Ràdio Tàrrega en directe
El nou equipament del Grup Alba a Sant Martí de Maldà serà una realitat el 2023 i oferirà serveis de suport a l’envelliment en un entorn rural.
L’entitat, amb el suport de Coop57, inicia una acció d’emissió de títols participatius oberta a tota la població per cobrir els 200.000€ que falten de la inversió. ● L’equipament comptarà amb una llar residència amb una capacitat de 24 places destinat a persones amb discapacitat amb grans necessitats de suport; un centre de dia per a gent gran amb servei de cuina, espais multisensorials i oferirà Serveis d’Atenció a Domiciliària per donar suport a persones amb dependència que viuen als pobles de la Vall del Corb. En una segona fase també s’hi ha projectat una residència per a gent gran.
 
Després de 4 anys de recerca de finançament per fer realitat el projecte de la llar residència del Grup Alba, l’entitat va aconseguir al setembre passat la inversió necessària per iniciar les obres que avancen a bon ritme i que s’espera que finalitzin a l’octubre d’aquest any. Per completar les necessitats de finançament del projecte, des del Grup Alba i amb el suport de Coop57, impulsen una emissió de 200 títols participatius per valor de 1000€ cada un i amb un retorn anual del 2,25% per cobrir els 200.000€ que falten per fer realitat aquest Centre de recursos i de suports comunitaris per a la vida autònoma i l’envelliment actiu a la Vall del Corb, a la comarca de l’Urgell. Els títols es poden adquirir a través de la web www.aalba.cat/titols

El finançament del projecte s'ha articulat al marge del sistema financer convencional, implicant a les persones usuàries i famílies, el teixit social de l’entitat, finances ètiques cooperatives i amb el suport de l'administració pública. La inversió total del projecte és de 2.623.165€

UN EQUIPAMENT AMB UN MODEL INNOVADOR I ADAPTAT A LA COVID19

L’any 2006 a la població de Sant Martí de Maldà es va iniciar la construcció d’una residència que va quedar finalment a mig fer deixant un esquelet abandonat al bell mig de camps d’ametllers. Ara 15 anys més tard es tornarà a donar vida a aquest edifici per convertir-lo en un Centre de Recursos per la vida autònoma i l’envelliment actiu i que estarà format per diferents espais i serveis per donar resposta a diferents necessitats del territori.

● El projecte es planteja com un model d’acolliment residencial innovador, obert a la comunitat i inclusiu, que esdevingui un pol dinamitzador pel territori i la seva gent a nivell social, cultural i econòmic.
● Que doni resposta a les necessitats d’habitatge per a persones amb discapacitat i a les llistes d’espera que acumula l’entitat (més d’una trentena)

● Però també a les necessitats bàsiques de la població que viu en l’entorn rural de la Vall del Corb: a la gent gran, principalment, en procés d’envelliment oferint recursos residencials i serveis bàsics de qualitat per viure la vellesa de manera digne i activa, i amb els suports necessaris per seguir vivint, si ho volen, a casa seva. Però també generant oportunitats de futur i de feina per als joves que actualment es veuen obligats a marxar.

● I tot això tenint en compte la comunitat, els agents que ja existeixen al territori i implicant a col.lectius diversos com infants, joves, persones amb discapacitat. L’equipament multifuncional de Sant Martí comptarà amb els següents espais i serveis:

● Espai de Llar-Residència per a persones amb discapacitat amb grans necessitats de suport que donarà resposta a les llistes d’espera i a possibles situacions d’urgències de persones amb els pares molt grans i que necessitaran una plaça a curt termini. Per aquesta raó, l’equipament estarà dotat de noves tecnologies que ajudaran als i les professionals i fomentaran l’autonomia de les persones. L’experiència viscuda a les llars del Grup Alba durant la pandèmia i els estrictes confinaments que han viscut les persones ha portat als responsables de l’entitat a modificar part del projecte de la Llar-Residència pensant en minimitzar l’impacte en cas de futures pandèmies. Han passat, per exemple, a optar per una ocupació d’habitacions individuals (malgrat tenir capacitat per dues persones) i totes elles amb una sortida exterior privada que dona als jardins i que permetria rebre visites sense haver d’entrar a dins l’edifici. També espais d’aïllament i diferents sortides independents repartides a tot l’equipament.

● Servei de Centre Ocupacional amb una capacitat de 24 persones amb discapacitat intel.lectual des d’on es treballa l’autonomia de les persones i l’aprenentatge cap a una vida independent, comunitària i inclusiva.

● Espais snoezelen d’estimulació multisensorial: espais habilitats on es treballa la relaxació i molts altres aspectes que beneficien la salut i la qualitat de vida de les persones, especialment amb discapacitat o gent gran.

● Centre de Dia SAIAR amb servei de menjador: pretén garantir una sèrie de necessitats bàsiques i de socialització a persones grans a partir d’activitats terapèutiques i d’oci, servei de menjador al migdia i seguiments mèdics. S’adaptarà el centre a l’àmbit rural oferint una major flexibilització a nivell de transport i d’assistència personalitzada.

● Servei d’Atenció Domiciliària: Dirigit a persones grans que viuen soles, però també a famílies que necessitin un suport a casa per tenir a càrrec una persona amb discapacitat i/o amb mobilitat reduïda o per qualsevol altre tipus de necessitat especial. Permetrà garantir el desenvolupament de les activitats habituals de la persona a casa seva a partir d’oferir-li els suports que necessita. ○ Servei de suport assistencial. ○ Servei de neteja. ○ Servei de bugaderia. ○ Servei de menjar a domicili. ○ Servei d’acompanyaments mèdics.

● Zones verdes i jardins sensitius: el centre de recursos comptarà amb diversos espais verds pel gaudi i de lleure per fomentar la socialització i la companyia entre persones que viuen a la Llar o que fan ús dels serveis . Alguns d’aquests espais seran privats pels residents i d’altres com els jardins sensitius situats a la zona exterior estaran oberts a tot el públic. La voluntat es dinamitzar aquests jardins i convertir-los en espais de salut i d’atracció a un turisme de proximitat.

IMPACTE SOCIAL, ECONÒMIC I CULTURAL

La consecució d'aquest projecte provocarà un clar impacte social positiu pel territori i per les seves persones. Aquestes són algunes de les xifres estimades:
● Llar Residència: 24 places registrades.
● Centre Ocupacional: 24 places
● Centre de Dia: 20 places
● Contractacions de Servei d’Atenció Domiciliària: 100 usuaris mensuals
● Serveis puntuals del Servei d’Atenció Domiciliària anuals: 1500 serveis anuals.
● Participació a les sales multisensorials: 750 participants anualment.
● Visitants als jardins inclusius: 2000 visitants anuals.
● Creació de llocs de treball: 20 llocs de treball per a joves, dones i persones amb discapacitat.

UN EQUIPMAENT DE REFERÈNCIA A NIVELL MEDI AMBIENTAL
En primer lloc, el fet de recuperar i donar vida a una estructura en estat d’abandó i deteriorament suposa un impacte positiu a nivell paisatgístic per la zona i pel mateix poble de Sant Martí. La nova reconstrucció de l’edifici s’ha pensat amb una mirada respectuosa y sostenible, un edifici integrat en el paisatge, energèticament eficient, amb la creació d'una coberta verda, un mobiliari i il·luminació sostenibleS i el disseny d'un sistema de gestió integral de l'aigua. El projecte ambiental s’ha treballat perquè aquest equipament esdevingui un referent en aquest àmbit al territori. 


FASE 2: UNA RESIDÈNCIA DE GENT GRAN

El projecte compta amb una segona fase que s’està treballant conjuntament amb l’Ajuntament de Sant Martí i que preveu la construcció d’una residència per a gent gran annexada a l’equipament actual. El consistori ha atorgat a l’Associació Alba una subvenció per la redacció del projecte bàsic i executiu, també amb una mirada innovadora i tenint en compte les particularitats i necessitats del territori. Aquest projecte es treballarà conjuntament durant l'any 2022 i s’iniciarà també la recerca pel seu finançament.

SOBRE ELS TÍTOLS PARTICIPATIUS
Els títols participatius són un mecanisme de finançament voluntari que una entitat té al seu abast per autofinançar una necessitat concreta buscant el suport i la implicació de l'entorn i el teixit social. Els títols participatius consten d'un valor nominal, un termini de venciment i una remuneració associada. Mitjançant l'adquisició de títols participatius, la persona o entitat que els adquireix fa un préstec a l'entitat pel valor del títol comprat perquè aquesta el pugui destinar a les finalitats explicades i que li serà retornat amb les condicions prèviament establertes. L'acord es concreta amb la generació d'un contracte entre l'entitat i la persona o entitat que subscriu el/s títol/s participatiu/s. [Condicions dels títols participatius]

● Emissió, per part de l'associació Alba de 200 títols participatius per valor de 1.000 euros cadascun.
● Termini de la subscripció: 3 anys.
● Remuneració: 2,25% anual. Cobrament dels interessos anualment.
● Capil·laritat: Cada persona física o jurídica no podrà adquirir més de 10 títols participatius.
● Campanya: Es podran adquirir títols participatius des del 28 de gener fins el 20 de febrer de 2022.
● Assignació: Els títols participatius s'assignaran per estricte ordre de petició fins a completar l'emissió.
●Devolució anticipada: Es podrà sol·licitar anticipadament el retorn del capital subscrit en qualsevol moment. Comportarà la pèrdua dels interessos generats durant l’any en curs.
● Garanties: Coop57, SCCL garanteix el 80% de l'operació.
 


L'ÚLTIM INFORMATIU

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per a millorar els nostres serveis i raons tècniques, per a millorar la teva experiència de navegació, per a emmagatzemar les teves preferències i, opcionalment, per a mostrar-te publicitat relacionada amb les teves preferències mitjançant l'anàlisi dels teus hàbits de navegació. Hem inclòs algunes opcions de configuració que et permeten dir-nos exactament les cookies que prefereixes i les que no. Prem ACCEPTAR per a consentir totes les cookies. Prem CONFIGURACIÓ per a decidir les opcions que prefereixes. Per a obtenir més informació sobre les nostres cookies accedeix a la nostra Política de cookies aquí: Més informació
Configuració Accepto