Agricultura
La sequera centra una trobada informativa de l'organització amb agents territorials de Ponent i el Pirineu
La demanda d'aigua de reg va créixer un 25% respecte a l'habitual durant les onades de calor d'aquest 2022, segons dades de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), que alerta de la necessitat del sector agroalimentari d'introduir canvis en la manera de produir per afrontar el canvi climàtic, ja sigui utilitzar mètodes més eficients d'aigua, canvis en esporgar o introduir varietats que s'adaptin millor, entre d'altres. Aquesta falta de pluges i la sequera han centrat la taula que l'IRTA ha celebrat aquest divendres a Lleida amb diferents representants institucionals i dels agents econòmics de les Terres de Ponent i el Pirineu amb l'objectiu d'apropar l'activitat de l'Institut al territori i recollir-ne les inquietuds.
La jornada ha abordat les afectacions que la sequera ha tingut al territori i també ha tractat els reptes que els agricultors tenen de cara a les properes campanyes, després que la manca de pluges d'enguany hagi obligat els productors a restringir i disminuir les dotacions d'aigua per poder acabar la campanya de regadiu.
El delegat institucional de l'IRTA a les Terres de Lleida i Pirineu, Joan Girona, ha assegurat que el sector agroalimentari s'ha d'adaptar a nivell productiu per poder continuar conreant les varietats que produeix actualment i, d'altra banda, ha dit que també caldrà introduir varietats i espècies que s'adaptin millor al canvi climàtic.
Per exemple, alguns dels canvis en què treballa l'IRTA passen per la cerca de noves varietats de cereals, estratègies de reg per fer un ús més eficient de l'aigua, o nous portaempelts d'arbres fruiters. Altres canvis, ha afegit Girona, passen per estudiar els mètodes d'esporga o el paper de les malles protectores per evitar que els conreus s'escalfin.
Sigui com sigui, Girona ha remarcat que cal un canvi ja que si es continua com fins ara, "la situació és inviable". En aquest sentit, ha explicat que durant l'estiu hi ha hagut un 15% més de demanda d'aigua de reg respecte la mitjana dels darrers cinc anys i, que en el cas dels episodis de calor intensa, l'increment ha estat del 25%, "una bestialitat". "Tindrem menys aigua, ja que si segueix aquest clima les demandes d'aigua incrementaran i això ens obliga a fer les coses de manera diferent", ha afirmat. A més, ha alertat que les previsions per l'any que ve "no pinten gaire bé".
Per la seva banda, el director general de l'IRTA, Josep Usall, ha posat en valor aquestes reunions amb els agents del territori per poder explicar els resultats de l'Institut, però també per recollir les inquietuds de la societat, ja que ajuden, ha dit, a orientar les futures recerques que busquen fer compatible la "sostenibilitat ambiental i econòmica".
La demanda d'aigua de reg va créixer un 25% respecte a l'habitual durant les onades de calor d'aquest 2022, segons dades de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), que alerta de la necessitat del sector agroalimentari d'introduir canvis en la manera de produir per afrontar el canvi climàtic, ja sigui utilitzar mètodes més eficients d'aigua, canvis en esporgar o introduir varietats que s'adaptin millor, entre d'altres. Aquesta falta de pluges i la sequera han centrat la taula que l'IRTA ha celebrat aquest divendres a Lleida amb diferents representants institucionals i dels agents econòmics de les Terres de Ponent i el Pirineu amb l'objectiu d'apropar l'activitat de l'Institut al territori i recollir-ne les inquietuds.
La jornada ha abordat les afectacions que la sequera ha tingut al territori i també ha tractat els reptes que els agricultors tenen de cara a les properes campanyes, després que la manca de pluges d'enguany hagi obligat els productors a restringir i disminuir les dotacions d'aigua per poder acabar la campanya de regadiu.
El delegat institucional de l'IRTA a les Terres de Lleida i Pirineu, Joan Girona, ha assegurat que el sector agroalimentari s'ha d'adaptar a nivell productiu per poder continuar conreant les varietats que produeix actualment i, d'altra banda, ha dit que també caldrà introduir varietats i espècies que s'adaptin millor al canvi climàtic.
Per exemple, alguns dels canvis en què treballa l'IRTA passen per la cerca de noves varietats de cereals, estratègies de reg per fer un ús més eficient de l'aigua, o nous portaempelts d'arbres fruiters. Altres canvis, ha afegit Girona, passen per estudiar els mètodes d'esporga o el paper de les malles protectores per evitar que els conreus s'escalfin.
Sigui com sigui, Girona ha remarcat que cal un canvi ja que si es continua com fins ara, "la situació és inviable". En aquest sentit, ha explicat que durant l'estiu hi ha hagut un 15% més de demanda d'aigua de reg respecte la mitjana dels darrers cinc anys i, que en el cas dels episodis de calor intensa, l'increment ha estat del 25%, "una bestialitat". "Tindrem menys aigua, ja que si segueix aquest clima les demandes d'aigua incrementaran i això ens obliga a fer les coses de manera diferent", ha afirmat. A més, ha alertat que les previsions per l'any que ve "no pinten gaire bé".
Per la seva banda, el director general de l'IRTA, Josep Usall, ha posat en valor aquestes reunions amb els agents del territori per poder explicar els resultats de l'Institut, però també per recollir les inquietuds de la societat, ja que ajuden, ha dit, a orientar les futures recerques que busquen fer compatible la "sostenibilitat ambiental i econòmica".