Actualitat
El Pavelló del Club Natació es converteix en un aparador d’art, disseny i artesania a les portes de les festes de Nadal · Una cinquantena de tallers, activitats de foment de la cultura o vinculades amb la gastronomia arrodoneixen la proposta · La Regidoria de Promoció Econòmica dedica una exposició al teixit empresarial targarí
Tàrrega concentrarà prop d’un centenar d’artistes, dissenyadors i artesans del 4 al 6 de desembre. Serà en el marc de la Fira d’Artistes i Activitats Tradicionals, que assoleix 23 edicions com a pòrtic d’entrada a les festes nadalenques. Aprofitant el Pont de la Puríssima, la capital de l’Urgell ofereix al públic un ampli espai on els visitants poden adquirir articles de creació singular, única i limitada. El certamen tindrà lloc al Pavelló del Club Natació Tàrrega, ubicació estrenada l’any passat, i en una carpa que la Regidoria de Promoció Econòmica habilitarà al carrer de La Plana.
En total, es disposaran de més de 2.000 metres quadrats d’exposició on es posaran a la venda obres de pintura, dibuix, ceràmica, escultura, orfebreria, fotografia, interiorisme, forja, tèxtil i manualitats entre altres disciplines. L’entrada és gratuïta i el recinte romandrà obert d’11 del matí a 2 del migdia i de 2/4 de 5 de la tarda a 2/4 de 9 de la nit.
Per tal de facilitar el desplaçament fins al recinte firal, situat a la zona esportiva, l’Ajuntament de Tàrrega repeteix la iniciativa que va posar en marxa durant la Fira del Medi Ambient i ofereix servei de bus gratuït amb parada en set indrets del nucli urbà: plaça del Centenari, avinguda de Catalunya (cantonada amb el carrer d’Anglesola), plaça del Pare Carles Perelló, plaça de Rafael Casanova, Raval del Carme (encreuament amb el carrer d’Orient), plaça del Carme i carrer de Sant Pere Claver – La Plana. Val a dir que el servei funcionarà diumenge 4 i dimarts 6 d’11 del matí a 1 del migdia i de 5 de la tarda a 8 del vespre (dilluns 5 en l’horari habitual del servei).
Altres al·licients seran, com de costum, els tallers de manualitats i art per a totes les edats a càrrec d’expositors participants a la fira. L’organització ha ideat un extens programa d’activitats que inclou una cinquantena de propostes. Petits i grans tindran ocasió de fer ús de la seva traça i creativitat fent penjolls i tota mena d’elements decoratius de Nadal, coincidint amb la proximitat de les festes.
Intervencions artístiques d’estudiants de l’Escola Ondara
Estudiants de l’Escola d’Art i Superior de Disseny Ondara, distingida amb un dels Premis Culturàlia 2022, seran protagonistes d’aquesta edició de la Fira d’Artistes i Activitats Tradicionals. Així, l'alumnat del CFGM d'Art Urbà i una selecció de persones usuàries de l'Associació Alba amb inquietuds artístiques “cremaran prejudicis” amb la intervenció de pintura mural seguint directrius dels artistes muralistes Llukutter i Foxy.
Alhora, alumnes de l’Escola Oficial d’Idiomes (EOI) de Tàrrega enregistraran el vídeo Les llengües al servei de l’art, un reportatge sobre la Fira i entrevistes als membres de l'associació Confluence des Arts, recentment creada per enfortir els lligams entre l’Urgell i el Blayais. Val a dir que un altre centre educatiu que enguany participa a la fira és Vedruna Tàrrega, els cantaires de la qual actuaran al saló la tarda de dilluns 5 (16:30h).
Durant la roda de premsa de presentació de la 23a Fira d’Artistes i Activitats Tradicionals, l’alcaldessa Alba Pijuan Vallverdú ha posat en valor “la col·laboració més estreta que hem teixit amb el sector educatiu de la ciutat en aquesta edició del certamen”. Alhora, la primera edil ha convidat la ciutadania a visitar la fira, que ofereix l’oportunitat d’adquirir “regals únics que complementen l’àmplia i diversa oferta disponible als comerços de Tàrrega”.
Reconeixement al teixit empresarial de Tàrrega
Prenen especial rellevància en aquesta edició les exposicions. Destaca la mostra homenatge al teixit empresarial local que ofereix la Regidoria de Promoció Econòmica. Aquesta exposició patrocinada per Alsa neix amb la finalitat de crear un fons fotogràfic d’empreses targarines per a reflectir el dinamisme i la diversitat econòmica de Tàrrega. “La nostra ciutat compta amb un teixit econòmic nombrós i divers, amb una sòlida base industrial i de serveis on predomina la petita i mitjana empresa d’iniciativa local i volem deixar-ne constància per al futur”, explica la regidora de Promoció Econòmica, Núria Robert. L’edil també ha afirmat que “treballem per oferir fires transversals que siguin un atractiu per a tota la família”.
A més, al recinte firal també es podrà visitar la mostra “On són les dones targarines? 12 mesos, 12 dones”. Organitzada per la Regidoria d’Igualtat, està formada per dibuixos de David Aguilera per al calendari 2023 d’aquest projecte, el qual dona visibilitat a dones targarines rellevants.
Completen l’apartat d’exposicions una mostra de creacions artístiques elaborades per persones de l’Associació Alba i l’artista mallorquina Ela Fidalgo; i “Veus d’una generació”, reflexió sobre la influència dels joves en la societat, obra de la fotògrafa i dissenyadora gràfica Júlia López.
‘Photocall’ en record de Jaume Minguell Miret
Després de l’èxit del photocall de l’any passat en memòria de Pilarín Minguell Pont per part del fotògraf Jaume Solé i l’Arxiu Comarcal de l’Urgell, en aquesta ocasió es tornarà a habilitar un espai perquè els visitants puguin immortalitzar el seu pas per la Fira. Aquest cop serà en record del pintor muralista targarí Jaume Minguell Miret, del qual aquest 2022 es commemora el centenari del naixement. Robert ha agraït la col·laboració de la família de l’artista, que ha cedit les fotografies emprades per elaborar el photocall.
D’altra banda, l’espai firal tornarà a disposar d’un Arbre de Nadal fet de fusta per decorar-lo amb les boles del mateix material que es confeccionaran en un taller al llarg del diumenge i dilluns (matí i tarda) a càrrec de l’àrea de fusteria de l’Associació Alba.
La literatura també tindrà el seu espai al certamen. Així, el diumenge 4 de desembre (11h) se celebrarà la tertúlia literària Escriptores de Ponent, amb la presència de Maite Alarcón, Amat Baró, Gemma Peris i Eduard Ribera. Tots ells debatran sobre el paper de les autores del nostre territori amb motiu de la presentació del llibre La doble articulació del silenci de Maite Alarcón. Completen l’apartat de conferències un debat de l’autora de l’exposició Veus d’una generació, Júlia López, amb les joves Lídia Peruga i Joana Romeu o la xerrada que oferirà l’artista i educador social Llukutter.
Demostracions i tastos
L’apartat gastronòmic brillarà amb showcookings i tasts de l’Institut del Vermut, el Celler Ronadelles, el bar Novum o el xef Salvador Trabalón del Restaurant Saroa de Lleida. A més, l’obrador de galetes El Rosal i l’empresa Laumont presentaran un nou producte: els cubanitos de xocolata trufada. Tampoc no faltaran les demostracions de Thermomix.
La fira també esdevindrà un aparador per atansar al públic diverses accions solidàries amb estands de l’AECC, Associació de Malalts Alzheimer de Tàrrega, Grup de Missions i Mans Unides, Frater, Associació de Persones Afectades pel Dolor Crònic, Fundació Diabetes Cero i Dones Arrel, amb venda d’artesania, articles nadalencs i marxandatge.
Programació completa a: www.tarrega.cat/fira-artistes