Cultura
La presidenta de l’Esbart Albada pronunciarà el pregó honorant el setantè aniversari de l’entitat La Companyia Elèctrica Dharma, que iniciarà a la capital de l’Urgell la seva gira per tot Catalunya · La Fúmiga, Coco i La Queency lideren l’apartat musical· La Regidoria de Cultura presenta una reproducció de goma del Drac de Tàrrega, segona figureta del folklore local Cultura tradicional, música de diversos gèneres, arts escèniques i activitats familiars ompliran quatre jornades intenses de celebració
Tàrrega es prepara per viure de l’11 al 14 de maig una nova edició de la seva Festa Major, expressió multitudinària de tradició, cultura i convivència. Més d’una quarantena de propostes integraran la programació, en la qual confluiran manifestacions de cultura popular, música de diversos gèneres, gastronomia i més al·licients.
L’Ajuntament de Tàrrega i el teixit associatiu han bastit una programació d’alçada per a públics de totes les edats i majoritàriament de franc, consolidant la Festa Major com una de les celebracions de referència a les terres de Ponent. Tant és així que la Festa Major de la capital de l’Urgell serà la primera parada de la gira per tot Catalunya de la Companyia Elèctrica Dharma, amb la qual la veterana formació celebra mig segle de vida. Josep Manel Leiva és l’autor del cartell, amb una imatge que subratlla diferents elements de la cultura popular de la ciutat, en especial del bestiari, signes d’identitat de la festa.
Reproducció de goma del Drac de Tàrrega
La Regidoria de Cultura posarà a la venda en el marc de la Festa Major 2023 una reproducció de goma del Drac de Tàrrega, que justament és un dels protagonistes del cartell de la celebració. L’element de folklore local custodiat pels Diables de la BAT esdevindrà així la segona figura del bestiari targarí de la qual s’ha fet una representació a escala amb la finalitat de donar a conèixer la cultura popular de la ciutat. La imatge, fabricada amb materials de gran qualitat i pintures homologades, presenta un gran realisme i és de tacte semitou, de manera que pot ser tant una joguina segura per a la mainada com una peça de col·leccionisme. Confeccionada per Rotomolding, empresa d’Alacant especialitzada en la fabricació de figures i ninos de goma. La reproducció d’aquest element així com la de Lo Tossino es podrà adquirir a la Botiga del Museu (c. Major, 11), a l’estand del consistori instal·lat a Firacóc i a Llibreria Estel.
El pregó distingeix l’Esbart Albada, entitat que celebra el seu 70è aniversari
El calendari s’obrirà oficialment el dijous 11 de maig (2/4 de 9 vespre, Casa Consistorial) amb el pregó que enguany pronunciarà Anna Salvadó, presidenta de l’Esbart Albada de Tàrrega. La capital de l’Urgell reconeix així la contribució a la cultura i la dansa popular que ha caracteritzat l’entitat vinculada a la Societat Ateneu al llarg dels darrers setanta anys. L’alcaldessa de Tàrrega, Alba Pijuan Vallverdú, ha lloat la trajectòria de l’entitat: “a Tàrrega tenim l’agrupació de danses tradicionals més antiga de les comarques de Lleida, que porta dècades treballant per preservar la cultura i danses tradicionals”.
En el decurs de la presentació de les festes, Pijuan també ha destacat “la tasca en favor de la cultura popular desenvolupada per la Coral Infantil Mestre Güell al llarg dels seus 60 anys d’història, motiu pel qual seran els encarregats d’encendre la tronada”.
Per la seva part, el regidor de Cultura, Carlos Vílchez, ha posat de relleu la suma d’esforços del teixit associatiu, la ciutadania i l’Ajuntament “per oferir una Festa Major de maig popular i transversal, amb propostes obertes a tothom i per a tots els públics”. Ara bé, el programa d’actes arrencarà el dijous al migdia amb el repic de campanes i la ‘sirollada’ dels Diables de BAT des del campanar de l’Església Parroquial (12h). Enguany, com a novetat, s’oferirà un dinar popular (13h, plaça de les Nacions sense Estat) organitzat per l’Associació Alba i La Soll. A la tarda prendran el relleu els infants de la ciutat, que oferiran exhibicions de danses tradicionals agrupades sota el nom de l’Eixideta a la plaça Major (18:30h). Com de costum, l’acte s’obrirà amb l’encesa de la tronada a càrrec de l’alcaldessa, el regidor de Cultura i la Coral Infantil Mestre Güell amb motiu del seu 60è aniversari.
Divendres 12
Música i activitats infantils Música i activitats per a la canalla encapçalaran el programa del divendres 12. Així, l’Orquestra de Vent de l’Escola Municipal de Música amenitzarà el vermut a la plaça de les Nacions sense Estat (13h). El mateix indret acollirà una sessió de ball a càrrec de l’Orquestra Mediterranea (18h). A la nit, doble proposta musical a la plaça de les Nacions sense Estat. El concert de versions del grup de pop urbà Coco i de la rapera La Queency (22:30h) precedirà la Festa Flaix FM, que a partir de la 1 de la matinada, portarà fins a Tàrrega els sons de la coneguda emissora de ràdio de la mà dels DJs Anna Gisbert i Miquel González. Els més petits seran protagonistes de la jornada de divendres amb diverses activitats pensades per a ells, com són els jocs tradicionals, d’enginy i habilitat que s’instal·laran a la plaça de les Nacions sense Estat (11:30h) o l’espectacle musical ZUM!!! que oferirà La Tresca i La Verdesca (18:30h, plaça de Sant Antoni).
Dissabte 13
Esclat de cultura popular Tàrrega viurà un altra jornada emblemàtica de la Festa Major el dissabte 13 amb el Seguici Festiu de les Santes Espines (11:30h), els balls folklòrics locals de l’Eixida a la plaça Major (13h) i una nova edició de la Nit del Tararot (22h). El dissabte 13 torna a la programació el vermut de l’Associació Agrat a la llera del riu Ondara (11:30h) i l’esbojarrada cercavila del CorreTossino de l’Associació Guixanet (17:30h). Per la seva part, els infants dels Diables de BAT actuaran acompanyats de la Colla Infantil de Diables de l’Hospitalet de l’Infant al carrer Migdia (19:30h). La secció d’adults d’ambdues agrupacions també faran vibrar el públic amb el correfoc (23:15h), el qual esdevindrà el colofó de la Nit del Tararot, espectacle visual de gran format que aplegarà la participació directa de més de 700 persones (22h). Per la plaça Major desfilaran colles de cultura tradicional tant de la ciutat com vingudes de fora vila (entre les quals trobem la Mulassa de Falset o el Cavall Nebot de Riudoms) coordinades per Guixanet i amb un eix argumental que farà referència als 150 anys dels gegants del barri de la Mercè, actualment en procés de restauració.
Primera parada de la gira de la Companyia Elèctrica Dharma
La vetllada de dissabte s’arrodonirà a la plaça de les Nacions sense Estat amb un doble concert de luxe amb la Companyia Elèctrica Dharma i La Fúmiga (23:45h). La mítica formació fundada pels germans Fortuny ha escollit Tàrrega com a primera parada de la gira que els portarà arreu de Catalunya per commemorar mig segle de carrera musical. La Dharma repassarà el seu conegut repertori i arribarà a Tàrrega oferint la seva millor versió amb tota la seva característica energia folk-rock i les cançons més exitoses i emblemàtiques de la seva fèrtil discografia. Per la seva part, els valencians La Fúmiga s’han erigit en una de les bandes de ritmes festius més aplaudides dels Països Catalans. Ara arrasen amb el seu darrer treball, Fotosíntesi, que tornaran a interpretar a la capital de l’Urgell tot homenatjant els 25 anys del Paupaterres. El colofó de la nit el posarà Luara Bearka, una jove DJ apassionada per la música.
Diumenge 14
Gegants, sardanes, música i castell de focs L’endemà, Tàrrega tornarà a ser punt de trobada d’agrupacions folklòriques gràcies a la 34a Trobada de Gegants i Capgrossos organitzada per la Fal·lera Gegantera (11h). L’Aplec de Sardanes, que assolirà la 39a edició, repetirà ubicació a la plaça del Carme amb les actuacions de la Cobla Tàrrega i la Cobla Jovenívola d’Agramunt (11:30h i 17:30h). L’Orquestra Selvatana posarà ritme al cafè-concert i ball de la plaça de les Nacions sense Estat (18h). El tram final de la Festa Major tindrà com a noms propis el grup urgellenc Perifèrics, integrat per Joan Bailón (veu i guitarra), Eduard Escaño (guitarra), Eduard Ribera (baix) i Sisco Ayala (bateria). La formació revisitarà en un concert a la plaça Major el seu repertori de composicions pròpies de pop i rock (19h). Posarà el punt i final un nou castell de focs amb Pirotècnica Tomàs (22:15h) a la llera del riu Ondara. La capital de l’Urgell també aposta pels al·licients gastronòmics durant la Festa Major. Organitzada per la Regidoria de Promoció Econòmica, la Firacóc 2023 obrirà les portes en qualitat de gran aparador de les especialitats artesanes de fleca del territori. Serà els dies 13 i 14 de maig a l’Espai MerCAT, on es concentraran una vintena d’expositors. Més informació a: www.culturatarrega.cat/festamajor
L’Ajuntament de Tàrrega i el teixit associatiu han bastit una programació d’alçada per a públics de totes les edats i majoritàriament de franc, consolidant la Festa Major com una de les celebracions de referència a les terres de Ponent. Tant és així que la Festa Major de la capital de l’Urgell serà la primera parada de la gira per tot Catalunya de la Companyia Elèctrica Dharma, amb la qual la veterana formació celebra mig segle de vida. Josep Manel Leiva és l’autor del cartell, amb una imatge que subratlla diferents elements de la cultura popular de la ciutat, en especial del bestiari, signes d’identitat de la festa.
Reproducció de goma del Drac de Tàrrega
La Regidoria de Cultura posarà a la venda en el marc de la Festa Major 2023 una reproducció de goma del Drac de Tàrrega, que justament és un dels protagonistes del cartell de la celebració. L’element de folklore local custodiat pels Diables de la BAT esdevindrà així la segona figura del bestiari targarí de la qual s’ha fet una representació a escala amb la finalitat de donar a conèixer la cultura popular de la ciutat. La imatge, fabricada amb materials de gran qualitat i pintures homologades, presenta un gran realisme i és de tacte semitou, de manera que pot ser tant una joguina segura per a la mainada com una peça de col·leccionisme. Confeccionada per Rotomolding, empresa d’Alacant especialitzada en la fabricació de figures i ninos de goma. La reproducció d’aquest element així com la de Lo Tossino es podrà adquirir a la Botiga del Museu (c. Major, 11), a l’estand del consistori instal·lat a Firacóc i a Llibreria Estel.
El pregó distingeix l’Esbart Albada, entitat que celebra el seu 70è aniversari
El calendari s’obrirà oficialment el dijous 11 de maig (2/4 de 9 vespre, Casa Consistorial) amb el pregó que enguany pronunciarà Anna Salvadó, presidenta de l’Esbart Albada de Tàrrega. La capital de l’Urgell reconeix així la contribució a la cultura i la dansa popular que ha caracteritzat l’entitat vinculada a la Societat Ateneu al llarg dels darrers setanta anys. L’alcaldessa de Tàrrega, Alba Pijuan Vallverdú, ha lloat la trajectòria de l’entitat: “a Tàrrega tenim l’agrupació de danses tradicionals més antiga de les comarques de Lleida, que porta dècades treballant per preservar la cultura i danses tradicionals”.
En el decurs de la presentació de les festes, Pijuan també ha destacat “la tasca en favor de la cultura popular desenvolupada per la Coral Infantil Mestre Güell al llarg dels seus 60 anys d’història, motiu pel qual seran els encarregats d’encendre la tronada”.
Per la seva part, el regidor de Cultura, Carlos Vílchez, ha posat de relleu la suma d’esforços del teixit associatiu, la ciutadania i l’Ajuntament “per oferir una Festa Major de maig popular i transversal, amb propostes obertes a tothom i per a tots els públics”. Ara bé, el programa d’actes arrencarà el dijous al migdia amb el repic de campanes i la ‘sirollada’ dels Diables de BAT des del campanar de l’Església Parroquial (12h). Enguany, com a novetat, s’oferirà un dinar popular (13h, plaça de les Nacions sense Estat) organitzat per l’Associació Alba i La Soll. A la tarda prendran el relleu els infants de la ciutat, que oferiran exhibicions de danses tradicionals agrupades sota el nom de l’Eixideta a la plaça Major (18:30h). Com de costum, l’acte s’obrirà amb l’encesa de la tronada a càrrec de l’alcaldessa, el regidor de Cultura i la Coral Infantil Mestre Güell amb motiu del seu 60è aniversari.
Divendres 12
Música i activitats infantils Música i activitats per a la canalla encapçalaran el programa del divendres 12. Així, l’Orquestra de Vent de l’Escola Municipal de Música amenitzarà el vermut a la plaça de les Nacions sense Estat (13h). El mateix indret acollirà una sessió de ball a càrrec de l’Orquestra Mediterranea (18h). A la nit, doble proposta musical a la plaça de les Nacions sense Estat. El concert de versions del grup de pop urbà Coco i de la rapera La Queency (22:30h) precedirà la Festa Flaix FM, que a partir de la 1 de la matinada, portarà fins a Tàrrega els sons de la coneguda emissora de ràdio de la mà dels DJs Anna Gisbert i Miquel González. Els més petits seran protagonistes de la jornada de divendres amb diverses activitats pensades per a ells, com són els jocs tradicionals, d’enginy i habilitat que s’instal·laran a la plaça de les Nacions sense Estat (11:30h) o l’espectacle musical ZUM!!! que oferirà La Tresca i La Verdesca (18:30h, plaça de Sant Antoni).
Dissabte 13
Esclat de cultura popular Tàrrega viurà un altra jornada emblemàtica de la Festa Major el dissabte 13 amb el Seguici Festiu de les Santes Espines (11:30h), els balls folklòrics locals de l’Eixida a la plaça Major (13h) i una nova edició de la Nit del Tararot (22h). El dissabte 13 torna a la programació el vermut de l’Associació Agrat a la llera del riu Ondara (11:30h) i l’esbojarrada cercavila del CorreTossino de l’Associació Guixanet (17:30h). Per la seva part, els infants dels Diables de BAT actuaran acompanyats de la Colla Infantil de Diables de l’Hospitalet de l’Infant al carrer Migdia (19:30h). La secció d’adults d’ambdues agrupacions també faran vibrar el públic amb el correfoc (23:15h), el qual esdevindrà el colofó de la Nit del Tararot, espectacle visual de gran format que aplegarà la participació directa de més de 700 persones (22h). Per la plaça Major desfilaran colles de cultura tradicional tant de la ciutat com vingudes de fora vila (entre les quals trobem la Mulassa de Falset o el Cavall Nebot de Riudoms) coordinades per Guixanet i amb un eix argumental que farà referència als 150 anys dels gegants del barri de la Mercè, actualment en procés de restauració.
Primera parada de la gira de la Companyia Elèctrica Dharma
La vetllada de dissabte s’arrodonirà a la plaça de les Nacions sense Estat amb un doble concert de luxe amb la Companyia Elèctrica Dharma i La Fúmiga (23:45h). La mítica formació fundada pels germans Fortuny ha escollit Tàrrega com a primera parada de la gira que els portarà arreu de Catalunya per commemorar mig segle de carrera musical. La Dharma repassarà el seu conegut repertori i arribarà a Tàrrega oferint la seva millor versió amb tota la seva característica energia folk-rock i les cançons més exitoses i emblemàtiques de la seva fèrtil discografia. Per la seva part, els valencians La Fúmiga s’han erigit en una de les bandes de ritmes festius més aplaudides dels Països Catalans. Ara arrasen amb el seu darrer treball, Fotosíntesi, que tornaran a interpretar a la capital de l’Urgell tot homenatjant els 25 anys del Paupaterres. El colofó de la nit el posarà Luara Bearka, una jove DJ apassionada per la música.
Diumenge 14
Gegants, sardanes, música i castell de focs L’endemà, Tàrrega tornarà a ser punt de trobada d’agrupacions folklòriques gràcies a la 34a Trobada de Gegants i Capgrossos organitzada per la Fal·lera Gegantera (11h). L’Aplec de Sardanes, que assolirà la 39a edició, repetirà ubicació a la plaça del Carme amb les actuacions de la Cobla Tàrrega i la Cobla Jovenívola d’Agramunt (11:30h i 17:30h). L’Orquestra Selvatana posarà ritme al cafè-concert i ball de la plaça de les Nacions sense Estat (18h). El tram final de la Festa Major tindrà com a noms propis el grup urgellenc Perifèrics, integrat per Joan Bailón (veu i guitarra), Eduard Escaño (guitarra), Eduard Ribera (baix) i Sisco Ayala (bateria). La formació revisitarà en un concert a la plaça Major el seu repertori de composicions pròpies de pop i rock (19h). Posarà el punt i final un nou castell de focs amb Pirotècnica Tomàs (22:15h) a la llera del riu Ondara. La capital de l’Urgell també aposta pels al·licients gastronòmics durant la Festa Major. Organitzada per la Regidoria de Promoció Econòmica, la Firacóc 2023 obrirà les portes en qualitat de gran aparador de les especialitats artesanes de fleca del territori. Serà els dies 13 i 14 de maig a l’Espai MerCAT, on es concentraran una vintena d’expositors. Més informació a: www.culturatarrega.cat/festamajor