ACN Lleida .- El Pirineu de Lleida ha complert les expectatives i ha arribat a una mitjana d'ocupació del 75% durant el període nadalenc amb una punta de gairebé el 100% al voltant de Cap d’Any, entre el 29 de desembre i el 2 de gener. Les estacions d'esquí han venut prop de 238.000 forfets, un 8% més que l'any passat, segons el Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, que assegura que les dades encara serien més bones si no fos perquè la meteorologia ha fet la guitza i algunes jornades el vent ha obligat a tancar part les pistes. En tot cas, el director del Patronat, Juli Alegre, ha explicat que el nombre d'esquiadors registrats aquest Nadal iguala el millor registre de la història, que va ser el de la temporada 2013-2014. També assegura que, si se sumen als 97.300 del pont de la Puríssima, a hores d'ara ja s'han venut el 25% del total de forfets previstos durant tota la temporada (1.330.000). A més, durant aquests 13 dies, del 26 de desembre al set de gener, els turistes han deixat al Pirineu lleidatà un impacte econòmic d'entre 40 i 45 milions. D'altra banda, la nevada d'aquest diumenge ajudarà a consolidar els gruixos per garantir la neu fins a finals de temporada.
L'ocupació ha crescut un 5% respecte l'any passat per les mateixes dates i, segons Juli Alegre, hauria arribat al 80% "si no fos per les inclemències meteorològiques". Des del 26 de desembre han passat per les comarques de Lleida 100.000 turistes que han generat unes 250.000 pernoctacions. També per culpa del temps no s'ha pogut assolir la previsió inicial de vendre 250.000 forfets aquests festes nadalenques. Segons el Patronat, l'activitat s'ha vist dificultada per les fortes ràfegues de vent, pluja i neu del temporal batejat amb el nom de 'Bruno' la setmana de Nadal, així com per les elevades temperatures d'aquesta setmana de Reis, que han perjudicat en alguns casos la qualitat de la neu i han obligat a tancar algunes estacions de nòrdic, com també pel temporal d'aquest cap de setmana de Reis. Malgrat tot, la valoració global del sector turístic i de l'esquí és molt positiva.
Per sectors, el turisme rural i els hotels més pròxims a les estacions han arribat a un 80% de mitjana d'ocupació i els bungalows als càmpings de muntanya s'han quedat al 60%.
La millor ocupació, tal com era prevista, va tenir lloc la setmana de Nadal fins a Cap d'Any amb dos períodes ben diferenciats. D'una banda, del dimarts 26 de desembre, festivitat de Sant Esteve, fins al 28 de desembre l'ocupació es va situar entre el 65 i el 85%, segons les diferents tipologies d'allotjament turístic. A partir del 29 de desembre fins al 2 de gener es va arribar a la plena ocupació a la pràctica totalitat dels establiments del Pirineu en les diferents modalitats d'allotjament turístic.
A partir del 3 de gener i fins aquest diumenge, dia 7, el nivell d'ocupació ha estat inferior però amb un comportament ben diferenciat entre el 3 i el 5 de gener i el cap de setmana de Reis. Fins el divendres, dia 5 de gener, la mitjana d'ocupació es va mantenir encara força alta, en percentatges superiors a les previsions. En concret, el sector del càmping fins divendres, dia 5 va mantenir un nivell d'ocupació entre el 50 i el 60% a les places de bungalous. Per la seva banda, el turisme rural s'ha mantingut de forma més homogènia en el conjunt de la demarcació al voltant del 80% d'ocupació, i el sector d'hoteleria ha arribat a una ocupació al voltant del 80 % en els establiments situats a peu de les estacions d'esquí, mentre que a la resta del Pirineu, fora de la influència directa dels centres d'hivern, la mitjana d'ocupació es va situar al voltant del 40 %, també fins divendres, dia 5. Aquest cap de setmana de Reis degut a les previsions meteorològiques i també al fet que per aquestes dates s'acostuma a passar-les en família en els llocs de residencia, la mitjana d'ocupació ha estat força inferior.
La millor ocupació turística en el seu conjunt s'ha produït a la Val d'Aran en els establiments de turisme reglat amb un 90% de mitjana des del dia 25 de desembre, festivitat de Nadal, fins a Cap d'Any, i entre el 70 i el 75 % de mitjana aquesta segona setmana, segons dades provisionals. L'ocupació turística a la Val d’Aran també es va mantenir molt alta fins divendres, dia 5, però de cara el cap de setmana també es va reduir notablement.
El Patronat també subratlla que les places de segona residència també han tingut un nivell alt d'ocupació, cosa que també ha repercutit en el consum, el comerç i els establiments de restauració de la zona, a més de les activitats vinculades amb l'oferta de neu del Pirineu de Lleida.
Núria Ferrando, presidenta de la Federació de Turisme Rural de Lleida, ha explicat que, després de la plena ocupació per Cap d'Any, per aquest cap de setmana de Reis ja ha baixat per sota del 50% però, tot i així, la valoració de les festes nadalenques és molt positiva. Ara el repte, assegura, és continuar apostant per la desestacionalització i aconseguir incrementar les ocupacions en les dates més fluixes.
El director comercial de Baqueira Beret, Javi Ubeira, s'ha mostrat molt satisfet de l'afluència d'esquiadors durant el període nadalenc tot i que hi ha hagut dies que la meteorologia ha fet la guitza i el vent, la pluja o la boira han obligat a tancar part de les instal·lacions. El cap de setmana que Cap d'Any va ser molt bo i en concret el dissabte 30 de desembre es va arribar als 21.000 esquiadors, un dels millors registres de la història de l'estació aranesa.
Segons Ubeira, hi havia cert neguit sobre si la situació política podia afectar l'afluència de visitants però finalment no ha estat així: "ens hem adonat que si hi ha neu la gent respon i no mira temes polítics, i més ara que està millorant la situació econòmica". Entre les darreres nevades i la neu produïda a Baqueira tenen uns gruixos acumulats d'entre 1,25 i 1,8 metres, amb la qual cosa "la base és molt bona i creiem que tenim la neu garantida fins el 8 d'abril, quan tancarem les instal·lacions".
Per la seva banda, el responsable de muntanya de Boí Taüll, Ignasi Jiménez, ha celebrat la nevada d'aquest diumenge com "el millor regal que podien portar els Reis" perquè ha deixat uns bons gruixos de neu nova que asseguren la temporada.
Cal recordar que els onze complexos hivernals lleidatans d'esquí alpí i nòrdic, que han invertit enguany 13,25 milions d'euros per modernitzar les seves instal·lacions, esperen vendre aquesta temporada un total de 1.331.000 forfets, un 4% més que passada. La campanya s'allargarà fins a l'abril.