La Universitat de Lleida (UdL) impartirà a partir de l'abril el nou Postgrau de Polítiques LGBTI a la Gestió Pública. Es tracta d'una oferta formativa pionera a l'Estat concebuda per capacitar per tal de dissenyar, impulsar i avaluar polítiques públiques des de la perspectiva de la garantia de drets del col·lectiu LGBTI. S'adreça principalment a persones que treballen a les administracions públiques catalanes en l'atenció a persones LGBTI però també està obert a qualsevol interessat. El postgrau s'ha materialitzat a partir de la col·laboració entre la UdL, l'Escola d'Administració Pública de Catalunya (EAPC), el Departament d'Igualtat i Feminismes. La formació s'impartirà en format semipresencial i s'oferiran una trentena de places.
Amb l'objectiu de capacitar el personal de l'administració pública catalana per impulsar polítiques d'igualtat i eliminar qualsevol discriminació per raó d'orientació sexual, identitat o expressió de gènere, la UdL, conjuntament amb el Departament d'Igualtat i Feminismes de la Generalitat i l'Escola d'Administració Pública de Catalunya ofereix el primer Postgrau de Polítiques LGTBI a l'Administració Pública.
S'adreça principalment al personal tècnic d'unitats especialitzades en LGTBI de la Generalitat, ajuntaments, consells comarcals i universitat però també està obert a qualsevol persona interessada com ara que formin part d'entitats que defensen els drets del col·lectiu, segons ha explicat la coordinadora de la comissió acadèmica que impulsa el postgrau, Núria Camps.
Aquest títol propi consta de 35 crèdits distribuïts en cinc mòduls: marc conceptual, històric i cultural; drets humans i garanties de drets; tècniques d'investigació i treball final; gestió pública de les polítiques LGTBI; i formació especialitzada interseccional. El curs, que s'inicia el 6 d'abril i finalitza l'abril del 2023, s'impartirà en modalitat semipresencial, en català i castellà, amb professorat d'universitats d'arreu de l'Estat, Regne Unit, França i Argentina, així com professionals de l'administració pública catalana i representants d'entitats experts en aquest àmbit.
Disposa de 25 places que podran ampliar-se, si s'escau, a 35. El període d'inscripció serà del 7 a l'11 de març i la matrícula es podrà formalitzar del 21 al 31 del mateix mes. El preu són 2.000 euros, tot i que al personal dels organismes públics, se li podrà concedir un ajut a càrrec de l'administració on treballa.
El Saló Víctor Siurana de la UdL ha acollit aquest dimecres la presentació del postgrau. La consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, ha destacat en la presentació que aquest nou curs de postgrau és pioner a l'Estat i ha posat en valor que s'imparteixi des de la Universitat de Lleida perquè "les formacions especialitzades s'han d'impartir també des de diferents punts del país".
Verge ha explicat que l'objectiu d'aquesta oferta formativa és "proporcionar al conjunt de professionals de l'administració pública i del Servei d'Atenció Integral LGBTI una formació que els capaciti i que millori les seves habilitats per poder fer polítiques públiques LGBTI de qualitat". "Les polítiques públiques no es fan soles i de qualitat, encara menys, i per això necessiten aquesta formació especialitzada", ha assenyalat. A més, "permet donar compliment a la Llei 11/2014 d'igualtat de tracte i no discriminació", ha ressaltat la consellera.
El rector de la UdL ha afirmat que. tot i que els drets del col·lectiu LGTBI han avançat els darrers anys "són encara lluny de la plena normalització". Així, Puy ha refermat el compromís de la universitat lleidatana per continuar impulsant accions per garantir el principi d'igualtat i la llibertat a la diversitat sexual i de gènere, com aquest postgrau. El rector ha esmentat altres iniciatives de la UdL amb aquest objectiu com ara la recent aprovació del procediment de canvi de nom legal al nom d'ús comú per a les persones LGTBI.
També han participat en l'acte de presentació el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn; la diputada provincial d'igualtat i cooperació internacional, Helena Martínez Siurana, i la coordinadora de compromís social, igualtat i cooperació de la UdL i coordinadora de la comissió acadèmica del curs, Núria Camps. Totes dues han destacat l'aliança entre institucions per tirar endavant el postgrau pioner i que es faci a Lleida, perquè "gairebé tot succeeix a Barcelona, però no tot", ha dit Camps.