
ls carrers de la capital de l'Urgell recuperen el teatre de carrer amb espectacles controlats per les mesures covid
ESCOLTA-HO AMB LA VEU DELS SEUS PROTAGONISTES:
FiraTàrrega ha aixecat el teló celebrant la quarantena edició amb un acte institucional que ha fet un recorregut històric i emocional des de l'inici de la fira, el 1981. A la plaça dels Comediants les directores executiva i artística del certamen, Natàlia Lloreta i Anna Girebet han presentat l'acte, on també hi han intervingut persones que d'una manera o altra han estat relacionades amb la Fira i representaven a diferents col·lectius.
Així doncs, un dels impulsors de la primera edició, l'artista Josep Minguell, ha explicat de forma teatral com va rebre l'encarrec del llavors alcalde Eugeni Nadal de transformar la Festa Major de setembre en un esdeveniment cultural amb el teatre com a eix central. Minguell ha escenifiat com Tàrrega va viure aquell esdeveniment just després de la dictadura.
El que fou director executiu de FiraTàrrega durant 24 anys, Pau Llacuna ha posat èmfasi en el fet de que FiraTàrrega és coneguda i reconeguda a tot el món en l'àmbit teatral.
El responsable tècnic de la Fira Joan Marc Gabernet i el cap de la brigada municipal Salvador Solé, han participat en l'acte a través d'unes veus en off i han explicat els secrets per transformar una ciutat com Tàrrega en un gran escenari.
En l'acte també hi ha participat Ester Bartomeu, vicepresidenta de l’Associació d’Actors i Directors de Catalunya, Justo Barranco en representació dels periodistes, Àngela Boix que ha parlat en nom de la companyia de dansa La Veronal, el targarí Jordi Muntada que ha fet de portaveu dels més de quatre milions d'espectadors que es calcula que han passat per la Fira durant aquests quaranta anys.
Per tancar l'acte l'alcaldessa de la ciutat i presidenta del Patronat de la Fira del Teatre al Carrer, Alba Pijuan Vallverdú ha repassat algunes de les seves vivències com a targarina durant aquests quaranta anys.
Com a tot aniversari l'acte ha acabat bufant les espelmes, en aquest cas d'un pastís d’aniversari fet per l'exdirector artístic i escenògraf Llorenç Corbella on hi havien representades algunes de les escenes més recordades d'aquests anys a FiraTàrrega.
El teatre torna al carrer
Aquest primer dia de Fira ja s'han pogut veure algunes espectacles experiencials com els que ofereixen les companyies Eléctrico 28 amb [The Frame] un peça de carrer que parteix de l'observació de la quotidianitat; Kamchàtka, amb Alter, una peça que aprofundeix en el tema de les migracions humanes amb un recorregut convertit en èxode que fa una simbiosi amb el paisatge; la versió d'Otel·lo amb mirada femenina Desdèmona, d’Alba Sarraute & Les Ofèlies; la travessia audioguiada a través d’un walkman analògic i amb regust als paisatges de la Manxa que ens proposa la companyia [ los números imaginarios ] amb Quijotes y Sanchos.
Així mateix, aquest vespre també s'ha estrenat a la plaça Major la peça audiovisual amb què FiraTàrrega commemora els 40 anys de la fira. El vídeo, elaborat per Calidos, té una durada de 9 minuts i repassa les quatre dècades del certamen a partir d'una mirada contemporània, conceptual i molt centrada en la dimensió humana de l'esdeveniment. En definitiva, és un homenatge a la ciutadania que, des de l'anonimat i des del seu origen, ha estat la veritable protagonista de FiraTàrrega.