Ràdio Tàrrega en directe

Cultura

La 4a edició del Perifèria Cultural farà parada a l'Urgell
Una nit occitana a Castell de Mur, amb Alidé Sans, “Titot” fent Guillem de Berguedà i Esperanceta de Casa Gassia, tret de sortida nacional de la quarta edició del cicle. · L’edició 2025 comptarà amb una quarantena d’esdeveniments repartits en 35 poblacions: concerts, circ, monòlegs, danses, activitats familiars i maridatges gastronòmics a partir de productes del terrer. Quatre mesos de cultura, país i cuina des dels marges

Aquest matí l’Institut d’Estudis Ilerdencs ha acollit la presentació de la quarta edició del cicle Perifèria Cultural, el cicle de cultura, terrer i gastronomia, que acosta la creació cultural dels Països Catalans a pobles i comarques allunyats dels grans centres urbans. Més d’una trentena d’espectacles en llengua catalana i occitana d’artistes d’arreu del domini lingüístic, que es troben fora dels grans circuits comercials. Espectacles de format mitjà, disseminats en el temps i l’espai, de maig a octubre, acompanyats d’una proposta gastronòmica feta a mida, elaborada a partir de productes i productors locals. Amb horaris, formats i preus assequibles per a tota la família. 

La presentació de l’edició 2025 ha comptat amb Marçal Girbau i Estel Solé, codirectors del Perifèria Cultural, així com Estefania Rufach Fontova, vicepresidenta de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI). 

Consolidat com una de les cites culturals més genuïnes del calendari estiuenc, Perifèria Cultural torna amb una nova edició carregada de novetats, nous formats, estrenes i produccions pròpies, i els valors essencials més vius que mai: l’aposta per la cultura de sotabosc dels Països Catalans, la reivindicació de la llengua catalana i occitana, el foment de la gastronomia de proximitat, i la defensa de la sobirania alimentària i del turisme sostenible i de país. Del 31 de maig al 31 d’octubre, el cicle oferirà gairebé 40 esdeveniments de 76 artistes d’arreu del domini lingüístic, repartits en 35 poblacions, 17 de les quals dins la demarcació de Lleida. Una programació paritària i amb una acurada combinació d’artistes emergents i consolidats.

En un moment en què l’auge de l’extrema dreta sacseja els fonaments democràtics i culturals arreu d’Europa, Perifèria Cultural es reivindica com una eina de combat cultural i polític: “el feixisme i la intolerància només es poden combatre guanyant el debat de les idees, és a dir, amb cultura, pensament, reflexió” defensen els codirectors. Amb el lema fundacional Voluntàriament directes, el cicle aposta per una cultura de foc lent, sense filtres, sense autotunes i sense seqüències pregravades. Els codirectors Estel Solé i Marçal Girbau subratllen que “hi ha una relació directa entre política, cultura i gastronomia: si surts a l’escenari i la teva música és tota enllaunada, amb autotunes i seqüències pregravades, significa que per a tu la cultura és el mateix que un plat reescalfat al microones, servit com si fos acabat de cuinar”. El projecte vol contribuir a generar nous imaginaris, trencant amb l’autocensura, el conformisme i la burocràcia asfixiant que sovint limita la llibertat del sector cultural. 

NOVETATS AMB CARÀCTER: PARAULA LLIURE I VIVA, CUINA SENSE COMPLEXOS I COL·LABORACIONS INÈDITES

Precisament amb aquesta objectiu, neixen algunes de les novetats més singulars de l’edició d’enguany. La primera és la incorporació en la programació de la glosa, el cant improvisat tradicional dels Països Catalans, que es fa amb ritme d’heptasíl·labs i sobre una melodia concreta i popularment coneguda. Un gènere poètic i musical que malgrat que semblava que s’extingia, en els darrers temps ha tornat a revifar amb força gràcies a molts glosadors, entre els quals, la gent de Glosa Càustica. “Al Perifèria creiem que cal reivindicar la glosa com una eina de cohesió social, d’identitat cultural, una estructura d’Estat. Aquesta art cantada ens permet de treure tot el sarcasme i ironia per fer crítica social i política amb melodies com els Garrotins, les Albades o les Corrandes per defensar la llengua catalana, la cultura popular i els Països Catalans” expliquen Girbau i Solé.

També s’hi estrena el nou format Rostits Perifèrics, una proposta de producció pròpia de monòlegs en clau de sàtira i humor, a fi de generar un espai de llibertat i provocació. Durant trenta minuts, figures destacades de la cultura com Sergi López, Empar Moliner o Maria Nicolau rostiran —en el sentit figurat del mot— allò que els remou, ja sigui un afer social o polític, un col·lectiu, una actitud, etc. El resultat és un exercici d’humor crític, tant deliciós com subversiu.

Aquest esperit transgressor també es trasllada als escenaris, amb propostes úniques com la nit que farà coincidir en un mateix escenari Adrià Puntí, Borja Penalba, Sergi López i Estel Solé (5 de juliol a Agramunt), o el retorn de Carles San José i Jaume Pla (19 de juliol a Gàrzola), que tornaran a fer duet després de molts anys.

CULTURA AMB VALORS: ARRELAMENT, INCLUSIÓ I SABORS DEL TERRER

Un any més, Perifèria Cultural insisteix en la necessitat de construir relats alternatius al model dels macrofestivals. “Apostem per la cultura, la tranquil·litat i els bons aliments. Quin interès pot tenir d’anar a un festival ple de gent fins a vessar, en què tens l’artista a una distància quilomètrica i, després de llargues cues, acabaràs endrapant un entrepà en el millor dels casos mediocre i a un preu desorbitat?” es demanen els codirectors. Per aquest motiu, el Perifèria Cultural creu en una programació de format mitjà i disseminada en el temps i l’espai, que permet d’esponjar públic, pobles i artistes. 

A més, amb horaris adaptats i preus assequibles, el cicle fa una aposta clara per la inclusió, amb l’objectiu que famílies i públic de totes les edats puguin accedir-hi i gaudir d’una experiència cultural completa. En aquesta edició, s’hi incorpora també la carpa del Circ La Riota, que serà present en diversos esdeveniments, per tal d’oferir entreteniment per a petits i grans, i reforçar l’espai dedicat a la mainada, ja existent en l’edició precedent, Perifèria Canalla.

D’altra banda, la gastronomia es consolida com un dels pilars fonamentals del Perifèria. La majoria de cites aniran acompanyades d’una proposta gastronòmica dissenyada a mida per a cada ocasió. A les terres de Ponent, el reconegut xef Sergi de Meià —President de la Fundació Coma de Meià— repeteix com a Conseller en cap dels fogons del cicle. En aquesta edició ha previst creacions fetes a mida per als diferents esdeveniments del cicle.  Un exemple serà la inauguració, el 31 de maig a Castell de Mur, en què el xef ha dissenyat un menú d’amistat occitanocatalana, a partir de productes del Pallars.

31 DE MAIG: INAUGURACIÓ A CASTELL DE MUR (PALLARS JUSSÀ)

El tret de sortida nacional serà el 31 de maig a Castell de Mur (Pallars Jussà), amb una nit que relligarà la creació occitana de l’edat mitjana amb la contemporània. El músic berguedà Francesc Ribera “Titot” (Brams, Mesclat) ha adaptat al català modern i musicat l’obra del trobador Guillem de Berguedà (1138), en un espectacle històric únic a Europa. Amb la combinació perfecta d’instrumentació tradicional i arranjaments contemporanis, cada nota ressona amb l’essència i la passió trobadoresques. La cantant i activista aranesa Alidé Sans torna al Perifèria per fer ressonar al Castell de Mur les cançons tel·lúriques del seu darrer disc Arraitz, que representen el batec de l’actual creació musical cantada en occità. Als fogons, el xef Sergi de Meià, que ha creat per a l’ocasió un àpat dedicat a la terra i a la cuina occitanes, amb productes del Pallars. Entre les seves creacions hi trobarem un cruixent de Girella o un caneló de formatge de Tupí. Tot plegat, maridat amb els vins d’El Vinyer.

ALIANCES I COMPLICITATS 

El Perifèria Cultural compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya i de la Diputació de Lleida, gràcies a un coveni pluriennal, que constitueix un marc estable de col·laboració amb l’Institut d’Estudis Ilerdencs fins al 2027. Marçal Girbau, codirector del projecte, ha volgut agrair a Estefania Rufach Fontova, vicepresidenta de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI) aquest suport continuat: “El més important en l’àmbit cultural és poder treballar amb una mirada de mitjà termini, amb seguretat i garanties. A les terres de Lleida això s’ha entès molt bé.”.

A més del suport de la Diputació de Lleida, el Perifèria Cultural compta enguany amb la col·laboració de diversos ajuntaments i institucions locals que fan possible el cicle a pobles i municipis com Castell de Mur, Bausen, l’Alt Àneu, Alentorn, Seró i Baldomar (Artesa de Segre), Tírvia, Ciutadilla, Agramunt, la Sentiu de Sió, Foradada o Peramola. A més, enguany es tornarà a comptar per segon any consecutiu amb el suport i col·laboració del Consell Comarcal de l’Urgell.

A més del suport institucional, enguany el cicle torna a comptar amb la complicitat del teixit social i associatiu. En primer lloc, la Fundació Coma de Meià, liderada pel xef Sergi de Meià que treballa per preservar i dinamitzar de manera sostenible el territori, a través de la gastronomia, l’agricultura ecològica i el projecte mediambiental. Així mateix, el Perifèria torna a aliar-se amb l’associació aranesa Associacion Stereo Val Accion Culturau, en aquesta ocasió per celebrar el Hestivau transpirenenc Pòble Viu, el 29 i 30 d’agost, a Bausen.  

Finalment, enguany el cicle també compta amb la col·laboració i complicitat de tots els productors presents en l’edició, com els sucs i productes ecològics de Cal Valls de Vilanova de Bellpuig, la carn i embotits ecològics de Cal Tomàs al Pallars, o l’oli del Molí La Vansa de Boada, entre molts d’altres.

 
Facebook Twitter LinkedIn WhatsApp


L'ÚLTIM INFORMATIU

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per a millorar els nostres serveis i raons tècniques, per a millorar la teva experiència de navegació, per a emmagatzemar les teves preferències i, opcionalment, per a mostrar-te publicitat relacionada amb les teves preferències mitjançant l'anàlisi dels teus hàbits de navegació. Hem inclòs algunes opcions de configuració que et permeten dir-nos exactament les cookies que prefereixes i les que no. Prem ACCEPTAR per a consentir totes les cookies. Prem CONFIGURACIÓ per a decidir les opcions que prefereixes. Per a obtenir més informació sobre les nostres cookies accedeix a la nostra Política de cookies aquí: Més informació
Acceptar Rebutjar Gestionar Galetes