A causa de l’increment del cost de gestió i el cànon de l’Agència Catalana de Residus · Crida a la ciutadania per generar menys residus i separar correctament · El Ple també dona llum verda al Pla de Mobilitat Urbana i Sostenible · Teresa Sala (CUP) renuncia al càrrec de regidora
L’Ajuntament de Tàrrega augmentarà un 20% les tarifes de la taxa de recollida d’escombraries corresponent a l’exercici 2022. El Ple va aprovar la mesura fiscal en la sessió ordinària celebrada anit amb els vots favorables dels grups municipals ERC, CUP i PSC (Equip de Govern) i els vots en contra de Junts per Tàrrega. La quota anyal per a cada habitatge passarà dels 97,20 a 116,64 euros (als pobles passarà de 65,49 a 78,59 euros). L’increment de la taxa ve obligat per l’augment de costos del Consorci per la Gestió dels Residus Urbans de l’Urgell i UrgellNet a més del cànon de l’Agència Catalana de Residus (ACR) sobre la fracció resta, segons va explicar el regidor de Finances i Transparència, Daniel Esqué. En aquest sentit, assenyalà que el consistori targarí haurà d’assumir l’any vinent 59,1 euros per cada tona de brossa dipositada a l’abocador (enguany és de 53,10 euros/tona), fet que suposa un augment de més de 200.000 euros de despesa per a les arques municipals.
Daniel Esqué va reiterar la crida a la ciutadania sobre la necessitat de generar menys residus i separar correctament. “Com més alt sigui el volum de reciclatge assolit menys costos haurem d’assumir els contribuents i més retorn del cànon tindrem per part de l’ACR, a la vegada que es beneficiarà el medi ambient”. Per la seva part, la portaveu de Junts per Tàrrega, Rosa Maria Perelló, va expressar el seu rebuig a l’augment de la taxa adduint que “no és prou argumentat per part de l’Equip de Govern” i que “cal posar damunt la taula altres alternatives a un servei que no satisfà a la ciutadania”.
També pel que fa a ordenances fiscals, el Ple va donar llum verda a l’augment d’un 14% del tipus impositiu de l’Impost de Béns Immobles (IBI) de naturalesa rústica, coeficient que passarà del 0,7076% al 0,80%. Alhora va prosperar una modificació de la bonificació corresponent a immobles urbans per a famílies nombroses, establint-se un tram universal del 15% prèvia sol·licitud i trams del 25%, 40% i 60% condicionat a la renda. Així mateix, l’Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO) s’apujarà del 3% al 3,25%. Val a dir que la bonificació del 50% per incorporar sistemes d’autoconsum per l’aprofitament tèrmic o elèctric de l’energia solar s’estendrà a tots els habitatges prescindint de la qualificació d’eficiència energètica. Així mateix, s’afegeix l’opció perquè empreses i comerços puguin optar a una bonificació del 25%. D’altra banda, el coeficient aplicable de l’Impost d’Activitats Econòmiques (IAE) augmentarà entre un 11% i un 36% segons la categoria fiscal. Totes les propostes van rebre llum verda amb els vots favorables d’ERC, CUP i PSC i els vots contraris de Junts per Tàrrega.
Renúncia de la regidora Teresa Sala
En l’inici de la sessió, el Ple va prendre coneixement de la renúncia a l’acta de regidora per part de Teresa Sala (CUP) argumentant “un conflicte de valors amb la resta de l’Equip de Govern”. L’edil ja fou exclosa del seu grup el passat 28 de setembre, quan se li van retirar les delegacions de govern (ostentava la Regidoria de Serveis Municipals, Mobilitat i Medi Ambient) i les retribucions de dedicació parcial. Amb la renúncia feta efectiva ahir, Teresa Sala ha deixat de ser regidora i per tant ja no es constituirà el Grup Mixt. El grup municipal de la CUP anunciarà properament el nom del candidat que ocuparà el lloc vacant.
Modificacions de pressupost
Dins l’apartat de finances, el plenari també va donar llum verda a diverses modificacions de pressupost. En modalitat de crèdit extraordinari destaquen, per exemple, noves consignacions per adequar l’antic ajuntament de Claravalls (5.100 euros); una nova campanya de reactivació del teixit comercial amb la col·laboració de la Cambra de Comerç (55.000 euros); o l’adquisició de material per a la piscina coberta (12.225 euros). Aquest equipament, que ara és de gestió municipal, també rebrà uns altres 54.450 euros destinats a la millora del servei i les instal·lacions, quantitat que es finançarà mitjançant el romanent de tresoreria. Les propostes d’acord van prosperar amb el suport d’ERC, CUP i PSC mentre que Junts per Tàrrega es pronuncià en contra.
Llum verda definitiva al Pla de Mobilitat Urbana i Sostenible
En la mateixa sessió també es va acordar per unanimitat l’aprovació definitiva del Pla de Mobilitat Urbana i Sostenible del municipi. Es tracta d’una eina de treball que defineix pautes estratègiques per millorar la convivència a la via pública entre vehicles de motor, ciclistes i vianants. El document aposta per la pacificació del trànsit, l’ús del transport públic i els desplaçaments en bicicleta i a peu. En el vistiplau definitiu, el text ha incorporat l’establiment d’indicadors per mesurar la qualitat acústica. Amb aquest instrument es podrà calcular l’impacte acústic que genera el trànsit viari i avaluar-ne la reducció si s’escau. Redactat per l’empresa Doymo, el pla ha combinat l’anàlisi tècnic amb la participació de comerciants, veïns, escoles, empreses i altres.
Sessió en format híbrid amb els caps de grup a la sala
La sessió del Ple d’ahir va esdevenir la primera realitzada en format híbrid amb els quatre caps de grup presents de nou a la sala. La resta de l’arc consistorial va continuar participant a la sessió per via telemàtica. Així mateix, també es va recuperar la presència de públic a la sala ajustant-se a les mesures de seguretat sanitària (ús de mascareta i distància física). La darrera sessió plenària amb públic i regidors a la sala datava del 27 de febrer del 2020, setmanes abans de declarar-se l’estat d’alarma a causa de la pandèmia.
Consulteu el contingut íntegre de la sessió al canal de YouTube de l’Ajuntament de Tàrrega