Economia
Plataforma de promoció de l’art, el disseny i l’artesania a les portes del Nadal · Tallers de manualitats, foment de la cultura popular, exposicions i gastronomia arrodoneixen la proposta
Tàrrega celebra aquest Pont de la Puríssima un dels seus principals esdeveniments firals: la Fira d’Artistes i Activitats Tradicionals, que assoleix la 23a edició. L’activitat ha obert portes aquest diumenge 4 de desembre i fins dimarts 6 converteix el Pavelló del Club Natació, ubicació estrenada l‘anterior edició del certamen, i la carpa adjacent habilitada al carrer de La Plana en un gran aparador de més de 2.000 metres quadrats d’exposició on es concentren un centenar d’artistes, dissenyadors i artesans, els quals posen a l’abast articles de creació singular, única i limitada. Entre altres disciplines, hi són presents la pintura, dibuix, ceràmica, escultura, orfebreria, fotografia, interiorisme, forja, tèxtil, manualitats...
La cita, organitzada per la Regidoria de Promoció Econòmica, ofereix també mig centenar de propostes familiars com tallers de manualitats, art, teatre, gastronomia o decoració nadalenca. La fira romandrà oberta fins al dimarts 6 de desembre, aprofitant part del pont festiu. “La cita és una plataforma cabdal amb una àmplia varietat de productes d’artesania de tota mena, que complementa l’oferta comercial que tenim a la ciutat”, ha recordat avui l’alcaldessa Alba Pijuan Vallverdú en el decurs de l’acte inaugural. Pijuan també ha posat en valor que la fira enguany fa un pas més en implicar el teixit educatiu targarí: “teixim noves sinèrgies per continuar creixent”, ha conclòs.
Per la seva part, la vicepresidenta segona de la Diputació de Lleida, Estefania Rufach, ha reiterat el suport de l’ens provincial a les fires del territori, que són “els motors econòmics i socials dels nostres pobles i ciutats”. Mentre que la regidora de Promoció Econòmica, Núria Robert, ha convidat tothom a passejar per la fira i aturar-se a l’exposició que ret homenatge al sector empresarial targarí: “es tracta d’un àmbit molt potent a la nostra ciutat, volem donar-lo a conèixer a la ciutadania i plasmar com evoluciona amb els anys”.
Durant el recorregut inaugural d’avui, Pijuan, Rufach i Robert també han estat acompanyades pel president del Consell Comarcal de l’Urgell, Gerard Balcells, la diputada provincial i regidora Rosa M. Perelló, la senadora Sara Bailac i regidors de l’arc consistorial; autoritats que han tingut ocasió de conversar amb els expositors participants i de fotografiar-se al ‘photocall’ en homenatge al muralista targarí Jaume Minguell Miret, en l’any del centenari del seu naixement. Tothom qui ho desitgi podrà immortalitzar el seu pas per la 23a Fira d’Artistes i Activitats Tradicionals de Tàrrega retratant-se en aquest espai d’homenatge a Minguell elaborat pel fotògraf Jaume Solé amb desenes de fotografies cedides per la família del pintor.
A banda, el certamen dedica un estand de record a l'artista lleidatà Ramon Guixé, que va morir a principis d'any a l'edat de 51 anys. Guixé era un dels artistes que edició rere edició participava a la Fira d'Artistes i Activitats Tradicionals, incloent-hi la darrera edició. És per aquest motiu que Tàrrega li farà aquest tribut.
Entrada i servei de bus de franc
L’entrada al certamen és gratuïta i el recinte romandrà obert d’11 del matí a 2 del migdia i de 2/4 de 5 de la tarda a 2/4 de 9 de la nit. A més a més, per tal de facilitar el desplaçament fins al recinte firal, situat a la zona esportiva, l’Ajuntament de Tàrrega repeteix la iniciativa que va posar en marxa durant la Fira del Medi Ambient i ofereix servei de bus gratuït amb parada en set indrets del nucli urbà: plaça del Centenari, avinguda de Catalunya (cantonada amb el carrer d’Anglesola), plaça del Pare Carles Perelló, plaça de Rafael Casanova, Raval del Carme (encreuament amb el carrer d’Orient), plaça del Carme i carrer de Sant Pere Claver – La Plana. Val a dir que el servei funcionarà avui diumenge 4 i dimarts 6 d’11 del matí a 1 del migdia i de 5 de la tarda a 8 del vespre (dilluns 5 en l’horari habitual del servei).
Intervencions artístiques d’estudiants de l’Escola Ondara
Estudiants de l’Escola d’Art i Superior de Disseny Ondara protagonistes d’aquesta edició de la Fira d’Artistes i Activitats Tradicionals. Així, l'alumnat del CFGM d'Art Urbà i una selecció de persones usuàries de l'Associació Alba amb inquietuds artístiques “cremen prejudicis” amb la intervenció de pintura mural seguint directrius dels artistes muralistes Llukutter i Foxy. Alhora, alumnes de l’Escola Oficial d’Idiomes (EOI) de Tàrrega enregistren el vídeo Les llengües al servei de l’art, un reportatge sobre la Fira i entrevistes als membres de l'associació Confluence des Arts, recentment creada per enfortir els lligams entre l’Urgell i el Blayais. Val a dir que un altre centre educatiu que enguany participa a la fira és Vedruna Tàrrega, els cantaires de la qual actuaran al saló la tarda de demà dilluns 5 (16:30h).
Reconeixement al teixit empresarial de Tàrrega
Prenen especial rellevància en aquesta edició les exposicions. Destaca la mostra homenatge al teixit empresarial local que ofereix la Regidoria de Promoció Econòmica. Aquesta exposició patrocinada per Alsa neix amb la finalitat de crear un fons fotogràfic d’empreses targarines per a reflectir el dinamisme i la diversitat econòmica de Tàrrega. A més, al recinte firal també es pot visitar la mostra “On són les dones targarines? 12 mesos, 12 dones”. Organitzada per la Regidoria d’Igualtat, està formada per dibuixos de David Aguilera per al calendari 2023 d’aquest projecte, el qual dona visibilitat a dones targarines rellevants. Completen l’apartat d’exposicions una mostra de creacions artístiques elaborades per persones de l’Associació Alba i l’artista mallorquina Ela Fidalgo; i “Veus d’una generació”, reflexió sobre la influència dels joves en la societat, obra de la fotògrafa i dissenyadora gràfica Júlia López.
D’altra banda, l’espai firal tornarà a disposar d’un Arbre de Nadal fet de fusta per decorar-lo amb les boles del mateix material que es confeccionaran en un taller al llarg del diumenge i dilluns (matí i tarda) a càrrec de l’àrea de fusteria de l’Associació Alba.
Demostracions, tastos i conferències
Les conferències també tenen el seu espai al certamen. Així, avui al matí s’ha celebrat la tertúlia literària Escriptores de Ponent, en la qual Maite Alarcón, Amat Baró, Gemma Peris i Eduard Ribera han debatut sobre el paper de les autores del nostre territori. Completen l’apartat un debat de l’autora de l’exposició Veus d’una generació, Júlia López, amb les joves Lídia Peruga i Joana Romeu o la xerrada que oferirà l’artista i educador social Llukutter (ambdues dilluns 5, 12h).
L’apartat gastronòmic brilla amb showcookings i tasts de l’Institut del Vermut, el Celler Ronadelles, el bar Novum o el xef Salvador Trabalón del Restaurant Saroa de Lleida. A més, l’obrador de galetes El Rosal i l’empresa Laumont presentaran un nou producte: els cubanitos de xocolata trufada. Tampoc no faltaran les demostracions de Thermomix.
La fira també esdevindrà un aparador per atansar al públic diverses accions solidàries amb estands de l’AECC, Associació de Malalts Alzheimer de Tàrrega, Grup de Missions i Mans Unides, Frater, Associació de Persones Afectades pel Dolor Crònic, Fundació Diabetes Cero i Dones Arrel, amb venda d’artesania, articles nadalencs i marxandatge.
Alguns dels tallers programats el dilluns 5 de desembre
· ‘Photocall’ en homenatge a Jaume Minguell Miret (tot el dia)
· Art mural: “Cremant prejudicis” (tot el dia)
· El bagul dels instruments: espectacle a càrrec de Tradillibreria (11:00 a 12:00 h)
· Taller de manualitats amb l’Esquirol (11:30 a 13:30 h)
· Connecta amb els minerals a càrrec de Toni Peinado (12:00 a 13:30 h, a partir de 4 anys)
· Taula rodona: “Veus d’una generació” (12:00 a 13:00 h)
· Xerrada a càrrec de l'artista muralista i educador social Llukutter (12:00 h)
· Preparem l’Arbre de Nadal (12:00 a 14:00 h i de 17:00 a 19:00 h)
· Cants corals a càrrec de l'Escola Vedruna (16:30 h)
· Demostració en directe a càrrec de l'escultor Jordi Claramunt (17:00 a 19:00 h)
· Ens visita la Lia, la mascota de Quàlia i venda del calendari d'advent solidari del Grup Alba (17:30 a 18:30 h)
· ARTiFica't. Taller de manualitats d'art amb materials reciclats i objecte trobat amb Albert Claramont Arts (17:30 a 18:30h)
· Taller de gravació d’una seqüència de vídeo amb el mòbil amb Joana Romeu (18:00 h)
· Taller de manualitats a càrrec de Petita Bonica Preciosa (18:00 a 20:00 h)
· Maquillatge per a infants a càrrec de David Aguilera (18:00 a 20:00 h)
· Tast de vins a càrrec del Celler Ronadelles (18:00 a 19:00 h)
· Taller de danses africanes amb Kivu-colors d'Àfrica (19:00 a 20:00 h)
· Taller de ganxet a càrrec de Meritxell Olivan (19:00 a 20:30 h)
Alguns dels tallers programats el dimarts 6 de desembre
· ‘Photocall’ en homenatge a Jaume Minguell Miret (tot el dia)
· Gravació del reportatge “Les llengües al servei de l’art” (tot el dia)
· Art mural: “Cremant prejudicis” (tot el dia)
· Jocs de lògica i construccions amb La Tribu Juganera (11:00 a 14:00 h i de 16:30 a 20:30 h)
· Taller de lettering a càrrec de l’Esquirol (11:30 a 13:30 h)
· Aperitius de festa artesans a càrrec de Montse Granollers (11:30 a 13:00 h)
· Taller de decoració nadalenca a càrrec de Lo Cigronet (12:00 a 13:00 h)
· Taller d’atrapasomnis a càrrec de Ton Nascimento de Marguenzal Arte (12:30 a 14:00 h)
· Demostració en directe a càrrec de l'escultor Jordi Claramunt (17:00 a 19:00h)
· Tapes d’alta cuina a càrrec de Novum (17:00 a 18:30 h)
· Ens visita la Lia, la mascota de Quàlia i venda del calendari d'advent solidari del Grup Alba (17:30 a 18:30 h)
· ARTiFica't. Taller de manualitats d'art amb materials reciclats i objecte trobat amb Albert Claramont Arts (17:30 a 18:30h)
· Taller de manualiatats amb l’Esquirol (17:30 a 19:30 h)
· Maquillatge per a infants a càrrec de David Aguilera (18:00 a 20:00 h)
· Degustació de cubanitos de xocolata trufada amb Laumont i El Rosal (18:30 a 20:00 h)
· A continuació, showcooking del xef Salvador Trabalón del Restaurant Saroa de Lleida
Tàrrega celebra aquest Pont de la Puríssima un dels seus principals esdeveniments firals: la Fira d’Artistes i Activitats Tradicionals, que assoleix la 23a edició. L’activitat ha obert portes aquest diumenge 4 de desembre i fins dimarts 6 converteix el Pavelló del Club Natació, ubicació estrenada l‘anterior edició del certamen, i la carpa adjacent habilitada al carrer de La Plana en un gran aparador de més de 2.000 metres quadrats d’exposició on es concentren un centenar d’artistes, dissenyadors i artesans, els quals posen a l’abast articles de creació singular, única i limitada. Entre altres disciplines, hi són presents la pintura, dibuix, ceràmica, escultura, orfebreria, fotografia, interiorisme, forja, tèxtil, manualitats...
La cita, organitzada per la Regidoria de Promoció Econòmica, ofereix també mig centenar de propostes familiars com tallers de manualitats, art, teatre, gastronomia o decoració nadalenca. La fira romandrà oberta fins al dimarts 6 de desembre, aprofitant part del pont festiu. “La cita és una plataforma cabdal amb una àmplia varietat de productes d’artesania de tota mena, que complementa l’oferta comercial que tenim a la ciutat”, ha recordat avui l’alcaldessa Alba Pijuan Vallverdú en el decurs de l’acte inaugural. Pijuan també ha posat en valor que la fira enguany fa un pas més en implicar el teixit educatiu targarí: “teixim noves sinèrgies per continuar creixent”, ha conclòs.
Per la seva part, la vicepresidenta segona de la Diputació de Lleida, Estefania Rufach, ha reiterat el suport de l’ens provincial a les fires del territori, que són “els motors econòmics i socials dels nostres pobles i ciutats”. Mentre que la regidora de Promoció Econòmica, Núria Robert, ha convidat tothom a passejar per la fira i aturar-se a l’exposició que ret homenatge al sector empresarial targarí: “es tracta d’un àmbit molt potent a la nostra ciutat, volem donar-lo a conèixer a la ciutadania i plasmar com evoluciona amb els anys”.
Durant el recorregut inaugural d’avui, Pijuan, Rufach i Robert també han estat acompanyades pel president del Consell Comarcal de l’Urgell, Gerard Balcells, la diputada provincial i regidora Rosa M. Perelló, la senadora Sara Bailac i regidors de l’arc consistorial; autoritats que han tingut ocasió de conversar amb els expositors participants i de fotografiar-se al ‘photocall’ en homenatge al muralista targarí Jaume Minguell Miret, en l’any del centenari del seu naixement. Tothom qui ho desitgi podrà immortalitzar el seu pas per la 23a Fira d’Artistes i Activitats Tradicionals de Tàrrega retratant-se en aquest espai d’homenatge a Minguell elaborat pel fotògraf Jaume Solé amb desenes de fotografies cedides per la família del pintor.
A banda, el certamen dedica un estand de record a l'artista lleidatà Ramon Guixé, que va morir a principis d'any a l'edat de 51 anys. Guixé era un dels artistes que edició rere edició participava a la Fira d'Artistes i Activitats Tradicionals, incloent-hi la darrera edició. És per aquest motiu que Tàrrega li farà aquest tribut.
Entrada i servei de bus de franc
L’entrada al certamen és gratuïta i el recinte romandrà obert d’11 del matí a 2 del migdia i de 2/4 de 5 de la tarda a 2/4 de 9 de la nit. A més a més, per tal de facilitar el desplaçament fins al recinte firal, situat a la zona esportiva, l’Ajuntament de Tàrrega repeteix la iniciativa que va posar en marxa durant la Fira del Medi Ambient i ofereix servei de bus gratuït amb parada en set indrets del nucli urbà: plaça del Centenari, avinguda de Catalunya (cantonada amb el carrer d’Anglesola), plaça del Pare Carles Perelló, plaça de Rafael Casanova, Raval del Carme (encreuament amb el carrer d’Orient), plaça del Carme i carrer de Sant Pere Claver – La Plana. Val a dir que el servei funcionarà avui diumenge 4 i dimarts 6 d’11 del matí a 1 del migdia i de 5 de la tarda a 8 del vespre (dilluns 5 en l’horari habitual del servei).
Intervencions artístiques d’estudiants de l’Escola Ondara
Estudiants de l’Escola d’Art i Superior de Disseny Ondara protagonistes d’aquesta edició de la Fira d’Artistes i Activitats Tradicionals. Així, l'alumnat del CFGM d'Art Urbà i una selecció de persones usuàries de l'Associació Alba amb inquietuds artístiques “cremen prejudicis” amb la intervenció de pintura mural seguint directrius dels artistes muralistes Llukutter i Foxy. Alhora, alumnes de l’Escola Oficial d’Idiomes (EOI) de Tàrrega enregistren el vídeo Les llengües al servei de l’art, un reportatge sobre la Fira i entrevistes als membres de l'associació Confluence des Arts, recentment creada per enfortir els lligams entre l’Urgell i el Blayais. Val a dir que un altre centre educatiu que enguany participa a la fira és Vedruna Tàrrega, els cantaires de la qual actuaran al saló la tarda de demà dilluns 5 (16:30h).
Reconeixement al teixit empresarial de Tàrrega
Prenen especial rellevància en aquesta edició les exposicions. Destaca la mostra homenatge al teixit empresarial local que ofereix la Regidoria de Promoció Econòmica. Aquesta exposició patrocinada per Alsa neix amb la finalitat de crear un fons fotogràfic d’empreses targarines per a reflectir el dinamisme i la diversitat econòmica de Tàrrega. A més, al recinte firal també es pot visitar la mostra “On són les dones targarines? 12 mesos, 12 dones”. Organitzada per la Regidoria d’Igualtat, està formada per dibuixos de David Aguilera per al calendari 2023 d’aquest projecte, el qual dona visibilitat a dones targarines rellevants. Completen l’apartat d’exposicions una mostra de creacions artístiques elaborades per persones de l’Associació Alba i l’artista mallorquina Ela Fidalgo; i “Veus d’una generació”, reflexió sobre la influència dels joves en la societat, obra de la fotògrafa i dissenyadora gràfica Júlia López.
D’altra banda, l’espai firal tornarà a disposar d’un Arbre de Nadal fet de fusta per decorar-lo amb les boles del mateix material que es confeccionaran en un taller al llarg del diumenge i dilluns (matí i tarda) a càrrec de l’àrea de fusteria de l’Associació Alba.
Demostracions, tastos i conferències
Les conferències també tenen el seu espai al certamen. Així, avui al matí s’ha celebrat la tertúlia literària Escriptores de Ponent, en la qual Maite Alarcón, Amat Baró, Gemma Peris i Eduard Ribera han debatut sobre el paper de les autores del nostre territori. Completen l’apartat un debat de l’autora de l’exposició Veus d’una generació, Júlia López, amb les joves Lídia Peruga i Joana Romeu o la xerrada que oferirà l’artista i educador social Llukutter (ambdues dilluns 5, 12h).
L’apartat gastronòmic brilla amb showcookings i tasts de l’Institut del Vermut, el Celler Ronadelles, el bar Novum o el xef Salvador Trabalón del Restaurant Saroa de Lleida. A més, l’obrador de galetes El Rosal i l’empresa Laumont presentaran un nou producte: els cubanitos de xocolata trufada. Tampoc no faltaran les demostracions de Thermomix.
La fira també esdevindrà un aparador per atansar al públic diverses accions solidàries amb estands de l’AECC, Associació de Malalts Alzheimer de Tàrrega, Grup de Missions i Mans Unides, Frater, Associació de Persones Afectades pel Dolor Crònic, Fundació Diabetes Cero i Dones Arrel, amb venda d’artesania, articles nadalencs i marxandatge.
Alguns dels tallers programats el dilluns 5 de desembre
· ‘Photocall’ en homenatge a Jaume Minguell Miret (tot el dia)
· Art mural: “Cremant prejudicis” (tot el dia)
· El bagul dels instruments: espectacle a càrrec de Tradillibreria (11:00 a 12:00 h)
· Taller de manualitats amb l’Esquirol (11:30 a 13:30 h)
· Connecta amb els minerals a càrrec de Toni Peinado (12:00 a 13:30 h, a partir de 4 anys)
· Taula rodona: “Veus d’una generació” (12:00 a 13:00 h)
· Xerrada a càrrec de l'artista muralista i educador social Llukutter (12:00 h)
· Preparem l’Arbre de Nadal (12:00 a 14:00 h i de 17:00 a 19:00 h)
· Cants corals a càrrec de l'Escola Vedruna (16:30 h)
· Demostració en directe a càrrec de l'escultor Jordi Claramunt (17:00 a 19:00 h)
· Ens visita la Lia, la mascota de Quàlia i venda del calendari d'advent solidari del Grup Alba (17:30 a 18:30 h)
· ARTiFica't. Taller de manualitats d'art amb materials reciclats i objecte trobat amb Albert Claramont Arts (17:30 a 18:30h)
· Taller de gravació d’una seqüència de vídeo amb el mòbil amb Joana Romeu (18:00 h)
· Taller de manualitats a càrrec de Petita Bonica Preciosa (18:00 a 20:00 h)
· Maquillatge per a infants a càrrec de David Aguilera (18:00 a 20:00 h)
· Tast de vins a càrrec del Celler Ronadelles (18:00 a 19:00 h)
· Taller de danses africanes amb Kivu-colors d'Àfrica (19:00 a 20:00 h)
· Taller de ganxet a càrrec de Meritxell Olivan (19:00 a 20:30 h)
Alguns dels tallers programats el dimarts 6 de desembre
· ‘Photocall’ en homenatge a Jaume Minguell Miret (tot el dia)
· Gravació del reportatge “Les llengües al servei de l’art” (tot el dia)
· Art mural: “Cremant prejudicis” (tot el dia)
· Jocs de lògica i construccions amb La Tribu Juganera (11:00 a 14:00 h i de 16:30 a 20:30 h)
· Taller de lettering a càrrec de l’Esquirol (11:30 a 13:30 h)
· Aperitius de festa artesans a càrrec de Montse Granollers (11:30 a 13:00 h)
· Taller de decoració nadalenca a càrrec de Lo Cigronet (12:00 a 13:00 h)
· Taller d’atrapasomnis a càrrec de Ton Nascimento de Marguenzal Arte (12:30 a 14:00 h)
· Demostració en directe a càrrec de l'escultor Jordi Claramunt (17:00 a 19:00h)
· Tapes d’alta cuina a càrrec de Novum (17:00 a 18:30 h)
· Ens visita la Lia, la mascota de Quàlia i venda del calendari d'advent solidari del Grup Alba (17:30 a 18:30 h)
· ARTiFica't. Taller de manualitats d'art amb materials reciclats i objecte trobat amb Albert Claramont Arts (17:30 a 18:30h)
· Taller de manualiatats amb l’Esquirol (17:30 a 19:30 h)
· Maquillatge per a infants a càrrec de David Aguilera (18:00 a 20:00 h)
· Degustació de cubanitos de xocolata trufada amb Laumont i El Rosal (18:30 a 20:00 h)
· A continuació, showcooking del xef Salvador Trabalón del Restaurant Saroa de Lleida