Ràdio Tàrrega en directe
El projecte Espais Naturals de Ponent aposta per generar productes a través dels recursos naturals del territori i posicionar Ponent com a destí ecoturístic
L’Associació Leader de Ponent, conjuntament amb el Consorci Grup d’Acció Local Noguera – Segrià Nord i el Consorci per al Desenvolupament de la Catalunya Central, ha presentat aquest matí les novetats d’Espais Naturals de Ponent; un projecte de territori que ha aconseguit la seva consolidació després de tres anys de funcionament.
El projecte Espais Naturals de Ponent arrela al territori a través de les diferents accions que s’han realitzat al llarg d’aquests tres anys i ha aconseguit crear una xarxa de contactes als nous espais naturals per treballar de manera conjunta i desenvolupar noves ofertes de turisme sostenible.
Des de l’Associació Leader de Ponent, impulsora del projecte, així com també de manera consensuada amb tots els agents que en formen part, aquest 2019 es preveu generar producte que faciliti el desenvolupament d’un turisme sostenible al territori a través del recurs natural que tenim, fomentant la participació activa d’ens locals, entitats, associacions, empreses privades i agents econòmics per enxarxar el projecte i garantir la dinamització i preservació dels espais naturals de Ponent.
Joan Trull i Borràs, president de l’Associació Leader de Ponent, ha expressat la voluntat de continuar treballant de manera activa per difondre el projecte al públic local però també al forà amb la creació de nous projectes que reivindiquin el gran valor del patrimoni natural, paisatgístic i arquitectònic que hi ha a la zona.
I com a mostra d’aquesta voluntat, des de l’Associació s’ha presentat un audiovisual que detalla el projecte Oenanthe, que neix amb la col·laboració del projecte Col·laboraXPaisatge i amb la influència d’iniciatives territorials com “La Caseta de la Òliba” i “Els sentits” de Vallbona de Les Monges.
El projecte Oenanthe* té com a objectiu rehabilitar antigues cabanes i aixoplucs de pedra seca que han quedat malmeses amb el pas del temps, incorporar-hi un vidre espia i convertir-los en observatoris de fauna silvestre dels espais naturals protegits per la Xarxa Natura 2000 de les  comarques de Ponent.
Durant el 2018, s’inicià el projecte rehabilitant una cabana de volta i un aixopluc com a observadors de fauna. El primer, al terme municipal de Preixana, i el segon, al terme municipal de Castellserà, situats a la Serra de Bellmunt Almenara i als Secans de Belianes – Preixana respectivament.
Ens els dos casos, la rehabilitació s’ha dut a terme de manera conjunta amb l’Associació Leader de Ponent i els ajuntaments de Preixana i de Castellserà.
Amb aquest projecte es pretén preservar el patrimoni de pedra seca i la seva tècnica als espais naturals de Ponent i donar a conèixer el valor d’aquest patrimoni, fomentar la biodiversitat, diversificar l’ús d’aquests elements arquitectònics i afavorir a la diversificació econòmica en l’àmbit rural. Un altres dels objectius del projecte és conscienciar la població local del alt valor ornitològic de Ponent i promoure el turisme de fauna.
*Oenanthe Leucura és el nom d’un ocell de secà que, per tal d’atreure a les femelles de la seva espècie, construeix un mur de pedra seca a la entrada del niu. És una manera que té d’impressionar-les a través de l’arquitectura amb els materials que ofereix el medi. I és d’aquí on prové el nom del projecte.
  
Per tercer any consecutiu, i després de l’èxit de les passades edicions, Espais Naturals de Ponent presenta una proposta molt àmplia d’activitats per apropar el públic als espais. De març a desembre de 2019, el projecte programa 56 activitats de diferents tipus, repetint així una agenda completa com la que ja es va presentar al 2018, que va acollir al voltant de 2.000 persones.
- Activitats de descoberta dels valors naturals. Plantegem una proposta d’activitats realitzada per professionals en l’àmbit de l’ornitologia i dels valors naturals. (35 activitats)
- Activitats de descoberta del patrimoni històric per endinsar-se en la història dels espais
naturals. (5 activitats)
- Activitats que permetin gaudir de l’espai a l’aire lliure a través dels sentits. Es tracta d’una sèrie de sessions culturals en què podrem gaudir de la música o del teatre d’autors locals en un entorn natural. Aquest any hi participaran Avstral, Sommeliers, Meritxell Gené, Wednesday Lips, Cor Euridice o Heura Gaya i les companyies de teatre Campi Qui Pugui, Festuc Teatre i Zum-Zum Teatre, companyies membres de l’Associació Professional de Teatre per a Tots els Públics (10 activitats)
- Activitats esportives de baix impacte en un entorn natural. En aquest cas, s’incorporen propostes com les marxes nocturnes, un itinerari amb bicicletes elèctriques o sessions de ioga. (6 activitats)
Les sessions de teatre familiar i les activitats esportives de baix impacte destaquen com a novetats d’aquest 2019. S’aposta per aquests nous tipus d’activitats per tal de diversificar el públic i utilitzar els espais naturals com a escenari d’aquestes propostes.
Per altra banda, també s’aposta per programar activitats que durin tot el cap de setmana com els tallers de reconstrucció de marges de pedra seca o els tallers d’instal·lació de càmeres de trampeig fotogràfic.
Cal remarcar que totes les activitats que s’organitzen des del projecte Espais Naturals de Ponent es realitzen amb agents que operen al territori per tal de realçar el potencial empresarial que hi ha a les Terres de Ponent.
Hem treballat per implicar al projecte empreses i serveis especialitzats d’educació ambiental, culturals, relacionades amb l’activitat física i l’esport, així com als productors locals.

Posicionar Ponent com a destí ecoturístic 
Després d’assolir l’objectiu principal del projecte; realçar el valor dels espais naturals que hi ha al territori, el que es vol és generar productes que facilitin el desenvolupament d’un turisme sostenible al territori a través del recurs natural ja existent.
Al llarg dels últims mesos, s’ha anat treballant aquest aspecte amb l’organització de jornades sobre ecoturisme a Ponent o amb la participació a la Taula d’Ecoturisme de Catalunya.
Des de l’Associació Leader de Ponent també s’està treballant per crear un inventari de rutes o itineraris que estiguin senyalitzades o habilitades als diferents espais naturals amb l’objectiu de generar un altre producte per oferir al turista que vulgui practicar un turisme actiu sostenible.
Signatura de nous convenis per garantir el manteniment dels espais naturals Al juliol del 2018 es va signar un conveni amb els municipis de Castellserà i Agramunt per tal de dinamitzar l’espai natural de la Serra de Bellmunt Almenara.
En l’acte de presentació del 27 de febrer al Convent de Sant Bartomeu de Bellpuig també s’ha signat conveni amb els ajuntaments d’Anglesola, Vilagrassa i Tàrrega (espai natural d’Anglesola – Vilagrassa); amb Seròs, Massalcoreig i La Granja d’Escarp (espai natural de l’Aiguabarreig Segre Cinca) i amb Vinaixa, Tarrés, L’Espluga Calba i Fulleda (espai natural de la Vall de Vinaixa).
Aquests acords tenen com a objectiu conscienciar els municipis de la importància que tenen els espais naturals i per garantir la preservació que necessiten. Els convenis inclouen una aportació econòmica que reverteix íntegrament en l’espai natural.

Projecte de dinamització territorial 

Espais Naturals de Ponent és un projecte impulsat per l’Associació Leader de Ponent amb l’objectiu de realçar els valors dels espais naturals de Ponent, en primer lloc, entre la població local per tal de garantir la seva preservació i, segon lloc, entre la població forana per tal de fomentar l'ecoturisme i que aquest ajudi a diversificar i potenciar l'economia al territori.
Es tracta d’un projecte territorial que es va posar en marxa la tardor del 2016 per conscienciar sobre el valor dels espais naturals protegits inclosos en la Xarxa Natura 2000 i potenciar el desenvolupament social, cultural i econòmic de les comarques de Ponent. A la tardor del 2017 s'incorporen al projecte el Consorci per al Desenvolupament de la Catalunya Central i el Consorci Grup d'Acció Local Noguera - Segrià Nord augmentant el seu àmbit d'actuació, incorporant els espais naturals de la Noguera i la Segarra, comprenent les 6 comarques de Ponent (Urgell, Pla d'Urgell, Garrigues, Segrià, Noguera i Segarra).
Aquests espais naturals compten amb una gran varietat de flora i diversitat d’espècies animals i d’ocells. Tanmateix, malgrat aquesta riquesa natural i l’excepcionalitat dels seus paisatges que encara són poc coneguts – tant per autòctons com per forans-, no compten amb una percepció pública adequada al seu valor.
La creació del projecte Espais Naturals de Ponent va voler revertir aquesta mancança.
Espais Naturals de Ponent és un projecte estratègic pel territori, ja que en valoritza els seus
actius naturals i posiciona Ponent com un punt de referència per a la pràctica d’ecoturisme. La dinamització d’aquests espais naturals contribueix en la diversificació de l’activitat social i econòmica amb la creació de més llocs de treball, la generació de noves empreses i de serveis especialitzats –restauració, allotjament, serveis de guia, ornitologia, etc.- i el consum de productes locals.
Des dels seus inicis, el projecte ha comptat amb més d’una setantena d’agents públics i privats amb els quals es mantenen reunions mensuals per desenvolupar accions i assolir objectius.
El projecte està finançat en un 90% pel Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i pel Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural i en un 10% pels Consells Comarcals de Les Garrigues, el Pla d'Urgell, l'Urgell, el Segrià, La Segarra i la Noguera i es compta amb el suport del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya per a la realització d’accions concretes.

 


L'ÚLTIM INFORMATIU

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per a millorar els nostres serveis i raons tècniques, per a millorar la teva experiència de navegació, per a emmagatzemar les teves preferències i, opcionalment, per a mostrar-te publicitat relacionada amb les teves preferències mitjançant l'anàlisi dels teus hàbits de navegació. Hem inclòs algunes opcions de configuració que et permeten dir-nos exactament les cookies que prefereixes i les que no. Prem ACCEPTAR per a consentir totes les cookies. Prem CONFIGURACIÓ per a decidir les opcions que prefereixes. Per a obtenir més informació sobre les nostres cookies accedeix a la nostra Política de cookies aquí: Més informació
Configuració Accepto