Moment de l'acte de traspàs de la capitalitat de la sardana
El programa “Germanor” de l’emissora municipal Ràdio Tàrrega ha rebut el premi en la categoria de Mitjans de Comunicació dels Premis Capital de la Sardana 2021 que s’ha celebrat a Sant Feliu de Guíxols aquest passat dissabte 1 de maig al Teatre Auditori Narcís Masferrer d’aquesta ciutat. El premi s’ha entregat en l’acte on oficialment es va proclamar aquesta ciutat Capital de la Sardana 2021. Es dona el cas que Sant Feliu havia d'ostentar el distintiu el 2020, però l'esclat de la pandèmia va obligar l'organització a posposar-ho un any.
En aquest esdeveniment s’han donat a conèixer els Premis Capital de la Sardana 2021, que suposen un reconeixement per a persones, entitats i institucions que han desenvolupat una tasca de difusió i defensa de la sardana i la dansa tradicional. La Comissió Capital de la Sardana és l’encarregada d’atorgar-los segons unes categories establertes després de recopilar, proposar i analitzar les diverses propostes presentades. Enguany, els premiats són:
Premi a mitjans de comunicació:
-Al programa Germanor de Ràdio Tàrrega per haver sobrepassat les 1.000 edicions.
-A Joan Teixidor i Gabarró, per ser el conductor des de més de 40 anys del programa sardanista La dansa catalana, primer a Ràdio Sant Feliu i posteriorment a Ràdio Palamós. D’aquest programa se n’han fet més de 2.000 edicions.
-Al programa Ritmes de Catalunya de Ràdio Olot, per més de 3.000 edicions durant 40 anys.
-Al programa Nostra Dansa, de Ràdio Cornellà per haver assolit les 1.500 edicions.
-Al programa Altell Sardanista de Caldes FM per haver arribat a les 1.000 edicions.
Medalles al Mèrit Sardanista a Salvador Saumoy i Pellicer, activista sardanista sabadellenc.
Medalla al Mèrit Musical a Jordi Figaró i Voltà, professor titular de tenora a l’Escola Superior de Música de Catalunya i professor de tenora i flabiol del Conservatori Municipal de Música de Barcelona.
Medalla al Mèrit de la Dansa a Jordi Torres i Grangé per la seva dedicació a la dansa tradicional.
Premis Capital de la Sardana a la dedicació:
-A Josep Quer i Agustí, intèrpret i professor de violí, trombó i principalment de contrabaix.
-A Mateu Nogueras i Boher per la seva tasca continuada al llarg dels anys de col•laboració i gestió en els diferents concursos de sardana esportiva celebrats arreu del país.
-A Montse Gili i Llort, per la seva tasca incansable a favor de la sardana des de diferents entitats i associacions.
Premi a la continuïtat:
-A l’Agrupació Sardanista Mollerussa pels seus 75 anys,
-A la colla sardanista Violetes del Bosc, pels seus 75 anys,
-Al grup Dansaires del Penedès, pels seus 75 anys,
-A l’Agrupació Sardanista de Sant Julià de Vilatorta, pels seus 50 anys,
-Al Grup Sardanista Vilassar de Dalt, pels seus 50 anys,
-Al Grup Sardanista Xaloc, pels seus 50 anys.
-Al concurs de colles sardanistes de Valls, pels seus 50 anys.
Premi a iniciatives renovadores a Arnau Tordera i Prat, per l’anàlisi musical i explicació tècnica molt amenes de diverses sardanes, que va fer en motiu del Dia de l’Associacionisme Cultural 2020.
Premi a la promoció i difusió:
-A Pia Vilarrubias i Roger Figueras, per crear la joia ‘Ànima’.
-A Sílvia Altimir i Pons, per dissenyar i crear penjolls, agulles i arracades amb dansaires i parelles sardanistes que gaudeixen d’una gran acceptació,
-A Montserrat Segura i Feliu, per haver escrit quatre contes sobre sardanes recollits en un llibre titulat En Pep, el nen que somiava sardanes, que va servir per a cloure la celebració del bicentenari del naixement de Pep Ventura.
Premi a la difusió en xarxa a Josep M. Rebés i Molina pel seu compte de twitter @AlmanacMusical.
Premi a propostes artístiques:
-A Berga Jove i Obeses, per al concert/espectacle en què interpreten un repertori tant de peces per a cobla com de música moderna, sumant el món sonor de la banda amb el timbre característic de la cobla.
-A Valentí Maymó i Cusidó, pel maridatge de poesia, prosa i música en diversos espectacles com ara Camins del Paradís, Poema de Nadal o Josep Pla i la Sardana.
El lliurament d’aquests Premis tindrà lloc el 18 de desembre a Sant Feliu de Guíxols.
Capital de la Sardana 2021
La capitalitat de la sardana de Sant Feliu de Guíxols durarà tot aquest 2021 i fins al març de l’any vinent, quan Balaguer en prendrà el relleu. Les poblacions Capital de la Sardana precedents han sigut Arenys de Munt (2013), Barcelona (2014), Calella (2015), Mollerussa (2016), Figueres (2017), Montblanc (2018) i Perpinyà (2019). Les dues poblacions que la seguiran seran Balaguer el 2022 i Sant Cugat del Vallès el 2023.
Capital de la Sardana
La Capital de la Sardana és una iniciativa de la Confederació Sardanista de Catalunya que és esdeveniment de referència obligada durant tot un any, un espai on conviuen la festa, la tradició i el vessant crític i cultural pel món de la sardana i la dansa catalana. També és un punt de trobada no només pel sardanisme, sinó obert a tothom a múltiples activitats que giren al voltant d’aquesta cita.