Medi Ambient
Dins del XXI Programa Comarcal de Suport a l’ Educació, el Consell Comarcal de l’ Urgell, el Servei Educatiu de l’ Urgell , i el Consorci per a la Gestió de Residus Urbans de l’ Urgell, junt amb l’Associació Hàbitats, formaran al professorat d’ ESO de 4 centres educatius de la comarca, per tal de dur a terme les activitats del projecte Rius amb l’alumnat; en total uns 7 professors.
El projecte Rius neix l’any 1997 amb l’ objectiu d’estimular la participació activa de la societat en la conservació i millora dels rius. Fomenta l’apropament de les persones al medi i permet conèixer les característiques dels ecosistemes fluvials i la seva importància ecològica i sociocultural, així com els problemes que pateixen i què es pot fer per millorar-los. El projecte s’estructura en tres línies de treball: la inspecció de rius, l’adopció i custòdia d’espais fluvials i les activitats d’educació ambiental.
Per tal de poder dur a terme la realització del projecte a la comarca de l’ Urgell, es realitza una breu formació al professorat especialitzat dels centres de secundària que s’han adherit al programa perquè liderin l’activitat al seu centre educatiu en coordinació amb el CRP de l’ Urgell, que es cuida de la gestió de la formació: la coordinació dels trams objecte d’ investigació del riu Ondara, Sió i Corb i la demanda dels reactius i dossiers pedagògics a l’Associació Hàbitats. Tot plegat amb l’ajut econòmic del Consorcia per a la Gestió de Residus Urbans de l’ Urgell.
La proposta del Projecte Rius contempla l’apadrinament i anàlisi de l’estat de l’aigua i de la biodiversitat del riu en dos moments (primavera - amb els professors) i tardor (aquests ho ensenyaran als alumnes).
La idea és que els professors inscrits per iniciar el projecte pedagògic, es comprometen per a seguir liderant l’estudi en els propers cursos a l’alumnat.
Els centres inscrits són l’INS ALFONS COSTAFREDA DE TÀRREGA, el CCP VEDRUNA TÀRREGA, l’INS MANUEL DE PEDROLO DE TÀRREGA i l’INS LO PLA D’ URGELL DE BELLPUIG
El Consell Comarcal pretén aportar recursos i estimular iniciatives pedagògiques a la comunitat educativa i a l’alumnat de la comarca, per tal de fomentar l’arrelament local i comarcal dels alumnes i contribuir en la seva formació integral.
La sessió que consta d’una sortida amb el professorat i l’Associació Hàbitats (que és la que tutoritza) es va du a terme el 28 d’abril de 2022 .