Actualitat
Aquesta setmana, l'associació ha acollit representants de les quatre entitats sòcies del projecte, provinents de diverses poblacions espanyoles, amb l'objectiu de compartir solucions i reptes comuns
L'Associació Alba ha rebut la visita aquesta setmana de les entitats que formen part de la "Agrupació OIKOS per l’Economía Social": ATADI de Teruel, ASPRODES de Salamanca, Sant Cebrián de Palencia, els Serveis Socials de Castella i Lleó, així com representants de l’Ajuntament de Salamanca. Totes aquestes entitats treballen en l'àmbit rural per atendre les necessitats de persones i col·lectius en situació de vulnerabilitat.
El principal desafiament que comparteixen és determinar quins serveis són essencials perquè aquestes persones puguin seguir vivint a les seves llars, promovent la seva autonomia i garantint l'assistència que necessiten.
Marina Minguell, responsable de l'equipament de suports comunitaris "La Bassa" de Sant Martí de Maldà de l’Associació Alba, destaca que "el projecte OIKOS neix amb l'objectiu de teixir aliances i compartir experiències. Hem observat similituds i compartim reptes, com ara la despoblació. Busquem solucions conjuntes per créixer en el sector, donant suport no només a persones amb discapacitat, sinó també a la gent gran i aquelles amb problemes de salut mental."
Durant la visita, els 17 participants han tingut l'oportunitat de descobrir les instal.lacions de l'Associació Alba com l'espai de l'Antic Museu de Verdú, on es troba un dels centres ocupacionals d’Alba. Aquest centre busca dinamitzar el poble amb diverses activitats i estar present en la comunitat. També han visitat el futur equipament de "La Bassa" a Sant Martí de Maldà, destinat a oferir serveis i suports a les persones que estan envellint a la Vall del Corb com un centre de dia, el servei d’Atenció a Domicili, serveis especialitzats de podologia o fisioteràpia o una residència per a persones amb discapacitat. Durant els tres dies de visita, s’han realitzat diverses reunions de treball per definir una estratègia comuna i establir accions a desenvolupar.
"La xarxa OIKOS es compromet a donar suport en els entorns naturals de les persones, combatent la soledat no desitjada i millorant la qualitat de vida de les persones en situació de dependència. Creiem que l'economia social pot ser una eina clau per regenerar el medi rural, especialment en zones amb realitats demogràfiques com Castella i Lleó, però que es poden trobar en altres regions d’Espanya", explica Jorge de Dios, coordinador de projectes de la Fundación ASPRODES a Salamanca.
Amb aquesta visita, les entitats del projecte OIKOS reafirmen el seu compromís amb la inclusió social i l'empoderament de les persones en situació de vulnerabilitat en l'àmbit rural. Cal destacar que el projecte OIKOS rep finançament dels fons europeus Next Generation.