Actualitat

- Durant el mes d’agost es programen activitats arreu del territori per promocionar el valor del pa, element essencial de la dieta catalana, i la nostra pastisseria reconeguda internacionalment
- Les activitats, com demostracions, tallers, fires o accions a restaurants, tenen lloc a comarques de Lleida, com l’Urgell, la Segarra o la Noguera, i també a l’Empordà i altres zones
El mes d’agost arriba amb el color daurat conquerint els camps catalans. Un mar de blat, ordi, sègol o civada, entre d’altres, domina el territori abans de la collita. Amb les espigues ja madures és el moment de la sega. Aquest és el paisatge protagonista del mes d’agost del projecte “12 mesos, 12 paisatges”, en el marc de Catalunya, Regió Mundial de la Gastronomia 2025. Un homenatge a la tradició agrícola, a la cultura del cereal i als productes que se’n deriven, com les farines, el pa i la pastisseria artesana.
La collita del cereal marca un moment clau del calendari: la campanya comença l’1 de juny i s’allarga fins el 31 d’agost. Catalunya, amb una superfície de més de 330.000 hectàrees dedicades als cereals arreu del territori, és una terra de contrastos que acull camps d’ordi, blat, sègol o civada. Les zones de producció més destacades són les comarques de Lleida, com la Noguera, la Segarra, el Pla d’Urgell, les Garrigues o l’Urgell, on els paisatges oberts i el clima sec configuren l’escenari ideal per conrear-ne. També destaquen la Catalunya Central, el Camp de Tarragona i l’Empordà, on les espigues daurades formen part del paisatge d’estiu. En molts d’aquests territoris també hi ha molins i forns que mantenen viva la cultura del pa artesà.
Quan s’acaba la sega, comença una altra etapa, que és l’elaboració de productes elaborats amb farines catalanes, com el pa amb Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Pa de Pagès Català, les coques de recapte, les galetes artesanes i la pastisseria tradicional, entre d’altres. La gastronomia catalana manté viva la tradició del forn, amb centenars d’obradors arreu del país que combinen receptes ancestrals amb innovació.
Aquestes activitats també serveixen per reivindicar la singularitat i la qualitat de la pastisseria catalana. Cal recordar que els dolços emblemàtics estan presents en el calendari festiu de cada època de l’any, i que, a més a més, la diversitat geogràfica catalana afavoreix la varietat d’ingredients i elaboracions.
Durant aquest mes, en col·laboració amb el sector forner, es programen activitats arreu del territori, com tastos, demostracions, rutes i accions en restaurants, en què el pa i la pastisseria seran protagonistes.
Les activitats principals que es portaran a terme són:
- De l’1 al 31 d’agost. “Els cereals i el pa són els protagonistes” (l’Urgell). Durant el mes d’agost, els cereals, la farina, el pa i la pastisseria seran els protagonistes dels plats dels restaurants de l’Urgell. L’Oficina Comarcal de Turisme de l’Urgell i els restaurants de la Ruta Gastronòmica de l’Urgell organitzen una acció promocional per posar en valor els camps de blat i cereals, així com els productes que se’n deriven.
- De l’1 al 31 d’agost. “Laberint de blat i cervesa” (la Segarra). Aquesta activitat consisteix en una estada en una explotació agrícola de cereals per descobrir, de forma sensorial i lúdica, el cicle del cereal.
- De l’1 al 15 d’agost. Activitat de promoció de la IGP Pa de Pagès Català (diferents restaurants participants en la campanya). La iniciativa consisteix a oferir als restaurants participants la quantitat de pa de pagès català que necessitin durant el període de la campanya. El subministrament serà diari i no tindrà cap cost per al restaurant, ja que el Consell Regulador n’assumirà la despesa.
- 2 d’agost. La taula dels artistes: “El pa tradicional i les havaneres” (Sant Feliu de Guíxols). La Taula dels artistes és una activitat mensual que s’organitza a Sant Feliu de Guíxols. L’esdeveniment del mes d’agost parlarà de farines, pans tradicionals i havaneres, tan típiques a les nits d’estiu de la Costa Brava. L’activitat està limitada a un centenar de persones, prèvia inscripció i adquisició d’un tiquet.
- 7 d’agost. La cuina dels homes (Museu Comarcal de Cervera). L’activitat consisteix en una visita al Castell de les Pallargues i la projecció del documental La cuina dels homes, extret del catàleg de la Mostra de Cinema Etnogràfic de Catalunya de 2025.
- 10 d’agost. Lliga del Porc i la Forquilla (semifinals de la demarcació de Lleida) (centre cívic de Torrelameu). La Lliga del Porc i la Forquilla és la primera competició d’esmorzars de forquilla d’àmbit català que vol promocionar aquest àpat tradicional com a patrimoni gastronòmic de la nostra cultura, fent homenatge als establiments de restauració que mantenen viu el receptari d’aquests plats.
- 14 i 30 d’agost. “Del blat a la taula” (Camarasa i Àger). Aquestes dues jornades participatives tenen com a objectiu posar en valor la coca de recapte i el pa rodó com a productes identitaris de les terres de Lleida.
- Del 23 al 24 d’agost. Fira de Sant Bartomeu – Fira del Montsec (Artesa de Segre). Aquesta fira és un aparador dels productes de la zona, sobretot agroalimentaris (carns, embotits, oli, vi, hortalisses, formatges…), i un punt de trobada per als visitants, que poden gaudir de sopars a la fresca amb propostes gastronòmiques del territori.
Es pot consultar informació actualitzada sobre aquestes i altres activitats a l’apartat Agenda del web somgastronomia.cat.