Ràdio Tàrrega en directe

Agricultura

Els productors de fruita de Ponent alerten que la gelada d'aquesta matinada farà caure la producció
Els pagesos diuen que si els termòmetres es mantenen sota zero aquesta nit, serà una "situació catastròfica"

Els productors de fruita dolça de Ponent asseguren que la gelada que ha fet aquesta nit i matinada es traduirà amb "pèrdues importants" de la producció. Les temperatures han oscil·lat entre -1 i -6 graus a les comarques productores de fruita de la plana, com son el Segrià, la Noguera, el Pla d'Urgell i l'Urgell. Tot i que encara és aviat per quantificar els danys, el president d'Asaja Lleida, Pere Roqué, ha assegurat que la caiguda de la producció afectarà "una extensió molt gran" del territori, i ha alertat que si els termòmetres tornen a baixar dels zero graus aquesta propera nit serà una "situació catastròfica" per al sector, ja que els arbres no poden suportar tantes hores seguides de fred.

Segons Roqué, la gelada ha estat "molt generalitzada" a totes les zones de Ponent, amb temperatures que han anat dels -1 a zones del Baix Segrià fins a punts on el termòmetre ha arribat als -6, com ara a la Portella (Segrià) o Albesa (Noguera).

Tot i que encara és aviat per quantificar les pèrdues, Roqué ha explicat que els efectes de la gelada dependran del fred que hagi fet a cada finca i de si els cultius son primerencs o tardans. Sigui com sigui, ha assegurat que les pèrdues seran "importants" i que això farà que a l'estiu es requereixi menys mà d'obra a la campanya de la fruita.

La fruita més afectada per la gelada ha estat la fruita d'os, com ara préssec, nectarina i albercoc, i també l'ametlla perquè els arbres ja fa setmanes que han florit. Els perers, tot i que tenen la flor una mica tancada, també s'han vist afectats, mentre que en el cas dels pomers, l'afectació es preveu menor tot i que dependrà de la varietat.

De fet, Roqué ha afegit que les baixes temperatures s'han prolongat moltes hores i que això fa que molts arbres no s'hagin "salvat", tot i comptar amb els sistemes d'antigelada. El sistema més utilitzat és el reg per aspersió, un sistema que dispersa aigua damunt dels arbres per crear una pel·lícula de gel que cobreix les flors i les manté a 0ºC per evitar que aquestes es facin malbé.

Ara la preocupació dels productors és veure si aquesta nit tornarà a gelar. "S'hi hi torna seran més hores de fred damunt del fruit i el que s'hagi pogut salvar avui quedarà totalment glaçat", ha dit Roqué, que ha assegurat que això "podria ser una situació catastròfica".


 
Facebook Twitter LinkedIn WhatsApp


L'ÚLTIM INFORMATIU

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per a millorar els nostres serveis i raons tècniques, per a millorar la teva experiència de navegació, per a emmagatzemar les teves preferències i, opcionalment, per a mostrar-te publicitat relacionada amb les teves preferències mitjançant l'anàlisi dels teus hàbits de navegació. Hem inclòs algunes opcions de configuració que et permeten dir-nos exactament les cookies que prefereixes i les que no. Prem ACCEPTAR per a consentir totes les cookies. Prem CONFIGURACIÓ per a decidir les opcions que prefereixes. Per a obtenir més informació sobre les nostres cookies accedeix a la nostra Política de cookies aquí: Més informació
Acceptar Rebutjar Gestionar Galetes