La gran demanda de necessitats per part de les famílies ucraïneses que arriben a la frontera del seu país fugint de la guerra ha impulsat a un equip de professionals, entre el qual hi formen part dues infermeres targarines, l’Anna Badias i la Mònica Roselló, a tirar endavant un projecte humanitari solidari.
Es tracta d’una iniciativa conjunta amb un equip de professionals sanitaris i socials de l’Hospital Sant Joan de Déu, el Servei d’Emergències Mèdiques i l’Hospital Vall d’Hebron. Un grup de 14 professionals es traslladaran el proper 28 de març a la frontera entre Ucraïna i Polònia a la ciutat de Przemysl amb la voluntat d’ajudar, oferir assistència mèdica, psicològica i social, i primers auxilis a totes aquelles persones que arriben refugiades del seu païs. El comboi humanitari sorgeix d’una iniciativa espontània i individual i compta amb la col·laboració d’Open Arms amb el transport de material. Ho ha explicat als micròfons de Ràdio Tàrrega, l’Anna Badias, membre de l’equip impulsor “El Jordi, un company de l’Hospital Sant Joan de Déu va proposar fer una crida de forma individual a persones i professionals voluntaris per desplaçar-nos a la frontera. Vam començar a fer difusió a través de xarxes socials personals per recol·lectar material i ajuts pel desplaçament i el material necessari. Vam quedar gratament sorpresos de la sensibilització i la rebuda per part de la gent”.
Badias i Roselló han explicat que el projecte ha anat creixent gràcies a la difusió dels professionals i persones vinculades a la missió i s’ha aconseguit la vinculació d’altres hospitals, ajuntaments, escoles i particulars que organitzaran activitats per col·laborar. (A l'escola Folch i Torres d'Esplugues de Llobregat, comerços de Sant Feliu, Rubí, Unió Esportiva Viladecans)
En el cas de Tàrrega s’han involucrat també dos gimnassos, the Garage com a punt de recollida de material i el Centre Esportiu Sant Jordi. Aquest últim a més, organitza nombroses activitats solidaries (ioga, pilates, zumba, body combat…) per recaptar fons, que anirà íntegrament destinat a la compra de material sanitari.
Per la seva banda, Open Arms s’ha ofert a cedir un magatzem per fer la recol·lecció de tot aquest material, i serà la mateixa associació qui farà el trasllat de tots els fons en coordinació amb el consulat d’Ucraïna. “Vam reformular el projecte perquè no es poden aconseguir els permissos que permetin fer el trasllat del material sanitari d’un païs a un altre si no ets una ONG. Open Arms s’encarregarà del desplaçament dels fons de forma eficient i distribuir-los a les zones on és més necessari, perquè arribi de forma segura i en bon estat” segons han afirmat les impulsores.
Per la seva banda, l’equip de 14 professionals format per infermeres, tècnics auxiliars d’infermeria, educadors socials i pediatres entre altres es desplaçaran a la frontera viatjant en avió fins a Crackovia. Un cop allà oferiran l’ajut professional i personal que els refugiats requereixin en funció de les seves necessitats. Segons les impulsores la seva aportació serà a nivell professional i sobretot també personal “Sabem que la gent que està arribant a la frontera de moment, afortunadament no està ferida però els hospitals podrien estar col·lapsats. Intentarem posar la nostra part més professional però també humana” Han explicat també que si es considera convenient es repartiran fons i es coordinaran amb entitats en funció de les diferents necessitats que es trobin a la frontera.
L’equip impulsor del projecte anima a seguir amb la recol·lecta de material que es tradueix principalment en 8 línies d’ajuts: aliments per adults, aliments infantils, higiene general, joguines i material escolar, mantes, medicaments i material sanitari de primers auxilis, calçat, roba infantil. Pel que fa a l’aportació de fons (destinats a la compra de material sanitari, fàrmacs i als ajuts destinats al projecte) es poden fer donatius a través de BIZUM al número 620 53 53 22 amb concepte UCRAINA o al compte corrent ES61 0182 4619 6002 0016 8553.