Actualitat

- El Festival Internacional de Cinema de Tàrrega i Ponent – Galacticat té lloc entre els dies 14 i 20 de juliol als Cinemes Majèstic i els carrers de la capital de l’Urgell
- El certamen inaugura demà les seccions de clàssics i la secció FACTS, destinada al públic juvenil
- El certamen projectarà 90 obres, repartides entre els Cinemes Majèstic i diferents punts de la capital de l’Urgell
El Galacticat, el Festival Internacional de Cinema de Tàrrega i Ponent, que enguany celebra la seva dotzena edició, ha començat avui les primeres projeccions als Cinemes Majèstic, on han destacat dues projeccions de cinema documental: en primer lloc The Human Hibernation, de la directora catalana Anna Cornudella, el qual arriba al Galacticat després d’haver-se projectat a la Berlinale, el Festival Internacional de Cine de Berlín. L’altre documental destacat ha estat Esto no es Hollywood, el qual explica la història dels difunts directors Javi, Josemi y Esteban Ibarretxe, considerats “els Monty Python d’Euskadi”.
A partir d’avui i fins diumenge 20, el Festival Internacional de Cinema de Tàrrega i Ponent preveu projectar cinquanta curtmetratges, vint llargmetratges de ficció i una quinzena de llargmetratges documentals. Els Cinemes Majèstic, com és habitual, concentraran el gruix de la programació, acollint les projeccions de les seccions oficials de curtmetratges, llargmetratges i documentals, així com la Gala Inaugural el divendres 18 a les 19 hores. La resta de la programació es repartirà entre el Teatre Ateneu, la plaça de les Nacions Sense Estat, la Plaça Sant Antoni i l’avinguda Catalunya.
A més, durant el XII Galacticat, tindran lloc un seguit d’activitats paral·leles destinades als professionals de la indústria cinematogràfica i que s’engloben dins del Galacticat Pro. Durant els dies de festival i, especialment el cap de setmana, més d’una seixantena de directors, guionistes, productors i distribuïdors visitaran la capital de l’Urgell per participar en activitats com la Trobada de Talents (el concurs de guions del Galacticat) i la Trobada de Festivals, les quals tindran lloc dissabte 19 al matí o una mentoria amb la productora Sandra Forn, responsable de Films de l’Orient dissabte a la tarda, organitzada conjuntament amb Ponent i Acció, l’Oficina de promoció de l'audiovisual de les comarques de Ponent. Durant el cap de setmana, també es portarà als membres de la indústria cinematogràfica a diversos localitzacions de l’Urgell i de Ponent per buscar espais susceptibles d’acollir rodatges i produccions a la demarcació de Lleida.
Secció Clàssics: el sentit de l’humor
Demà serà el torn d’un dels plats forts de cada edició: la Secció Paral·lela Clàssics. Com ja és costum, cada any gira al voltant d’una temàtica en concret i, enguany, se centrarà en el sentit de l’humor al llarg de la història del cinema. És per això que es projectaran un total de deu films, començant demà per Las vacaciones de Mr Hulot (1953) de Jacques Tati, la qual es projectarà a l’Ateneu de Tàrrega a partir de les 20.30 hores. L’Ateneu també acollirà dimecres i dijous, a la mateixa hora, Arizona Baby (1987) i Mon Oble (1958), respectivament.
Dijous 17 també també hi haurà projeccions de clàssics a la fresca, a la Plaça Sant Antoni a partir de les 6 de la tarda, amb dos clàssics de Billy Wilder: El Apartamento (1960) i Con faldas y a lo loco (1959). Divendres 18, les projeccions de clàssics es traslladen a l’Avinguda Catalunya, amb La loca historia de las galaxias (1987) a partir de les 22.15. Dissabte hi haurà una marató de clàssics, també a l’Avinguda Catalunya, amb La Pantera Rosa (1976), El Guateque (1968), El jovencito Frankenstein (1974) i El gran Lebowski (1998), aquell dia les projeccions començaran a les 18 hores.
Dimecres a les 22.00 hores, a la plaça de les Nacions Sense Estat, també hi haurà cinema a la fresca amb el nou èxit de Disney: la pel·lícula d’animació Flow.
Nova Secció: FACTS
Demà a 21.30 hores es projectarà als Cinemes Majèstic, The Walk, aquesta peça, que retrata metafòricament la travessa dels refugiats siris a través de Turquía, ha estat el documental inaugural de la secció FACTS, una nova secció paral·lela, especialitzada en documentals adreçats a joves i adolescents i codirigida pel distribuidor i programador lleidatà Alfred Sesma.
El director del certamen, Ramon Bochaca, ha explicat que “la creació d’aquesta nova secció obeeix a la voluntat d’obrir el Galacticat a cada vegada més públic i pensem que pot ser una bona manera per acostar als joves a les sales de cinema i que descobreixin propostes que els puguin interessar i que, alhora, estiguin fora dels circuits convencionals del cinema comercial”. Els altres documentals seran Il Castello Indistruttibile protagonitzat per joves dels suburbis de Palerm; Salvaxe, Salvaxe un relat entre la realitat i la mitologia dels llops gallecs i Grup Natural, que s’endinsa en el món de l’Institut de secundària Súnion I.C.C. de Barcelona. La directora Nina Solà Carbonell hi retrata l’experiència dels adolescents en tres moments i tres edats clau al llarg d’un curs escolar en aquest pioner centre educatiu amb sistema pedagògic propi.
Gala inaugural amb segell de Ponent
La gala inaugural d’enguany tindrà lloc als Cinemes Majèstic el divendres 18 de juliol a les 19.00 hores amb una doble projecció de directors de Ponent. En primer lloc, El camí d’en Samuel, un curtmetratge del targarí Miquel Àngel Vilardell i produït per l’Associació Alba, que aborda les dificultats que afronten les persones amb discapacitat a l’hora d’accedir al mercat laboral. Tot seguit, es projectarà el documental Parirem sense por, de la directora de Rosselló, Alba Pifarré, el qual s’estrenarà mundialment al Galacticat. Tal com explica la seva directora, el documental “pretén transformar l’imaginari col·lectiu de que parir és quelcom horrible i un mal tràngol pel que les dones hem de passar, per tal de que ho puguem viure com un procés natural de transformació, consciència i connexió”.
Aquestes, a més no seran les úniques projeccions de cineastes de la demarcació de Lleida dins del XII Galacticat. Dissabte 19 a la Sala B del Majèstic, a les 16.30 es projecta el curt de terror La Plaga de l’almacellenca Gemma Capdevila, amb la presència de la directora. El curtmetratge documental Feliz cumpleaños també es projectarà dissabte a les 21 hores amb la directora de Mollerussa, Joana Romeu Cusiné. Diumenge 20 a les 12 hores també serà el torn del director lleidatà Joel Munu i el seu curtmetrage de gènere lliure El hombre que mató a Terry Gilliam.
El colofó final de la XI edició serà diumenge a Cal Trepat de Tàrrega, a partir de les 19.00 hores, amb l’Entrega de Premis i el concert del cantautor El Sobrino del Diablo, el qual anirà acompanyat de la seva banda i interpretarà un repertori especial, centrat en les seves cançons de temàtica cinèfila.