Cultura
Aquest dilluns s’ha presentat el projecte artístic i cultural “Connexions artístiques” amb la presència dels 6 artistes vinculats a la iniciativa i les persones de l’Associació Alba de Tàrrega que participen activament en el projecte.
Aquestes parelles o binomis artístics treballaran de forma conjunta durant els pròxims mesos amb l'objectiu de crear una obra o espectacle respectivament que es presentarà públicament al llarg d’aquest any.
Concretament el projecte està format per:
• La “Connexió artística” de TEATRE amb el Taller d'Arts Escèniques CRUMA de Tàrrega i un grup de persones del centre ocupacional de Tàrrega i Cervera que ja fan habitualment teatre.
• La “Connexió artística” de DANSA amb la ballarina Olga Tragant, de l'Alzina i un grup de persones de l’Associació Alba de Tàrrega
• La “Connexió artística” de POESIA amb la poeta cerverina Isabel Valverde i una de les talents d'Alba, Eva Rauret.
• La “Connexió artística” d'ESCULTURA amb pedra, amb l'artista Erik Schmitz, d'Ivars d'Urgell i l'artista d'Alba Paulí Costafreda
• La “Connexió artística” d'ART amb l'artista guissonenc Joan Codina i el grup d'Art Singular d'Alba ubicat a Guissona.
• La “Connexió artística” de NARRACIÓ ORAL (conta-contes) amb Taller d'Arts Escèniques CRUMA i 4 talents d'Alba
A través d’aquesta iniciativa es pretén visibilitzar l’art i la cultura com a eina de transformació social, des d’una mirada inclusiva, creant sinergies amb artistes professionals i reivindicant el talent de les persones amb d'altres capacitats intel·lectuals o amb un diagnòstic de salut mental.
Míriam Arnaz, responsable de projectes culturals d'Alba, ha explicat que la iniciativa posa en contacte a un grup de persones en "situació de vulnerabilitat" amb un artista professional o amateur del territori per crear un "diàleg artístic" que permeti un acompanyament al llarg del procés de creació de talents que a vegades queden "més invisibles". El projecte ja fa uns mesos que camina i de moment s'ha fet un recull dels interessos artístics de l'associació i s'ha anat a buscar els professionals que més bé puguin encaixar amb la iniciativa. Ja està en marxa la connexió de dansa però també la de pintura i la de poesia.
Per la seva banda la coreògrafa i ballarina establerta a l'Alzina de l'Aguda (Noguera), Olga Tragant, ha explicat que ja han fet 5 sessions de dansa i de moment han abordat el moviment des de diferents aspectes. Treballen exercicis amb pautes per improvisar i per tal que els participants comencin a deixar anar la seva expressió. En paral·lel, es treballa les possibilitats del moviment per obrir el ventall de vocabulari del cos i per tal que els participants es vagin coneixent. Segons Tragant, hi ha "moltes possibilitats perquè se sentin i puguin deixar-se anar i obrir la seva expressivitat".
Aquesta és una iniciativa finançada a través de les subvencions biennals a projectes de cultura comunitària i transformació social impulsades per l'OSIC (Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural ) del Departament de Cultura de la Generalitat.