Actualitat
El torró, que presenta una forma de mur de pedra, s’elabora a l’obrador de Torrons Fèlix d’Agramunt · Els beneficis de la venda es destinaran a la restauració i recuperació de construccions tradicionals realitzades amb pedra seca.
L’Associació Leader de Ponent llança un producte elaborat conjuntament amb Torrons Fèlix, el Torró a la pedra seca. El producte gastronòmic es presentarà oficialment a la Fira del Torró d'Agramunt els dies 12 i 13 d'octubre a l’estand ‘Essències de marge’ de l’Associació Leader de Ponent.
El torró també serà protagonista a l’Aula del Tast ubicada al mateix recinte firal, on el diumenge 13 d’octubre, a les 16 hores, s’hi farà una degustació-maridatge amb altres productes del territori que destaquen pel seu valor afegit.
Aquest torró no és només un producte agroalimentari, sinó també es distingeix com un símbol de preservació cultural. S’inspira en la tècnica tradicional de construcció de murs de pedra seca, i per això el torró es compon de petites "pedres" de xocolata a la pedra, recobertes de cacau en pols, un aspecte que recorda a un mur de pedra seca. Amb el lema “Un mos d'història a cada tros”, l'objectiu del torró és casar la gastronomia i el producte artesà i de qualitat amb la conservació del patrimoni rural.
El projecte s’impulsa des de l'Associació Leader de Ponent, un Grup d'Acció Local dedicat a la diversificació econòmica de les comarques de l’Urgell, el Pla d’Urgell, Les Garrigues i el Baix Segrià, sent una de les seves línies de treball la gestió i valorització dels recursos ecosistèmics del territori. Per aquest motiu, els beneficis que s’obtinguin amb la venda del 'Torró a la pedra seca' es destinaran a la restauració i recuperació de construccions tradicionals realitzades amb la tècnica de pedra seca, en col·laboració amb associacions i/o entitats especialitzades en aquesta tècnica tradicional i la recuperació d’aquest patrimoni.
La tècnica de la pedra seca va ser reconeguda com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per part de la UNESCO l’any 2018.
Els marges de pedra seca, en tant que defineixen el paisatge, han estat i encara ho són, un dels millors aliats de la pagesia; alhora de poder produir molts dels ingredients que s’utilitzen per a l’elaboració d’aquest mateix torró. Per aquesta raó, aquest producte no és solament un dolç, sinó que és una petita reivindicació per dignificar l’arquitectura popular i la feina de la gent que viu del camp, apunta Enric Morera, tècnic dinamitzador de l’Associació Leader de Ponent.
El Torró a la pedra seca es podrà adquirir a l'estand ‘Essències de marge’, que l’Associació Leader de Ponent muntarà a la Fira, on també s’hi podran comprar productes amb valor afegit com el vi Blanc de Marges de l’Olivera, l’oli ‘Salvatge’ de l’Associació Trenca, la salsa de magranes agres de la cooperativa Els Corremarges, el licor Vi de Nous, el vermut Caràcter i ratafia NVA de Tres Cadires i la cervesa Urpa de l’associació Limonium Natura. Tots aquests productes tenen un valor afegit que els permet diferenciar-se de la resta, destacant la importància del patrimoni natural i cultural que els envolta en el seu relat i recepta.
Més enllà de la Fira del Torró d’Agramunt, el Torró a la pedra seca es podrà comprar mitjançant la pàgina web de Torrons Fèlix. (https://torronsfelix.com/).
Sobre Torrons Fèlix
Torrons Fèlix és una petita empresa familiar, dedicada a l’elaboració de torrons, xocolates, i una àmplia varietat de dolços, fets de manera totalment artesanal. Situats a Agramunt, tenen una idea clara: fer un producte de primera qualitat, seleccionant ells mateixos les matèries primeres i tenint un control absolut sobre la seva producció.
Sobre l’Associació Leader de Ponent
L’Associació Leader de Ponent és una associació sense ànim de lucre, seleccionada com a Grup d’Acció Local pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, que promou iniciatives territorials, donant valor a les singularitats del territori, concretament a les comarques de Les Garrigues, l’Urgell, el Pla d’Urgell i en 17 municipis de la comarca del Segrià.
Amb l’objectiu de millorar la capacitat de resiliència del territori per fer front als canvis futurs a nivell ambiental, social i econòmic; la gestió dels espais ecosistèmics i la valorització del patrimoni natural i paisatgístic esdevenen pals de paller de l’Estratègia de Desenvolupament local de l’Associació.
A més, el treball en xarxa amb altres entitats, públiques i privades, permet que es puguin realitzar un conjunt d’accions enfocades a tota la població i des d’una mirada més transversal, donar resposta als 7 reptes de l’Agenda Rural de Catalunya.
L’Associació Leader de Ponent llança un producte elaborat conjuntament amb Torrons Fèlix, el Torró a la pedra seca. El producte gastronòmic es presentarà oficialment a la Fira del Torró d'Agramunt els dies 12 i 13 d'octubre a l’estand ‘Essències de marge’ de l’Associació Leader de Ponent.
El torró també serà protagonista a l’Aula del Tast ubicada al mateix recinte firal, on el diumenge 13 d’octubre, a les 16 hores, s’hi farà una degustació-maridatge amb altres productes del territori que destaquen pel seu valor afegit.
Aquest torró no és només un producte agroalimentari, sinó també es distingeix com un símbol de preservació cultural. S’inspira en la tècnica tradicional de construcció de murs de pedra seca, i per això el torró es compon de petites "pedres" de xocolata a la pedra, recobertes de cacau en pols, un aspecte que recorda a un mur de pedra seca. Amb el lema “Un mos d'història a cada tros”, l'objectiu del torró és casar la gastronomia i el producte artesà i de qualitat amb la conservació del patrimoni rural.
El projecte s’impulsa des de l'Associació Leader de Ponent, un Grup d'Acció Local dedicat a la diversificació econòmica de les comarques de l’Urgell, el Pla d’Urgell, Les Garrigues i el Baix Segrià, sent una de les seves línies de treball la gestió i valorització dels recursos ecosistèmics del territori. Per aquest motiu, els beneficis que s’obtinguin amb la venda del 'Torró a la pedra seca' es destinaran a la restauració i recuperació de construccions tradicionals realitzades amb la tècnica de pedra seca, en col·laboració amb associacions i/o entitats especialitzades en aquesta tècnica tradicional i la recuperació d’aquest patrimoni.
La tècnica de la pedra seca va ser reconeguda com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per part de la UNESCO l’any 2018.
Els marges de pedra seca, en tant que defineixen el paisatge, han estat i encara ho són, un dels millors aliats de la pagesia; alhora de poder produir molts dels ingredients que s’utilitzen per a l’elaboració d’aquest mateix torró. Per aquesta raó, aquest producte no és solament un dolç, sinó que és una petita reivindicació per dignificar l’arquitectura popular i la feina de la gent que viu del camp, apunta Enric Morera, tècnic dinamitzador de l’Associació Leader de Ponent.
El Torró a la pedra seca es podrà adquirir a l'estand ‘Essències de marge’, que l’Associació Leader de Ponent muntarà a la Fira, on també s’hi podran comprar productes amb valor afegit com el vi Blanc de Marges de l’Olivera, l’oli ‘Salvatge’ de l’Associació Trenca, la salsa de magranes agres de la cooperativa Els Corremarges, el licor Vi de Nous, el vermut Caràcter i ratafia NVA de Tres Cadires i la cervesa Urpa de l’associació Limonium Natura. Tots aquests productes tenen un valor afegit que els permet diferenciar-se de la resta, destacant la importància del patrimoni natural i cultural que els envolta en el seu relat i recepta.
Més enllà de la Fira del Torró d’Agramunt, el Torró a la pedra seca es podrà comprar mitjançant la pàgina web de Torrons Fèlix. (https://torronsfelix.com/).
Sobre Torrons Fèlix
Torrons Fèlix és una petita empresa familiar, dedicada a l’elaboració de torrons, xocolates, i una àmplia varietat de dolços, fets de manera totalment artesanal. Situats a Agramunt, tenen una idea clara: fer un producte de primera qualitat, seleccionant ells mateixos les matèries primeres i tenint un control absolut sobre la seva producció.
Sobre l’Associació Leader de Ponent
L’Associació Leader de Ponent és una associació sense ànim de lucre, seleccionada com a Grup d’Acció Local pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, que promou iniciatives territorials, donant valor a les singularitats del territori, concretament a les comarques de Les Garrigues, l’Urgell, el Pla d’Urgell i en 17 municipis de la comarca del Segrià.
Amb l’objectiu de millorar la capacitat de resiliència del territori per fer front als canvis futurs a nivell ambiental, social i econòmic; la gestió dels espais ecosistèmics i la valorització del patrimoni natural i paisatgístic esdevenen pals de paller de l’Estratègia de Desenvolupament local de l’Associació.
A més, el treball en xarxa amb altres entitats, públiques i privades, permet que es puguin realitzar un conjunt d’accions enfocades a tota la població i des d’una mirada més transversal, donar resposta als 7 reptes de l’Agenda Rural de Catalunya.