Actualitat

La delegada del Govern ha visitat les tasques de recollida a Vilagrassa, on ha destacat la importància d’aquest cultiu per a la pervivència del teixit agrari i la fixació de població a l’entorn rural
La delegada del Govern a Lleida, Núria Gil, ha destacat el “compromís del sector de l’ametlla de Lleida amb la producció cada cop més sostenible”, especialment a través de la progressiva modernització dels cultius en favor de l’ús eficient i sostenible de l’aigua i de la introducció de varietats més adaptades als efectes del canvi climàtic.
Així ho ha manifestat avui en el transcurs d’una visita a diverses finques de Vilagrassa on s’està recollint l’ametlla, en què ha estat acompanyada de l’alcalde, Josep M. Mor, i del productor i ex director de la Fira de l’Ametlla que des de fa 21 anys celebra aquest municipi, Justo Minguella. Durant la visita, en què Gil ha conegut de primer mà els processos d’assecatge i d’emmagatzematge de l’ametlla, ha afirmat que la creixent demanda d’ametlles de qualitat ens els mercats interior i exterior “ha reforçat el paper de Vilagrassa com a punt de producció i ha impulsat la modernització de tècniques de cultiu i regadiu”.
Núria Gil ha destacat la qualitat de l’ametlla que es produeix a Vilagrassa, un dels punts més rellevants en aquest sentit a les terres de Lleida. Unes terres, on, per a la campanya 2025/2026, es preveu una producció d’ametlla en gra de 6.700 tones, gairebé el 59% de les que el sector recollirà a Catalunya.
Atès que, en funció de l'acord aranzelari de la Unió Europea i els Estats Units, els fruits secs exportats a aquest país nord-americà inclouran un gravamen del 15%, la delegada ha fet una crida als consumidors i elaboradors catalans “perquè prioritzin la compra de l’ametlla produïda a Catalunya per contribuir al suport d’un sector que té una gran importància econòmica i social al territori”. En aquest sentit, Gil ha incidit “el seu impacte en la viabilitat de moltes explotacions familiars i cooperatives i en la pervivència del teixit agrari, la seva contribució a fixar població al medi rural, el reforçament de la imatge de Catalunya com a territori productor de fruits secs de qualitat i prestigi i la promoció de l’ametlla com a ingredient gastronòmic”.
Per últim, Gil ha destacat la bona acollida de la Fira de l’Ametlla de Vilagrassa d’enguany, celebrada el passat cap de setmana, amb un ampli ventall d’activitats lúdiques i gastronòmiques al voltant d’aquest producte.
La delegada del Govern a Lleida, Núria Gil, ha destacat el “compromís del sector de l’ametlla de Lleida amb la producció cada cop més sostenible”, especialment a través de la progressiva modernització dels cultius en favor de l’ús eficient i sostenible de l’aigua i de la introducció de varietats més adaptades als efectes del canvi climàtic.
Així ho ha manifestat avui en el transcurs d’una visita a diverses finques de Vilagrassa on s’està recollint l’ametlla, en què ha estat acompanyada de l’alcalde, Josep M. Mor, i del productor i ex director de la Fira de l’Ametlla que des de fa 21 anys celebra aquest municipi, Justo Minguella. Durant la visita, en què Gil ha conegut de primer mà els processos d’assecatge i d’emmagatzematge de l’ametlla, ha afirmat que la creixent demanda d’ametlles de qualitat ens els mercats interior i exterior “ha reforçat el paper de Vilagrassa com a punt de producció i ha impulsat la modernització de tècniques de cultiu i regadiu”.
Núria Gil ha destacat la qualitat de l’ametlla que es produeix a Vilagrassa, un dels punts més rellevants en aquest sentit a les terres de Lleida. Unes terres, on, per a la campanya 2025/2026, es preveu una producció d’ametlla en gra de 6.700 tones, gairebé el 59% de les que el sector recollirà a Catalunya.
Atès que, en funció de l'acord aranzelari de la Unió Europea i els Estats Units, els fruits secs exportats a aquest país nord-americà inclouran un gravamen del 15%, la delegada ha fet una crida als consumidors i elaboradors catalans “perquè prioritzin la compra de l’ametlla produïda a Catalunya per contribuir al suport d’un sector que té una gran importància econòmica i social al territori”. En aquest sentit, Gil ha incidit “el seu impacte en la viabilitat de moltes explotacions familiars i cooperatives i en la pervivència del teixit agrari, la seva contribució a fixar població al medi rural, el reforçament de la imatge de Catalunya com a territori productor de fruits secs de qualitat i prestigi i la promoció de l’ametlla com a ingredient gastronòmic”.
Per últim, Gil ha destacat la bona acollida de la Fira de l’Ametlla de Vilagrassa d’enguany, celebrada el passat cap de setmana, amb un ampli ventall d’activitats lúdiques i gastronòmiques al voltant d’aquest producte.