ACN Lleida .- El Ple de la Diputació de Lleida celebrat aquest dijous ha aprovat inicialment el Pla de Cooperació per fer front a les despeses per a la certificació i qualificació energètica d'edificis pertanyents o utilitzats pels ajuntaments de la demarcació, que compta amb una partida de 508.200 euros. Segons descriu el Pla, la transició energètica és un dels set àmbits prioritaris del Projecte Estratègic per la Transformació Econòmica de les Terres de Lleida, Pirineu i Aran 2020-2027.
El projecte tractor número 6 per a la transformació econòmica de la demarcació de Lleida, Energia i món local, té l'objectiu d'impulsar inversions de millora de l'eficiència energètica d'edificis, equipaments i infraestructures públiques, de generació i consum d'energies renovables mitjançant les fórmules d'autoconsum, consum compartit i comunitats locals d'energia, i de desplegament d'infraestructura de recàrrega i suport al vehicle elèctric. Una de les actuacions previstes en aquest projecte és incentivar que les administracions locals disposin de la Certificació Energètica d'Edificis en els termes que seran exigibles per accedir a les subvencions del Mecanisme Europeu de Recuperació i Resiliència (MRR).
En aquest sentit, les propostes d'intervencions s'han de definir en una reducció de com a mínim el 30% del consum d'energia primària no renovable i la millora d'almenys una lletra en la qualificació energètica en emissions de CO2 de l'edifici. Pel que fa a edificis que compten amb una qualificació energètica 'A' en emissions de CO2, les propostes de millora hauran de permetre assolir un salt d'una lletra en la qualificació parcial de la demanda tèrmica de l'edifici. En el cas que el document de recomanacions contempli propostes de renovació d'instal·lacions tèrmiques, aquestes hauran d'incorporar equips abastits per energia provinent de fonts renovables (solar tèrmica, geotèrmica, aerotèrmia i hidrotèrmia mitjançant bomba de calor o biomassa).