Ràdio Tàrrega en directe

Agricultura

Jordà obre la porta a ampliar els ajuts als agricultors per fer front a les gelades tal com demana el sector
UP quantifica les pèrdues en més de 450 milions en fruita dolça i més de 28 milions en fruita seca

La consellera d'Alimentació, Teresa Jordà, ha obert la porta a ampliar els ajuts als agricultors per fer front a les últimes gelades, més enllà de la línia de crèdits de 40 milions d'euros aprovada dimarts pel Govern. "És obvi que ho haurem de fer", ha dit aquest dijous a Corbins (Segrià) des d'algunes de les finques de nectarina i cirera afectades. Des d'Unió de Pagesos (UP) demanen que els ajuts s'ampliïn fins als 100 milions d'euros i que siguin a interès 0%. Tot i que Jordà no ha concretat les mesures, s'ha compromès a analitzar cada situació per garantir que no es perdi "ni una sola hectàrea de cultiu". UP quantifica les pèrdues per les gelades dels darrers dies en més de 450 milions en fruita dolça i més de 28 milions en fruita seca.

El responsable de Sectors Agrícoles d'Unió de Pagesos (UP), Miquel Piñol, alerta que l'ajuda de 40 milions d'euros és "insuficient" perquè la gelada dels últims tres dies ha perjudicat "molt greument" la pagesia. Es tracta d'una inclemència meteorològica que, recorda, se suma als temporals Glòria i Filomena i avisa que si la Generalitat i l'Estat no prenen mesures, "es perdrà l'agricultura a tot el país".

És per això que des d'UP demanen que s'ampliïn les ajudes per part de les administracions i també que les assegurances responguin al mateix nivell que les pèrdues. El sindicat exigeix al Ministeri d'Agricultura que reconegui que l'actual assegurança de la fruita seca "no és útil" i que li cal una millora urgent, principalment en l'increment de la cobertura de l'assegurança, que ara és d'un 70%, i adequar el capital assegurat a la producció real de l'explotació, com que accepti les diferents propostes de millora de l'assegurança de la fruita dolça que planteja el sindicat, incrementar les cobertures a les explotacions fruiteres que diversifiquen la seva producció amb diferents espècies de fruiters, així com una actualització dels rendiments en l’assegurança de conreus herbacis.

En aquest sentit, la consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, ha reclamat a les asseguradores que garanteixin una protecció justa al pagès, la qual cosa, considera, "ara no està passant" ja que si algun dels afectats va patir una inclemència meteorològica l'any passat, les assegurances no cobreixen tot el dany d'aquesta última gelada, lamenta.

Per la seva banda, el responsable de la fruita seca d'UP, Sergi Martín, assegura que l'afectació de les últimes gelades ha estat "terrible" i que enguany "no hi haurà ametlla". Passa el mateix amb la fruita dolça, assegura el seu responsable nacional d'UP, Jaume Gardeñes. "Els treballadors fixos que tenim no tenen feina. Això afecta 15.000 llocs de treball directes i 12.000 d'indirectes, quantifica. És per això que UP demana que la pagesia pugui accedir a fer expedients de regulació temporal d'ocupació per a aquells treballadors fixos que ara no podrà mantenir.

A més, alerten, aquesta situació fa que les noves contractacions previstes per a la campanya de la fruita, no es puguin fer, quan, recorden, l'any 2021 es van efectuar prop de 41.000 contractes de temporers només a Lleida i la contractació dels treballadors de les centrals fructícoles acostuma a arribar als entre 35.000 i 45.000 treballadors només a Lleida.
 


L'ÚLTIM INFORMATIU

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per a millorar els nostres serveis i raons tècniques, per a millorar la teva experiència de navegació, per a emmagatzemar les teves preferències i, opcionalment, per a mostrar-te publicitat relacionada amb les teves preferències mitjançant l'anàlisi dels teus hàbits de navegació. Hem inclòs algunes opcions de configuració que et permeten dir-nos exactament les cookies que prefereixes i les que no. Prem ACCEPTAR per a consentir totes les cookies. Prem CONFIGURACIÓ per a decidir les opcions que prefereixes. Per a obtenir més informació sobre les nostres cookies accedeix a la nostra Política de cookies aquí: Més informació
Configuració Accepto