La Regidoria de Cultura reforça el seu suport al sector de les arts escèniques i oferirà 8 propostes del 7 de març al 2 de maig al Teatre Ateneu
Creix la programació d’arts escèniques al Teatre Ateneu de Tàrrega. Del 7 de març al 2 de maig, la Regidoria de Cultura portarà fins a l’emblemàtica sala un total de 8 propostes englobades en dos nous cicles dedicats a espectacles familiars i a muntatges de creadors emergents per a públic jove. Així, juntament amb els concerts del Tàrrega Sona i les representacions del 32è Concurs de Teatre Ciutat de Tàrrega, es reforça l’aposta de la capital de l’Urgell en favor del sector cultural, colpejat seriosament per la pandèmia. “Tot i la difícil situació actual, no ens aturem i continuem promovent l’activitat d’artistes i creadors, fent arribar les seves propostes a un ampli ventall de públic”, ha afirmat avui en roda de premsa el regidor de Cultura, Carlos Vílchez.
Per la seva part, l’alcaldessa Alba Pijuan Vallverdú ha posat l’accent en “la importància d’atraure públic infantil i juvenil, que ha de ser el públic adult del demà garantint la continuïtat de la capitalitat teatral de Tàrrega”. L’alcaldessa també ha destacat la temàtica social i pedagògica que uneixen les noves programacions. Per afavorir l’assistència d’espectadors, el preu de les entrades és molt assequible: 5 euros (Disco per xics, 3 euros). Al mateix temps, es garanteix la seguretat del públic amb l’aplicació dels protocols sanitaris (reducció de l’aforament al 50%, circuits d’entrada i sortida, ús obligatori de mascareta i gel hidroalcohòlic, desinfecció de l’espai).
TEATRE FAMILIAR
El cicle d’espectacles familiars aixecarà el teló el diumenge 7 de març (18 h) amb una peça provinent del circuit de Fundació La Xarxa: L’Hort de Can Pitrocs de la companyia segarrenca La Guilla Teatre. Plasmat a través del teatre de màscares i titelles, el muntatge narra una història de valors humans i ecològics.
El diumenge 21 de març (12 h i 18 h) arribarà Disco per Xics de Fadunito Produccions, un dels plats forts del passat Carnestoltes que s’ajornà a causa de les restriccions sanitàries. Barrejant música, text i arts visuals, els intèrprets interactuen a través de les noves tecnologies, pantalles led i efectes visuals.
En aquest cicle també s’integra una de les propostes del Tàrrega Sona, el concert – espectacle per a nadons de Cia Pels Més Menuts, que torna al Teatre Ateneu adaptant fragments de coneguts musicals. L’agrupació dissenya un colorista univers de fantasia i màgia per als infants amb títols tan cèlebres com El Mag d’Oz, El Rei Lleó, Mar i cel o West Side Story. Serà el diumenge 28 de març (17 h i 18:30h).
L’agenda d’espectacles familiars es clourà el diumenge 2 de maig (18 h) amb el moviment i els audiovisuals de Roseland Musical. Els infants gaudiran de projeccions en 3D que divulgaran de forma amena una de les ciències més antigues de la humanitat: la geometria (aquest és també el títol del muntatge). Un cercle, un quadrat i un triangle són tres figures destacades d'aquesta fascinant creació que també integra dansa contemporània, acrobàcies i hip-hop.
TEATRE JOVE
D’altra banda, s’aplegaran sota la denominació de Dimecres Teatre Jove;-) quatre altres propostes adreçades al públic adolescent i jove que donaran veu a autors inquiets amb ganes d’explorar noves vies d’expressió en la dramatúrgia. Aquesta iniciativa ja es va dur a terme l’any 2019 amb bona resposta i enguany es repeteix amb el propòsit de consolidar-se com a plataforma de joves creadors teatrals. És el cas, per exemple de Teatro Gorakada, que el dimecres 10 de març (20 h) duran una adaptació d’un text de Julio Salvatierra inspirat en L’Odissea d’Homer. El viaje de Ulises esdevé una immersió en la mitologia grega des d’un prisma agosarat i modern.
Prendrà el relleu la peça Infanticida, en què l’actriu Neus Pàmies i el músic Gerard Marsal parlen d’una dona abocada a una situació límit, que la porta a assassinar el seu propi fill. Basat en el monòleg homònim de Caterina Albert (Víctor Català), el drama es reforça amb els sons onírics de textura electrònica de la compositora Clara Peya. La cita és el dimecres 24 de març (20 h).
El dimecres 14 d’abril (20h) la companyia Dara portarà a escena una visió demolidora sobre l’ús abusiu dels dispositius tecnològics i de com l’excés de comunicació, paradoxalment, ens pot acabar aïllant. Reflexions que aboquen en el seu muntatge iMe, comèdia profètica sobre què passaria si caiguessin tots els servidors.
Igual de pertorbador resulta Suicide notes de Marc Caellas & David G. Torres. La proposta, que compta amb música en viu, parla sobre el suïcidi i el tabú que representa a partir de les notes reals de comiat que deixaren brillants escriptors, artistes i músics. El muntatge s’aturarà a Tàrrega el dimecres 28 d’abril (20 h) en qualitat d’obra finalista del Premi BBVA de Teatre, certamen que té a la ciutat un dels seus altaveus més fidels.