Cultura
Aquest dilluns ha mort a l’edat de 97 anys el pintor targarí Lluís Trepat i Padró, autor de referència en l'art abstracte i les avantguardes del segle XX.
El treball de Lluís Trepat s'identifica, essencialment, amb la introducció de l'art abstracte dins el món artístic lleidatà durant la dècada de 1950, conseqüència directa de les seves diverses estades a París i del contacte que va tenir amb l’informalisme, el constructivisme i l’expressionisme abstracte.
Iniciat en les arts plàstiques —sobretot l'aquarel·la—de la mà de Josep Balcells, l'any 1943 va ingressar a l'escola d'arts i oficis de Tàrrega, on conegué i travà amistat amb Jaume Minguell, on li fou concedit el segon premi de pintura l'any 1947 i on exercí com a professor auxiliar temps després.
Interessat en el dibuix a tinta xinesa i acolorit, a finals dels anys 40 se centrà en la representació de figures gitanes, però un viatge a Itàlia (1951), Països Baixos (1952) i París el posà en contacte amb artistes com Joan Vilacasas i la seva obra va derivar cap a formes d'expressió en línia amb l'avantguarda de postguerra. L’any 2004 va abandonar la creació artística, poc després de fixar el seu domicili a Fogars de la Selva.
Exponent destacat de l’art abstracte durant els anys 50 del segle XX, Lluís Trepat també ha excel·lit per l’estil figuratiu. En aquest sentit, ara fa dos anys, el Museu Tàrrega Urgell va exhibir una col·lecció inèdia de dibuixos a la cera realitzats durant les seves estades al Talladell. Des de l’any 2019, Lluís Trepat també esdevé un dels noms seleccionats pel Museu Tàrrega Urgell dins la seva mostra col·lectiva permanent “Forjant un sistema artístic (1875 – 1965)”, la qual aplega obra destacada d’autors targarins contemporanis en els camps de la pintura, l’escultura i la fotografia.