Ràdio Tàrrega en directe

Actualitat

Les Escoles Agràries engeguen el curs 2025 - 2026 amb més de 700 matriculats als cicles formatius
Les Escoles Agràries de Catalunya han iniciat el curs 2025–2026 amb 708 matriculats als cicles formatius de grau mitjà i superior, una xifra que suposa un increment del 5,8% respecte al curs anterior. Pel que fa al percentatge de dones matriculades, es manté la tendència positiva amb un augment del 27,09% al 28,67%.

El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Òscar Ordeig, ha donat el tret de sortida al curs 2025–2026 de les Escoles Agràries de la Generalitat de Catalunya en un acte celebrat avui a l’Escola Agrària de Vallfogona de Balaguer. Durant la inauguració, el conseller ha posat en valor la feina constant d’aquests centres, “una tasca immensa de traspàs de coneixements, de formació de persones per a què es puguin dedicar professionalment al nostre sector arreu del territori i de transferència de tecnologia per fer avançar el sector en un moment d’adaptació als efectes del canvi climàtic”.

En el Dia Internacional de les Dones Rurals, el titular d’Agricultura també ha volgut subratllar “l’aposta de l’escola per les dones i pel relleu generacional". I ha elogiat la formació dual que ofereixen les escoles, “que permet posar en contacte als estudiants i les empreses del sector”.

Entre els 15 centres repartits arreu del territori, les Escoles Agràries ofereixen una àmplia i diversificada oferta de 22 cicles formatius de les famílies professionals agrària i indústria alimentària, reafirmant el seu compromís amb una formació professional de qualitat, adaptada a les necessitats reals del sector i orientada a la inserció laboral. Enguany, les escoles han consolidat els cinc Centres de Formació Professional Integrada (CFPI), un model que permet ampliar l’oferta formativa per cobrir llocs de treball més específics, afavorir la formació al llarg de tota la vida laboral i adaptar-se a diferents situacions i expectatives professionals. Aquest model també contribueix a especialitzar els centres en àmbits concrets, convertint-los en referents del sector, i a reforçar el relleu generacional i la professionalització del món agrari.

Noves especialitzacions de la mà dels Certificats de Professionalitat

De cara al 2026, l’oferta de Certificats de Professionalitat es reforçarà amb noves especialitzacions que donen resposta a les demandes dels àmbits ramader, agroalimentari, forestal, vitivinícola i agrari. En aquest sentit, destaca el CFPI Ramader de l’Escola Agrària de Vallfogona de Balaguer, que oferirà un certificat professional en Producció porcina de recria i engreix i Reproducció porcina; el CFPI d’Indústria Alimentària de l’Escola Agrària del Pallars, amb un certificat en Activitats auxiliars en agricultura; el CFPI Forestal de l’Escola Agrària del Solsonès, amb un certificat en Aprofitaments forestals; i el CFPI Vitivinícola de l’Escola Agrària de Gandesa, amb un certificat en Elaboració de vins i licors. També s’incorporen noves propostes en l’àmbit agrari, com el certificat professional d’Apicultura a l’Escola Agrària i Forestal de Santa Coloma de Farners, el d’Horticultura i Floricultura a l’Escola Agrària de Cabrils i el d’Activitats auxiliars en agricultura a l’Escola Agrària de Tàrrega.

Amb aquesta nova oferta i el creixement constant de la matrícula, les Escoles Agràries de Catalunya refermen la seva vocació de servei públic i de proximitat, consolidant-se com un instrument essencial per al desenvolupament rural, la innovació tecnològica i la sostenibilitat del sector primari i agroalimentari de Catalunya.

Una oferta formativa connectada amb la realitat i orientada al relleu generacional

Les Escoles Agràries de Catalunya treballen amb l’objectiu de garantir el relleu i la continuïtat del sector agropecuari, alimentari i forestal, oferint una formació ajustada a les necessitats reals del territori i del teixit productiu. Aquesta tasca es duu a terme en estreta col·laboració amb professionals en actiu, empreses i entitats del sector, que contribueixen a identificar de primera mà les competències i perfils més demanats, assegurant així una formació pràctica i alineada amb la realitat del mercat laboral.

A més de la formació reglada, les Escoles Agràries impulsen una àmplia oferta de formació contínua i jornades de transferència tecnològica. L’any 2024, més de 8.700 persones van participar en activitats de formació contínua.

Acompanyament a les persones que volen iniciar-se en el sector

A aquesta oferta s’hi afegeixen programes específics d’acompanyament com la Mentoria per a Joves Agricultors i Agricultores, adreçada a joves d’entre 18 i 40 anys que s’incorporen a l’activitat agrària i sol·liciten l’ajut de primera instal·lació, amb més de 35 participants assessorats en els darrers tres anys. Enguany, s’ha ampliat aquest model amb el programa de Mentoria Oberta, en el qual han començat 6 persones amb perfils diversos: dues amb poca experiència al món rural que s’endinsen en l’olivera ecològica, tutoritzades des de l'Escola Agrària d'Amposta i Gandesa; una amb trajectòria al sector que vol aprofundir en l’olivera regenerativa, acompanyada també des de l'Escola Agrària d'Amposta; una altra amb experiència en extensius que es forma en boví; i dues que es formen en gallines ponedores ecològiques i en cabres de llet i formatge, tutoritzades des de l'Escola Agrària de Tàrrega.
 
Facebook Twitter LinkedIn WhatsApp


L'ÚLTIM INFORMATIU
Utilitzem cookies pròpies i de tercers per a millorar els nostres serveis i raons tècniques, per a millorar la teva experiència de navegació, per a emmagatzemar les teves preferències i, opcionalment, per a mostrar-te publicitat relacionada amb les teves preferències mitjançant l'anàlisi dels teus hàbits de navegació. Hem inclòs algunes opcions de configuració que et permeten dir-nos exactament les cookies que prefereixes i les que no. Prem ACCEPTAR per a consentir totes les cookies. Prem CONFIGURACIÓ per a decidir les opcions que prefereixes. Per a obtenir més informació sobre les nostres cookies accedeix a la nostra Política de cookies aquí: Més informació
Acceptar Rebutjar Gestionar Galetes