Actualitat
El Consell Comarcal de la Conca de Barberà, com a ens gestor de La Ruta del Cister (formada per les comarques de l’Alt Camp, la Conca de Barberà i l’Urgell) , ha rebut els fons de finançament Next Generation per executar accions en l’àmbit territorial de les tres comarques.
La Conferència Sectorial de Turisme del Ministerio d’Indústria, comerç i turisme va aprovar, a la reunió en data 14 de desembre de 2022, els 196 projectes beneficiaris de la II convocatòria extraordinària del programa de Plans de Sostenibilitat Turística a Destinacions, que es finança íntegrament amb els fons de recuperació Next Generation EU.
Un dels plans de desenvolupament escollits ha estat el projecte “Creació del recorregut intercomarcal i interprovincial, GR175 La Ruta del Cister a peu i amb bicicleta, com un producte turístic natural i sostenible motor de desenvolupament econòmic a zona rural”, presentat pel Consell Comarcal de la Conca de Barberà, ens gestor de La Ruta del Cister.
El Ministerio ha valorat el projecte presentat com a un dels 5 millors de la província de Tarragona i entre els 17 millors de tot Catalunya, vinculat a la creació de producte turístic a l'entorn del GR175 La Ruta del Cister, atesa la seva capacitat per dinamitzar i diversificar les economies d'aquesta zona rural, tenint-ne en compte l'elevat efecte multiplicador; la seva capacitat per posar a valor el patrimoni natural i cultural a zones com la de La Ruta del Cister; i la seva contribució a augmentar la dimensió del mercat local com a conseqüència de l’augment de la demanda de consum que realitzen els visitants.
Els objectius principals que contempla el projecte es centren en atreure i incrementar el nombre de visitants al territori, mitjançant la creació de productes turístics; la diversificació de l’oferta turística de la zona; el desenvolupament econòmic i augment de l’ocupació al sector turístic de les comarques de l’Alt Camp, la Conca de Barberà i l’Urgell; frenar la regressió demogràfica, i així poder elevar el nivell de renda i el benestar social dels habitants; els elements naturals i mediambientals com a senyal d'identitat de La Ruta del Cister, per fomentar un desenvolupament sostenible; i desestacionalitzar la demanda.
La intervenció se centra en l’impuls del recorregut del GR175 La Ruta del Cister a peu i amb bicicleta com a producte turístic natural i sostenible, esdevenint un motor desenvolupament econòmic en aquesta zona rural de les comarques de l'Alt Camp, la Conca de Barberà i l'Urgell. La Sra. Carme Pallàs, presidenta del Consell Comarcal de la Conca de Barberà aporta que “ es pretén desenvolupar accions que permetin convertir el nostre territori en un referent a nivell turístic, posant en valor els recursos culturals, paisatgístics i naturals”. Insisteix en que “aquesta intervenció representa un impuls per a la recuperació econòmica del territori; sempre desenvolupant i potenciant el turisme sostenible centrat en la responsabilitat ambiental, social i econòmica”.
Les accions plantejades es divideixen en quatre eixos i es focalitzen principalment en els àmbits de:
Eix 1. transició verda i sostenible, contemplant accions de restauració ambiental, protecció, obres d’adequació;
Eix 2. Millora de l’eficiència energètica, mitjançant l’execucíó d’actuacions com instal·lació d’estacions d’aparcament de bicicletes elèctriques, estacions de reparació, infraestructures d’adequació de miradors y zones de descans, entre d’altres;
Eix 3. Transició digital, focalitzat en la implantació de nous sistemes de control de fluxos turístics, creacions de plataformes d’informació, noves eines digitals, entre d’altres:
i Eix 4. Competitivitat, a nivell de millora de la qualitat de la destinació turística, senyalització de camins per la mobilitat sostenible, plans de protecció i campanyes de comunicació, entre d’altres