Ràdio Tàrrega en directe
Les excavacions al jaciment experimental de Sant Martí de Maldà, a l'Urgell, finalitzen amb dues exhumacions animals
En la necròpolis dissenyada per la investigació, única a tot l'estat espanyol, es poden veure diferències en la descomposició dels porcs enterrats



ACN Sant Martí de Maldà .- Arqueòlegs de la Universitat Autònoma de Barcelona finalitzen les excavacions i han exhumat aquest dissabte les dues darreres tombes del jaciment experimental, TAPHOS-m, situat a Sant Martí de Maldà, a l'Urgell. En aquesta necròpolis experimental, única a Catalunya i a tot l'estat espanyol i que va néixer l'any 2012, s'hi van enterrar fa sis anys 26 porcs i ara s'exhumen les restes dels dos últims per finalitzar la recollida de dades i iniciar la fase d'estudi d'una tesi doctoral d'una alumna del màster d'antropologia biològica de la UAB. "Hem trobat certes diferències en la descomposició dels animals", diu la doctora i directora de les excavacions Núria Armentano. Alguns animals s'esqueletitzen i d'altres es momifiquen, apunta la doctora. Ara caldrà resoldre el perquè d'aquest resultat, un cop han finalitzat les exhumacions en què el Grup de Recerques de les Terres de Ponent han convidat a la gent del poble a participar-hi per explicar-los el projecte.
La necròpolis experimental situada al municipi de Sant Martí de Maldà (Urgell) tanca aquest dissabte l'etapa d'excavacions amb la descoberta i l'exhumació de les dues darreres tombes animals del jaciment. Es tracta d'un jaciment únic a l'estat espanyol que va ser dissenyat i posat en marxa l'any 2012 per la doctora en Antropologia Biològica de la UAB, Núria Armentano i el Grup de Recerques de les Terres de Ponent.

"Hem vingut a excavar les dues últimes tombes, de les vint-i-sis que tenim en aquest espai", diu Armentano , que ha explicat també que van enterrar vint-i-sis porcs en diferents condicions. "Vam dissenyar una tomba per cada porc", recorda la doctora i quatre anys i mig després van començar el procés d'exhumació que culmina ara, afegeix.

Els resultats d'aquest estudi de la descomposició dels porcs forma part de la tesi doctoral de l'Aida Gutierrez, estudiant de màster de la UAB, provinent del País Basc, que ha explicat que s'ha centrat en la tafonomia, la ciència que estudia els processos químics, físics i geològics després de la mort. L'avantatge, segons l'alumna, és que en aquest jaciment coneix tots els tipus d'estructures creades, les tombes i la seva tipologia, a més de les característiques de cada animal. "Els porcs van dels 30 al 120 quilos", afirma Gutiérrez.

Entre les primeres conclusions hi ha la diferència d'estat dels animals uns anys després de ser enterrats. Armentano explica que n'hi ha que apareixen "momificats i d'altres esqueletitzats", aclareix la doctora. El perquè d'aquest fenomen l'haurà d'escatir la investigació de la tesi doctoral de l'Aida Gutiérrez, que segons explica ella mateixa, podria presentar-la a finals de l'any vinent. Armentano ha detallat que després del muntatge, al 2012, l'enterrament posterior dels animals i ara l'exhumació, que es tanca aquest dissabte en un terreny proper al municipi de Sant Martí de Maldà, queda la part final, la d'extreure les dades.

Aquesta projecte ha servit també diu la doctora perquè els estudiants del Màster d'Antropologia Biològica de la UAB, "els futurs antropòlegs catalans", diu ,hagin conegut la necròpolis i les instal·lacions, com també els processos de descomposió dels animals.

En el projecte, desenvolupat per la Universitat Autònoma de Barcelona i el Grup de Recerques de les Terres de Ponent també hi participa l'Institut d'Estudis Ilerdencs. En la darrera jornada d'excavació s'ha convidat a la gent del poble a participar i assistir a l'explicació del projecte que inclou la projecció de resultats i una conferència a la sala petita del Bar Foment, al centre del poble.

 
 
Facebook Twitter LinkedIn WhatsApp


L'ÚLTIM INFORMATIU

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per a millorar els nostres serveis i raons tècniques, per a millorar la teva experiència de navegació, per a emmagatzemar les teves preferències i, opcionalment, per a mostrar-te publicitat relacionada amb les teves preferències mitjançant l'anàlisi dels teus hàbits de navegació. Hem inclòs algunes opcions de configuració que et permeten dir-nos exactament les cookies que prefereixes i les que no. Prem ACCEPTAR per a consentir totes les cookies. Prem CONFIGURACIÓ per a decidir les opcions que prefereixes. Per a obtenir més informació sobre les nostres cookies accedeix a la nostra Política de cookies aquí: Més informació
Acceptar Rebutjar Gestionar Galetes