat la gran presència de projectes fets a Catalunya i a Ponent que hi ha dins la Secció Oficial del Festival. En són un exemple el llargmetratge documental Parirem sense por de la directora de Rosselló Alba Pifarré, que serà estrena mundial, el curtmetratge documental Feliz Cumpleaños de la mollerussenca Joana Romeu o els curtmetratges de ficció El hombre que mató a Terry Gilliam de Joel Munu, Tasses de David Casals-Roma i La Plaga de Gemma Capdevila, tots ells de la demarcació de Lleida. També hi destaquen altres produccions catalanes com The Human Hibernation d’Anna Cornudella, que va ser estrenat a la darrera Berlinale o Grup Natural, el documental de Nina Solà que va guanyar el premi a “Millor documental català” al Festival DocsBarcelona.
De fet, aquest documental és un dels quatre que conforma la nova secció del Galacticat: la secció FACTS, programada pel distribuïdor lleidatà Alfred Sesma i orientada a un públic infantil i juvenil. El director del certamen, Ramon Bochaca, ha explicat que “la creació d’aquesta nova secció obeeix a la voluntat d’obrir el Galacticat a cada vegada més públic i pensem que pot ser una bona manera per acostar als joves a les sales de cinema i que descobreixin propostes que els puguin interessar i que, alhora, estiguin fora dels circuits convencionals del cinema comercial”. Els altres documentals seran Il Castello Indistruttibile protagonitzat per joves dels suburbis de Palerm; The Walk, una metàfora sobre la travessa dels refugiats sirians i Salvaxe, Salvaxe un relat entre la realitat i la mitologia dels llops gallecs.
Com ja és costum, el Galacticat també comptarà amb la secció Clàssics, que cada any gira al voltant d’una temàtica en concret i enguany se centrarà en el sentit de l’humor al llarg de la història del cinema. És per això que es projectaran un total de deu films, que aniran des de pel·lícules com El meu oncle (1958) de Jacques Tati, fins a clàssics més contemporanis com El gran Lebowski (1998) dels germans Cohen, passant per El jovencito Frankenstein (1974), El Apartamento (1960) o La loca historia de las Galaxias (1987).
La gala inaugural d’enguany tindrà lloc als Cinemes Majèstic el divendres 18 de juliol a les 20.00 hores amb una doble projecció. En primer lloc, El camí d’en Samuel, un curtmetratge de Miquel Àngel Vilardell i produït per l’Associació Alba, que aborda les dificultats que afronten les persones amb discapacitat a l’hora d’accedir al mercat laboral. Tot seguit, es projectarà el documental Parirem sense por, de la directora Alba Pifarré, el qual s’estrenarà mundialment al Galacticat. Tal com explica la seva directora, el documental “pretén transformar l’imaginari col·lectiu de que parir és quelcom horrible i un mal tràngol pel que les dones hem de passar, per tal de que ho puguem viure com un procés natural de transformació, consciència i connexió”.
L’entrega de premis, igual que l’any passat, serà al Museu Fàbrica Cal Trepat de Tàrrega, diumenge 20 de juliol a les 19.00 hores. En acabar, hi haurà un concert de clausura amb El Sobrino del Diablo. El cantautor satíric i humorista, nascut a Barcelona, arribarà a Tàrrega acompanyat de la seva banda, per oferir un concert on repassarà els seus més de trenta anys de carrera i els catorze àlbums que ha publicat, fent un repertori especial, centrat en les seves cançons que giren al voltant del món del cinema.
Nova imatge: univers Galacticat
L’acte d’avui també ha servit per presentar la nova imatge del festival, la qual girarà al voltant de “l’univers Galacticat”. Ramon Bochaca ha explicat que “des de l’any passat, ja no som un festival de cinema fantàstic, sinó de cinema generalista, però necessitàvem un canvi d’imatge per explicar-ho bé i encarar-nos al futur amb una nova mirada”, a més, el director del certamen ha assenyalat que “el que volem transmetre amb aquesta nova imatge és que som molt més que un festival: som un univers de cinema, amb l’objectiu d’atansar el cinema al gran públic i promoure una indústria al voltant del cinema al territori lleidatà”.
Durant la roda de premsa, s’ha presentat el cartell de la XII edició, així com diversos exemples de cartelleria i imatge corporativa relacionats amb la nova estètica del festival, així com un nou web, on ja es poden adquirir els abonaments.
La nova imatge i narrativa del Festival Internacional de Tàrrega i Ponent ha estat elaborada per l’estudi de disseny gràfic lleidatà Sopa Graphics i per l’agència de comunicació targarina L’Oest i coordinada per l’especialista en màrqueting cultural David Valero Romero.
IV Trobada de Talents i Trobada de Festivals
Un altre dels plats forts de la setmana del Galacticat serà la IV edició de la Trobada de Talents, el concurs de guions organitzat pel Galacticat amb el suport de Productors Audiovisuals de Catalunya (PAC), que ofereix formació i espais de networking per a productors, guionistes i directors, donant l’oportunitat a nous creadors cinematogràfics de presentar els seus projectes de guió a representants d’algunes de les principals productores del país. La principal novetat d’aquesta edició, ha estat que només s’acceptaven projectes escrits en català, així i tot, els organitzadors destaquen que s’han rebut més de quaranta projectes participants. Finalment, han estat seleccionats dotze guions, tres per cada secció: curtmetratge, llargmetratge, sèrie i juvenil.
En la secció de curts, han estat seleccionats Anna Soldevila amb Dones d'Aigua, Daniel Sarramona amb 10 Minuts i Joel Muñoz amb L'Equilibri. Els projectes de llargmetratge són Modulació Sostinguda de Carme Rufat, Prudènci de Pepe Rico i King d’Adrià Espí. Els concursants de sèries seran Aida Picón Fernández amb Intensa, Joan Albalat i Sergio Alonso amb Jabato i Ferran Blanch amb Desmemorias de un Pez en el Desierto. La nova secció juvenil permet projectes de tots els formats, sempre que estiguin dirigits a aquest public objectiu. Els seleccionats han estat Daniel Noblom amb el llarg d’animació El Gran Casino, Àlex Martínez-Ruano i la seva sèrie animada El Pau i la Bàrbara i el Lladre de la Memòria i Ángela Ting i el seu curt animat Kraft.
Des de l’organització també han destacat que enguany entre la secció oficial del festival hi ha tres curtmetratges que van passar en anteriors edicions per la Trobada de Talents i que ara s’han convertit en una realiat: 893 km de Rubén Guindo, Plastificados de Nerea Úbeda i La Plaga de Gemma Capdevila.
Dissabte 19 al matí, Tàrrega també acollirà una Trobada de Festivals, en la qual hi participaran representants d’alguns dels principals festivals de cinema de Ponent i Catalunya, així com agents implicats en el sector audiovisual lleidatà i català. L’objectiu de la trobada és explorar noves formes de donar visibilitat a les produccions de creadors de Ponent, a través de l’organització d’un circuit conjunt de festivals de cinema i de la creació d’una finestra d’exhibició fixa, mitjançant plataformes pròpies i externes.
Més de seixanta professionals del sector audiovisual visitaran Tàrrega durant el certamen
El Festival s’ha presentat avui als Cinemes Majèstic amb l’estrena a Ponent del documental ‘Grup Natural’
El Galacticat, el Festival Internacional de Cinema de Tàrrega i Ponent, celebrarà la seva edició XII entre els dies 14 i 20 de juliol de 2025 a la capital de l’Urgell. El festival s’ha presentat aquesta tarda en un acte als Cinemes Majèstic de Tàrrega, amb la presència dels organitzadors del certamen, els quals han aprofitat l’ocasió per presentar les novetats de la present edició i la nova imatge del Galacticat, així com anunciar que els abonaments ja han sortit a la venda. En aquest acte s’ha comptat amb la presència de Ramon Bochaca, director del Galacticat, Miquel Nadal, regidor de Cultura de l’Ajuntament de Tàrrega i Andreu Vázquez, director de l'Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI).
A més, també s’ha projectat el documental ‘Grup Natual’, de la directora Nina Solà, que formarà part de la recentment estrenada secció paral·lela FACTS, i que avui ha aplegat més d’una cinquantena d’espectadors. El llargmetratge va ser premiat al darrer Festival DocsBarcelona amb el premi a “Millor documental català” i s’endinsa en el món de l’Institut de secundària Súnion I.C.C. de Barcelona. La directora Nina Solà Carbonell hi retrata l’experiència dels adolescents en tres moments i tres edats clau al llarg d’un curs escolar en aquest pioner centre educatiu amb sistema pedagògic propi.
Presentació XII Galacticat
El Festival Internacional de Cinema de Tàrrega i Ponent projectarà un total de 50 curtmetratges i una trentena de llargmetratges al llarg de set dies de programació, la qual es repartirà entre els Cinemes Majèstic, l’Ateneu de Tàrrega, la plaça Sant Antoni i l’Avinguda Catalunya. El director del Galacticat, Ramon Bochaca, ha explicat que “es tracta de la programació més eclèctica i variada que hem tingut en les dotze edicions del Galacticat i volem que aquesta sigui l’edició que serveixi per consolidar el festival com a un referent del cinema generalista dins del circuit de festivals a casa nostra”. En total, es preveu que prop d’una seixantena de directors, guionistes, productors, distribuïdors i localitzadors d’arreu de Catalunya i de tot el món passaran per Tàrrega al llarg dels set dies de festival per presentar els seus projectes cinematogràfics i participar de les activitats orientades a la indústria.
Enguany, des de l’organització, també han destacat la gran presència de projectes fets a Catalunya i a Ponent que hi ha dins la Secció Oficial del Festival. En són un exemple el llargmetratge documental Parirem sense por de la directora de Rosselló Alba Pifarré, que serà estrena mundial, el curtmetratge documental Feliz Cumpleaños de la mollerussenca Joana Romeu o els curtmetratges de ficció El hombre que mató a Terry Gilliam de Joel Munu, Tasses de David Casals-Roma i La Plaga de Gemma Capdevila, tots ells de la demarcació de Lleida. També hi destaquen altres produccions catalanes com The Human Hibernation d’Anna Cornudella, que va ser estrenat a la darrera Berlinale o Grup Natural, el documental de Nina Solà que va guanyar el premi a “Millor documental català” al Festival DocsBarcelona.
De fet, aquest documental és un dels quatre que conforma la nova secció del Galacticat: la secció FACTS, programada pel distribuïdor lleidatà Alfred Sesma i orientada a un públic infantil i juvenil. El director del certamen, Ramon Bochaca, ha explicat que “la creació d’aquesta nova secció obeeix a la voluntat d’obrir el Galacticat a cada vegada més públic i pensem que pot ser una bona manera per acostar als joves a les sales de cinema i que descobreixin propostes que els puguin interessar i que, alhora, estiguin fora dels circuits convencionals del cinema comercial”. Els altres documentals seran Il Castello Indistruttibile protagonitzat per joves dels suburbis de Palerm; The Walk, una metàfora sobre la travessa dels refugiats sirians i Salvaxe, Salvaxe un relat entre la realitat i la mitologia dels llops gallecs.
Com ja és costum, el Galacticat també comptarà amb la secció Clàssics, que cada any gira al voltant d’una temàtica en concret i enguany se centrarà en el sentit de l’humor al llarg de la història del cinema. És per això que es projectaran un total de deu films, que aniran des de pel·lícules com El meu oncle (1958) de Jacques Tati, fins a clàssics més contemporanis com El gran Lebowski (1998) dels germans Cohen, passant per El jovencito Frankenstein (1974), El Apartamento (1960) o La loca historia de las Galaxias (1987).
La gala inaugural d’enguany tindrà lloc als Cinemes Majèstic el divendres 18 de juliol a les 20.00 hores amb una doble projecció. En primer lloc, El camí d’en Samuel, un curtmetratge de Miquel Àngel Vilardell i produït per l’Associació Alba, que aborda les dificultats que afronten les persones amb discapacitat a l’hora d’accedir al mercat laboral. Tot seguit, es projectarà el documental Parirem sense por, de la directora Alba Pifarré, el qual s’estrenarà mundialment al Galacticat. Tal com explica la seva directora, el documental “pretén transformar l’imaginari col·lectiu de que parir és quelcom horrible i un mal tràngol pel que les dones hem de passar, per tal de que ho puguem viure com un procés natural de transformació, consciència i connexió”.
L’entrega de premis, igual que l’any passat, serà al Museu Fàbrica Cal Trepat de Tàrrega, diumenge 20 de juliol a les 19.00 hores. En acabar, hi haurà un concert de clausura amb El Sobrino del Diablo. El cantautor satíric i humorista, nascut a Barcelona, arribarà a Tàrrega acompanyat de la seva banda, per oferir un concert on repassarà els seus més de trenta anys de carrera i els catorze àlbums que ha publicat, fent un repertori especial, centrat en les seves cançons que giren al voltant del món del cinema.
Nova imatge: univers Galacticat
L’acte d’avui també ha servit per presentar la nova imatge del festival, la qual girarà al voltant de “l’univers Galacticat”. Ramon Bochaca ha explicat que “des de l’any passat, ja no som un festival de cinema fantàstic, sinó de cinema generalista, però necessitàvem un canvi d’imatge per explicar-ho bé i encarar-nos al futur amb una nova mirada”, a més, el director del certamen ha assenyalat que “el que volem transmetre amb aquesta nova imatge és que som molt més que un festival: som un univers de cinema, amb l’objectiu d’atansar el cinema al gran públic i promoure una indústria al voltant del cinema al territori lleidatà”.
Durant la roda de premsa, s’ha presentat el cartell de la XII edició, així com diversos exemples de cartelleria i imatge corporativa relacionats amb la nova estètica del festival, així com un nou web, on ja es poden adquirir els abonaments.
La nova imatge i narrativa del Festival Internacional de Tàrrega i Ponent ha estat elaborada per l’estudi de disseny gràfic lleidatà Sopa Graphics i per l’agència de comunicació targarina L’Oest i coordinada per l’especialista en màrqueting cultural David Valero Romero.
IV Trobada de Talents i Trobada de Festivals
Un altre dels plats forts de la setmana del Galacticat serà la IV edició de la Trobada de Talents, el concurs de guions organitzat pel Galacticat amb el suport de Productors Audiovisuals de Catalunya (PAC), que ofereix formació i espais de networking per a productors, guionistes i directors, donant l’oportunitat a nous creadors cinematogràfics de presentar els seus projectes de guió a representants d’algunes de les principals productores del país. La principal novetat d’aquesta edició, ha estat que només s’acceptaven projectes escrits en català, així i tot, els organitzadors destaquen que s’han rebut més de quaranta projectes participants. Finalment, han estat seleccionats dotze guions, tres per cada secció: curtmetratge, llargmetratge, sèrie i juvenil.
En la secció de curts, han estat seleccionats Anna Soldevila amb Dones d'Aigua, Daniel Sarramona amb 10 Minuts i Joel Muñoz amb L'Equilibri. Els projectes de llargmetratge són Modulació Sostinguda de Carme Rufat, Prudènci de Pepe Rico i King d’Adrià Espí. Els concursants de sèries seran Aida Picón Fernández amb Intensa, Joan Albalat i Sergio Alonso amb Jabato i Ferran Blanch amb Desmemorias de un Pez en el Desierto. La nova secció juvenil permet projectes de tots els formats, sempre que estiguin dirigits a aquest public objectiu. Els seleccionats han estat Daniel Noblom amb el llarg d’animació El Gran Casino, Àlex Martínez-Ruano i la seva sèrie animada El Pau i la Bàrbara i el Lladre de la Memòria i Ángela Ting i el seu curt animat Kraft.
Des de l’organització també han destacat que enguany entre la secció oficial del festival hi ha tres curtmetratges que van passar en anteriors edicions per la Trobada de Talents i que ara s’han convertit en una realiat: 893 km de Rubén Guindo, Plastificados de Nerea Úbeda i La Plaga de Gemma Capdevila.
Dissabte 19 al matí, Tàrrega també acollirà una Trobada de Festivals, en la qual hi participaran representants d’alguns dels principals festivals de cinema de Ponent i Catalunya, així com agents implicats en el sector audiovisual lleidatà i català. L’objectiu de la trobada és explorar noves formes de donar visibilitat a les produccions de creadors de Ponent, a través de l’organització d’un circuit conjunt de festivals de cinema i de la creació d’una finestra d’exhibició fixa, mitjançant plataformes pròpies i externes.