Actualitat

Després de tres anys de sequera i altes temperatures, L’Olivera incrementa un 10% el raïm entrat a celler.
El passat 19 d’agost, la cooperativa de vins i olis ecològics L’Olivera va donar el tret de sortida a la verema 2025, tant a Vallbona de les Monges com a les vinyes periurbanes del Parc Agrari de Sabadell. L’última onada de calor d’aquest estiu ha obligat a avançar la collita dues setmanes respecte al calendari tradicional.
L’Olivera ha aconseguit un augment considerable del raïm entrat a celler després de tres anys de sequera, sobretot en vins blancs i escumosos. Enguany, es preveu una verema de quantitat raonable, però de gran sanitat i qualitat. La cooperativa collirà 185.000 kg de raïm, dels quals 145.000 kg es destinaran a vins blancs i 40.000 kg a vins negres.
Després de tres anys de sequera, es preveia una campanya de maduració normal. Tanmateix, les onades de calor de finals de juliol, amb temperatures per sobre dels 40 °C, han afectat la maduració normal del raïm. Segons dades de l’IRTA, la verema s’avança actualment uns quinze dies respecte fa cinquanta anys i les projeccions indiquen que al llarg del segle XXI podria avançar-se fins a 2 o 2,5 mesos.
Davant aquest escenari, L’Olivera fa temps que treballa per garantir la sostenibilitat de l’agricultura de secà, amb assajos en cobertes vegetals i la introducció de varietats recuperades resistents a la sequera com el Trobat.
Una verema amb valors ecològics i socials
L’Olivera afronta no només un repte climàtic sinó també organitzatiu, ja que des de fa més de 50 anys recull tota la verema manualment. En aquesta 37a edició de la verema, participen unes 35 persones, i es manté la vocació social de la cooperativa: “Creiem en un treball a escala humana que posa les persones al centre; per això tenim la visió de crear itineraris d’inclusió social en tot el procés d’elaboració del vi”, remarca Moragas.
Com cada any, L’Olivera ha acollit estudiants de la Universitat República l'Uruguai de Montevideo i de la Universitat Chapingo de Mèxic per mostrar-los la campanya de la verema. La campanya d’enguany s’allargarà entre 5 i 6 setmanes: ha començat amb les varietats blanques com el Macabeu, continuarà amb els escumosos i culminarà amb els vins negres i dolços.
L’Olivera, cultura de marges
El projecte cooperatiu L’Olivera amb més de 50 persones sòcies, des de 1974 produeix vins i olis ecològics d’alta qualitat oferint oportunitats laborals a persones en risc d’exclusió social amb seu en dos paisatges: a Vallbona de les Monges (L’Urgell) i a la Masia de Can Calopa, a Collserola (Barcelona). “L'Olivera és una utopia. Som arrel i llavor d’una “cultura de marges” que aposta per una relació positiva amb la terra i les persones”, apunta Clara Griera, presidenta de la cooperativa L’Olivera.
Durant el 2024, la cooperativa ha estat reconeguda amb el Premi al Millor Oli de Catalunya per l’Oli de Finques; Premi Memorial Josep Maria Salas Peiró pels seus pisos d’inserció a Molins de Rei; Premi a la millor iniciativa sostenible en el tercer concurs de Denominació d’Origen Costers del Segre; el reconeixement d’Slow Food per la producció responsable; el Premi Josep Mercader del Fòrum de Barcelona i el Premi a Millor iniciativa solidària en el món del vi que atorga l’Associació Catalana de Sommeliers.
El passat 19 d’agost, la cooperativa de vins i olis ecològics L’Olivera va donar el tret de sortida a la verema 2025, tant a Vallbona de les Monges com a les vinyes periurbanes del Parc Agrari de Sabadell. L’última onada de calor d’aquest estiu ha obligat a avançar la collita dues setmanes respecte al calendari tradicional.
L’Olivera ha aconseguit un augment considerable del raïm entrat a celler després de tres anys de sequera, sobretot en vins blancs i escumosos. Enguany, es preveu una verema de quantitat raonable, però de gran sanitat i qualitat. La cooperativa collirà 185.000 kg de raïm, dels quals 145.000 kg es destinaran a vins blancs i 40.000 kg a vins negres.
Després de tres anys de sequera, es preveia una campanya de maduració normal. Tanmateix, les onades de calor de finals de juliol, amb temperatures per sobre dels 40 °C, han afectat la maduració normal del raïm. Segons dades de l’IRTA, la verema s’avança actualment uns quinze dies respecte fa cinquanta anys i les projeccions indiquen que al llarg del segle XXI podria avançar-se fins a 2 o 2,5 mesos.
Davant aquest escenari, L’Olivera fa temps que treballa per garantir la sostenibilitat de l’agricultura de secà, amb assajos en cobertes vegetals i la introducció de varietats recuperades resistents a la sequera com el Trobat.
Una verema amb valors ecològics i socials
L’Olivera afronta no només un repte climàtic sinó també organitzatiu, ja que des de fa més de 50 anys recull tota la verema manualment. En aquesta 37a edició de la verema, participen unes 35 persones, i es manté la vocació social de la cooperativa: “Creiem en un treball a escala humana que posa les persones al centre; per això tenim la visió de crear itineraris d’inclusió social en tot el procés d’elaboració del vi”, remarca Moragas.
Com cada any, L’Olivera ha acollit estudiants de la Universitat República l'Uruguai de Montevideo i de la Universitat Chapingo de Mèxic per mostrar-los la campanya de la verema. La campanya d’enguany s’allargarà entre 5 i 6 setmanes: ha començat amb les varietats blanques com el Macabeu, continuarà amb els escumosos i culminarà amb els vins negres i dolços.
L’Olivera, cultura de marges
El projecte cooperatiu L’Olivera amb més de 50 persones sòcies, des de 1974 produeix vins i olis ecològics d’alta qualitat oferint oportunitats laborals a persones en risc d’exclusió social amb seu en dos paisatges: a Vallbona de les Monges (L’Urgell) i a la Masia de Can Calopa, a Collserola (Barcelona). “L'Olivera és una utopia. Som arrel i llavor d’una “cultura de marges” que aposta per una relació positiva amb la terra i les persones”, apunta Clara Griera, presidenta de la cooperativa L’Olivera.
Durant el 2024, la cooperativa ha estat reconeguda amb el Premi al Millor Oli de Catalunya per l’Oli de Finques; Premi Memorial Josep Maria Salas Peiró pels seus pisos d’inserció a Molins de Rei; Premi a la millor iniciativa sostenible en el tercer concurs de Denominació d’Origen Costers del Segre; el reconeixement d’Slow Food per la producció responsable; el Premi Josep Mercader del Fòrum de Barcelona i el Premi a Millor iniciativa solidària en el món del vi que atorga l’Associació Catalana de Sommeliers.