Ràdio Tàrrega en directe
El Ple de la Diputació de Lleida aprova destinar més de 10 MEUR en ajuts a ajuntaments i consells comarcals
La sessió ha aprovat una moció de suport als joves migrats sols i una altra a favor del turisme interior i de muntanya

ACN Lleida .- El Ple de la Diputació de Lleida d'aquest dijous ha donat llum verda a tres Plans de Cooperació per a ajuntaments i consells comarcals que suposen una inversió total de 10.104.287,84 euros. Es tracta d'ajuts que serviran per què els ajuntaments puguin seguir prestant assistència jurídica i perquè els ajuntaments puguin fer front a les despeses corrents dels consistoris i a les derivades de la campanya agrària. La sessió també ha aprovat dues mocions. La primera, d'En Comú Podem, per lluitar contra la criminalització dels adolescents i joves migrats sols, mentre l'altra l'ha presentat els grups Unitat d'Aran i PSC a favor de la promoció del turisme interior i de muntanya.
El Ple de la Diputació de Lleida celebrat aquest dijous al Saló de Plens de forma híbrida, sota la presidència de Joan Talarn, ha aprovat diversos plans de Cooperació municipal i comarcal que suposen una inversió total de 10.104.287,84 euros.

Concretament, s'ha donat llum verda al Pla Especial de Cooperació Municipal per fer front a les despeses corrents dels ajuntaments i les entitats municipals descentralitzades del territori de Lleida, per a l'exercici 2021, amb una aportació de 5.520.688,06 euros i que està destinat a reparacions, manteniment i conservació, així com a material, subministrament i altres que generin les entitats locals.

Pel que fa al Pla de Cooperació Comarcal de la Diputació de Lleida per al 2021, compta amb una aportació de 4.1383.599,78 euros, i té com a objectiu que els consells comarcals, amb el Conselh Generau d'Aran, el Consorci d'Atenció a les Persones de l’Alt Urgell i l'Aran Salut Servicis Assistenciaus Integrats SL puguin continuar prestant assessorament als municipis de la comarca. En concret, amb actuacions d'assistència i cooperació jurídica, econòmica i tècnica als municipis, especialment als de menys capacitat econòmica i de gestió, així com d'assistència tècnica per a la prestació de les funcions públiques necessàries a les corporacions locals (SAT), establint que la Diputació garantirà als municipis de menys de 1.000 habitants la prestació dels serveis de secretaria i intervenció.

Finalment, el Pla de Cooperació Municipal per fer front a les despeses derivades de la campanya agrària 2021, amb una inversió de 400.000 euros, que vol dotar dels recursos necessaris els ajuntaments que acullin un major nombre de treballadors per tal de finançar les despeses derivades de l’increment dels serveis que es veuen obligats a prestar aquests ajuntaments. En aquest cas, en seran beneficiaris els ajuntaments de la demarcació de Lleida que tinguin més de 700 hectàrees en producció de cultius d'albercoquers, cirerers, nectariners, presseguers, pomeres o perers i/o els municipis que durant la campanya agrària de l’exercici 2020 haguessin subscrit més de 400 contractes i/o els municipis de la província de Lleida que disposin d'albergs de temporers o espais de triatge de titularitat pública.

El vicepresident primer de la Diputació, Jordi Latorre, ha destacat que "el pla de despesa corrent és el més important de la història de la Diputació, amb un 50% d’assignació fixa per a cada ajuntament i un 50% en funció de la població". També ha reivindicat el Pla Comarcal com una eina necessària per donar suport als ajuntaments petits i fer-los la feina més fàcil, en temes com l'assistència jurídica a través de secretaris i interventors.

D'altra banda, i en referència a la campanya agrària, ha dit que "donada l'emergència que vam patir l'any passat amb la pandèmia, enguany la Diputació s'ha volgut avançar per ajudar, amb recursos, els ajuntaments que ho necessitin, dotant la partida amb 400.000 euros".

Pla de Camins

Un altre dels punts destacats ha estat l'aprovació inicial del Pla econòmic per a ens locals en matèria d'arranjament de camins corresponent al període (juliol 2021-desembre 2022), que compta amb un pressupost de 5,4 milions d'euros, amb el qual es pretén unificar la col·laboració entre la Diputació i els ens locals i alhora posar a la seva disposició uns fons prèviament determinats perquè puguin programar les seves accions de manteniment de la seva xarxa de camins locals.

Els criteris de distribució del pla són de 81.000 euros per a l'Ajuntament de Lleida, 4.999.860 euros per a la resta d'ajuntaments i 319.140 euros per a les entitats municipals descentralitzades. A més, es tenen en compte elements com el nombre de nuclis dels municipis o la seva extensió en quilòmetres quadrats.

Actuació contra els efectes socioeconòmics

Joan Talarn, durant la seva intervenció amb l'informe de Presidència, ha destacat que des de la Diputació s'ha està actuant contra els efectes socioeconòmics "gràcies als nous criteris de governança instaurats amb l'arribada del nou equip de govern, en què hem apostat per la transformació del model econòmic, reforçant les estructures sanitàries, culturals i turístiques que permetin una futura recuperació post-covid".

També ha recordat la creació en aquest mandat de les àrees de Medi Ambient i Igualtat i ha incidit en la "capacitat de teixir amplis consensos amb tots els grups polítics de la institució". D'altra banda, ha destacat que s'està treballant en el Pacte Territorial per les Energies Renovables, "una eina de compromís amb la promoció de les energies netes".

Cessió d’espais a la Caparrella

Es cedeix, per un període de 15 anys, al Departament d'Educació l'ús de les instal·lacions ocupades actualment per l'Escola d’Hoteleria i Turisme al complex de la Caparrella i s'amplien els espais cedits, que suposaran 8.649,53 m2, un increment substancial respecte a la superfície de 6.535,75 m2 que hi havia fins a l'actualitat.

La Diputació de Lleida, en acord plenari de 17 de setembre de 1990, va aprovar la cessió gratuïta al Departament d'Ensenyament de la Generalitat, d'una superfície de 6.535,75 m2, del que és titular la Diputació de Lleida, al Complex de la Caparrella, amb la finalitat que s'hi ubiqués l'Escola d'Hoteleria i Turisme de Lleida, per un termini de 30 anys. Aquest acord no es va arribar a formalitzar però, malgrat això, l'Escola d'Hoteleria ha desenvolupat la seva activitat als espais del Complex de la Caparrella fins a data d’avui.

Convenis amb l'IEI

El Ple també ha aprovat l'autorització a l'Institut d'Estudis Ilerdencs (IEI) a signar diversos convenis amb entitats culturals de la demarcació per valor de 742.500 euros. Concretament, es dona el vistiplau a la signatura del conveni de col·laboració amb la Coordinadora de Centres d'Estudis de Parla Catalana; amb la Coral Shalom; amb l'Associació Paupaterres; amb el Patronat de la Passió de Cervera; amb el Cercle de Belles Arts; amb l'Associació Cultural Grup d'Art4; amb el Centre de Titelles; amb l'Associació Rialp Musical; amb la Fundació Privada Guillem Viladot "Lo Pardal"; amb l'Institut d’Estudis Aranesi-Acadèmia Aranesa dera Lengua Occitana; amb l'Ajuntament de Lleida, i amb la Companyia de Comediants La Baldufa. En tots els casos és per a les anualitats 2021-2023 i per l'aprovació de la despesa plurianual.

En els temes tractats per la comissió de Presidència, també s'ha fet l'aprovació inicial de la modificació de les bases específiques reguladores de subvencions de la Diputació de Lleida per al finançament de l'acció de promoció i foment de l'activitat física i l'esport a les comarques lleidatanes.

Gestió de tributs

La sessió plenària ha donat també llum verda a l'acceptació de la delegació a la Diputació de Lleida, a través de l'OAGRTL, de la gestió i recaptació en via voluntària i executiva de diversos impostos i taxes efectuades pels ajuntaments de la Coma i la Pedra, Alcoletge, Alcarràs i la Baronia de Rialp i el Consell Comarcal de l’Alt Urgell; així com l'acceptació de la col·laboració de la Diputació de Lleida, a través de l’OAGRTL, amb el Consell Comarcal del Berguedà, per a la recaptació, en via voluntària i executiva, de la taxa de recollida de residus de l'Ajuntament de Gósol.

Salut Pública

El ple ha continuat amb el vistiplau a l'aprovació inicial de la modificació del pla per al finançament d'inversions en matèria de salut de la Diputació de Lleida, anualitats 2020, 2021 i 2022, per als ajuntaments i les entitats municipals descentralitzades del territori, així com de l'aprovació de l'addenda modificativa del conveni de col·laboració entre la Diputació de Lleida i la Fundació Renal Jaume Arnó, per al desenvolupament del Projecte Ilervas: estudi cardiovascular i renal el Bus de la Salut, anualitats 2018, 2019, 2020 i 2021.

Altres aprovacions

En un altre ordre de coses, en l'àmbit de la comissió d'Acció Territorial, s'ha ratificat la modificació dels Estatuts del Consorci Segre Rialb, i s'ha aprovat el conveni d’encàrrec de gestió entre la Diputació de Lleida i el Consell Comarcal del Segrià, del servei de menjador i el servei de transport de les Escoles Especials de la Diputació de Lleida, corresponent als cursos escolars 2021/2022 i 2022/2023.

Les diputades i diputats també han donat el vistiplau a l'aprovació inicial de les bases específiques per a la concessió de subvencions a les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) per fer front a les despeses derivades de la prevenció d'incendis forestals, així com a les bases específiques per a la concessió de subvencions als ajuntaments de la demarcació de Lleida per a la redacció de projectes de promoció turística i per a la implementació de nous projectes de promoció turística o millora dels projectes ja existents de gestió municipal, corresponents a les comissions de Sostenibilitat i Turisme, respectivament.

També, i més concretament, en l'àmbit de la comissió de Noves Tecnologies, s'ha donat llum verda a l'aprovació de l'addenda primera al conveni de col·laboració entre la Diputació de Lleida i el Consorci LOCALRET per establir un marc de relació per a la gestió, coordinació, supervisió i redacció dels projectes executius d'infraestructures de telecomunicacions a la demarcació de Lleida en el marc del Pacte Nacional per a una Societat Digital.

Mocions

Finalment, s'ha aprovat per unanimitat la moció presentada pel grup polític d'En Comú Podem per lluitar contra la criminalització dels i les adolescents i joves migrats sols, per garantir el suport als ajuntaments i per dotar econòmicament l'estratègia catalana d'acollida i integració, excepte l'abstenció del grup de Cs en el punt que fa referència al compromís la Diputació de Lleida a donar suport jurídic als ajuntaments que es personin com a acusació particular contra les persones i organitzacions que hagin comès delictes d’odi o els fomentin.

També s'ha aprovat amb 24 vots a favor i una abstenció, la moció presentada pels grups polítics d'UA i PSC a favor de la promoció del turisme interior i de muntanya.

 
Facebook Twitter LinkedIn WhatsApp


L'ÚLTIM INFORMATIU

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per a millorar els nostres serveis i raons tècniques, per a millorar la teva experiència de navegació, per a emmagatzemar les teves preferències i, opcionalment, per a mostrar-te publicitat relacionada amb les teves preferències mitjançant l'anàlisi dels teus hàbits de navegació. Hem inclòs algunes opcions de configuració que et permeten dir-nos exactament les cookies que prefereixes i les que no. Prem ACCEPTAR per a consentir totes les cookies. Prem CONFIGURACIÓ per a decidir les opcions que prefereixes. Per a obtenir més informació sobre les nostres cookies accedeix a la nostra Política de cookies aquí: Més informació
Acceptar Rebutjar Gestionar Galetes