Inici de les obres de consolidació i adequació de l'interior de la casa del Call de Tàrrega

Situat al carrer de l’Estudi, és un edifici deshabitat d’origen medieval i actualment de titularitat municipal · L'actuació compta amb un pressupost de 108.927,23 euros, cofinançats amb fons FEDER, la Diputació de Lleida i l’Ajuntament de Tàrrega

Tàrrega vol convertir un edifici deshabitat del nucli històric en un centre d’interpretació de l’antic call jueu de la localitat. Es tracta d’un immoble ubicat al carrer de l’Estudi 15 que conserva intacta bona part de la seva estructura d’origen medieval. La casa és, per tant, un element patrimonial de gran interès històrico-arqueològic que la capital de l’Urgell vol rehabilitar, preservar i obrir al públic. Aquest nou atractiu turístic i cultural s’integrarà dins el projecte museogràfic “Tragèdia al Call - Tàrrega 1348”, l’eix del qual és la sala permanent del Museu Tàrrega Urgell dedicada a divulgar el llegat de la comunitat jueva.

L’Ajuntament de Tàrrega va adquirir aquesta casa l’any 2016 per fer-hi un espai sociocultural on es transmeti el coneixement sobre el passat jueu de la ciutat. L'edifici exemplifica les dimensions que tenien bona part dels habitatges del call als segles XIV i XV. Per tant, s'hi podrà veure i sentir com era la vida d’una família hebrea medieval.

La Diputació de Lleida, a través del Patronat de Promoció Econòmica, va aprovar el passat mes d’octubre l’acta de comprovació del replanteig del projecte de consolidació estructural, adequació interior i museïtzació de la Casa del Call. Una actuació que, en la primera fase, preveu l’adequació d’aquest immoble garantint-ne la conservació, i a la vegada assentar les bases per al seu ús sociocultural com a centre d’interpretació del call. Aquesta actuació, emmarcada en el  projecte Paisatges de Ponent, compta amb un pressupost de 108.927,23 €, i està cofinançada amb fons FEDER de la Unió Europea, la Diputació de Lleida i l’Ajuntament de Tàrrega.

Cal destacar que les accions en aquesta obra han de ser respectuoses amb la identitat de l’edifici, especialment pel que fa a la planta baixa i primer pis. Això implica realitzar accions orientades a potenciar l’aspecte medieval de la planta baixa de l’edifici, per la qual cosa s’ha de mantenir l’actual accés (porta de l’edifici) i conservar les escales que ens porten al primer i al segon pis. Pel que fa al primer pis es conservarà la compartimentació que s’ha conservat fins als nostres dies, tot i que pugui estar refeta o modificada parcialment durant èpoques posteriors, durant els segles XVI, XVII i XVIII.

En qualsevol cas, es mantindran les parets divisòries, així com les portes d’accés a les diferents sales i es faran les accions necessàries per tal que es conservin, tenint en compte que els forjats antics han de ser substituïts per forjats nous donada la seva precària conservació. En aquest sentit, també es conservaran els elements originaris del segle XVII-XVIII que hi ha a la sala principal del primer pis, que són la llar de foc i la pica de pedra per rentar els plats i els fogons de pedra.

El carrer Estudi és considerat el carrer central del call i on vivia la major part de la comunitat jueva. Segons la investigació feta a partir dels Llibres d’Estimes del 1501, és molt probable que la casa objecte de museïtzació fos habitada per Avraham Salom, metge i filòsof jueu targarí. Darrerament, la casa pertanyia a la família Minguell. Gràcies a la seva bona predisposició, el consistori l’adquirí pel seu interès cultural.
 

ESCOLTA L'INFORMATIU

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per a millorar els nostres serveis i raons tècniques, per a millorar la teva experiència de navegació, per a emmagatzemar les teves preferències i, opcionalment, per a mostrar-te publicitat relacionada amb les teves preferències mitjançant l'anàlisi dels teus hàbits de navegació. Hem inclòs algunes opcions de configuració que et permeten dir-nos exactament les cookies que prefereixes i les que no. Prem ACCEPTAR per a consentir totes les cookies. Prem CONFIGURACIÓ per a decidir les opcions que prefereixes. Per a obtenir més informació sobre les nostres cookies accedeix a la nostra Política de cookies aquí: Més informació
Configuració