Actualitat

El malbaratament alimentari al centre del projecte 'Pesem i transformem' de Quàlia · Aquest curs s’estrena l’aplicatiu web pesemitransformem.cat, que permet a les escoles introduir les dades del menjar pesat i compartir-les amb gràfics i estadístiques públiques · En el marc del 29 de setembre, Dia Mundial Contra el Malbaratament Alimentàri, es faràn un seguit d'activitats especials
Coincidint amb el Dia Mundial del Malbaratament Alimentari, que se celebra el 29 de setembre, la cooperativa Quàlia dóna visibilitat al seu projecte “Pesem i Transformem”, que enguany arriba a la seva tercera edició i està actiu a una trentena d’escoles arreu del territori. L’objectiu és mesurar i reduir el menjar que es llença als menjadors escolars, alhora que conscienciar els infants sobre aquest problema.
Pesem, mesurem i registrem
El projecte, que durant el curs 24-25 va analitzar més de 27.000 àpats escolars, funciona de manera senzilla: els infants, amb el suport de l’equip de monitoratge, pesen el menjar que deixen al plat després de dinar. Les dades es registren al nou aplicatiu web pesemitransformem.cat, on es poden consultar de forma pública mitjançant gràfics i estadístiques. Posteriorment, aquests resultats es treballen amb els infants durant l’espai migdia.
Durant el curs 24-25, entre totes les escoles s’han registrat un total de 1.090 kg de menjar malbaratat, amb una mitjana d’entre 3 i 5 grams per infant/àpat. Algunes escoles han aconseguit reduir el malbaratament d’una manera considerable, mentre d’altres encara tenen marge de millora. Per fer el projecte més visual i accessible, s’ha creat l’aplicatiu web www.pesemitransformem.cat , on el monitoratge de cada menjador introdueix les dades recollides. A partir d’aquesta informació, la plataforma genera gràfics i estadístiques que mostren l’evolució del malbaratament a cada centre durant el curs i permeten comparar els resultats amb la resta d’escoles participants. D’aquesta manera, els infants no només pesen el menjar, sinó que també poden visualitzar l’impacte de les seves accions per evitar el malbaratament. A més, poden consultar els resultats del seu centre amb els d’altres escoles participants.
Mesurem el malbaratament també a les cuines
Durant el curs 2024-2025 es va començar a mesurar també el menjar sobrant de les cuines que no s’ha servit i que no es pot aprofitar. Aquesta informació permet millorar la planificació dels menús i evitar el malbaratament a les cuines.
Accions pel Dia Mundial del Malbaratament
Amb motiu del 29 de setembre, Dia Mundial contra el Malbaratament Alimentari, des dels menjadors de Quàlia s’impulsaran diferents accions per conscienciar i parlar sobre aquesta temàtica amb els infants. Tot i així, la sensibilització es treballa durant tot l’any a través d’activitats dirigides, d’un joc de taula creat especialment pel projecte i amb el mateix procés de pesatge dels aliments. Aquest projecte compta amb el suport del Pla Estratègic de l’Alimentació de Catalunya (PEAC), que impulsa iniciatives per avançar cap a un model alimentari més sostenible, saludable i conscient.