Ràdio Tàrrega en directe

Agricultura

La gelada provoca pèrdues d'entre el 80 i el 100% de la collita a les zones de Ponent on s'ha baixat a -6ºC
L'episodi ha afectat prop de 50.000 hectàrees de cultius de fruita dolça i ametllers

Les gelades que ha patit Ponent la nit de dissabte i aquest dilluns a la matinada provocaran pèrdues d'entre el 80 i el 100% de la collita de fruita de pinyol i ametller als punts on els termòmetres han baixat a -6ºC. Així ho estima l'informe que ha fet el Departament d'Acció Climàtica, que també apunta que són un total de 49.798 hectàrees de cultius les que s'han vist afectades per aquesta glopada d'aire fred. D'aquestes, la fruita de pinyol és la que ha patit més danys, amb un total de 17.883 hectàrees repartides entre albercoquer, cirerer, presseguer, nectariner i pruner. El Departament està a l'espera de l'evolució de les temperatures els propers dies i de l'estat fenològic dels arbres per veure si les dades recollides varien o no.

La fruita de llavor com és la pomera i la perera ha estat afectada en un total de 14.882 hectàrees amb un dany que oscil·la entre el 40 i el 50%. L'albercoquer és l'arbre que ha patit més dany, entre el 70 i el 80% amb un total de 1.525 hectàrees afectades. D'altra banda, l'ametller en fruita seca també ha patit importants desperfectes pel fred, amb un total de 17.033 hectàrees afectades amb danys entre el 50 i el 70%.

Segons l'informe del Departament d'Acció Climàtica, la matinada del dissabte 3 d'abril la temperatura va baixar per sota dels zero graus als municipis de la pràctica totalitat de les comarques de Ponent. En la majoria dels casos ho van fer entre -2 i -4 graus, arribant en algunes zones més fondes a -6. en aquestes dates els cultius afectats són la fruita dolça de pinyol i ametller, seguit de la de llavor, perera principalment. En algunes zones la fruita de pinyol ja està quallada i, per tant, es troba en un estat fenològic molt sensible al fred. Les baixes temperatures han continuat la matinada d'aquest dilluns, encara que amb menys intensitat i durant menys hores.
 


L'ÚLTIM INFORMATIU

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per a millorar els nostres serveis i raons tècniques, per a millorar la teva experiència de navegació, per a emmagatzemar les teves preferències i, opcionalment, per a mostrar-te publicitat relacionada amb les teves preferències mitjançant l'anàlisi dels teus hàbits de navegació. Hem inclòs algunes opcions de configuració que et permeten dir-nos exactament les cookies que prefereixes i les que no. Prem ACCEPTAR per a consentir totes les cookies. Prem CONFIGURACIÓ per a decidir les opcions que prefereixes. Per a obtenir més informació sobre les nostres cookies accedeix a la nostra Política de cookies aquí: Més informació
Configuració